Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

22x božský trifle

Oslnivý maxipohár pro celou rodinu. Postavte doprostřed stolu jednu velkou mísu plnou lahodných dobrot a nikdo ani nezatouží po jiné sladké tečce. Trifle je dezert, který ve skutečnosti nestojí mnoho času ani námahy, ale výsledek je vždy působivý.

Vrstvený maxipohár je skvělou volbou pro všechny, kteří už zažili pár nehod s pečenými moučníky, příliš tekutými polevami a roztékajícím se krémem. Na této sladké míse není co pokazit, zároveň ani nemusíte být příliš zruční. Prostě jen navrstvíte něco piškotového, něco krémového a něco ovocného, posypete něčím křupavým, necháte chvíli proležet a podáváte. V dospělácké verzi triflu sluší také větší než malé množství alkoholu do piškotové vrstvy. Jindy zas můžete ovoce vyměnit za čokoládu.

Britský poklad

Tradiční verze trifle vznikla v Anglii v 18. století a skládala se ze tří nebo čtyř sladkých vrstev. Vždy jste v ní našli nějaký druh ovoce, piškotového korpusu namočeného v alkoholu a smetanového krému. Mezi ovocem a koláčem se mohla objevit vrstva domácího želé.

Trifle se v této klasické podobě servíroval ve velké kulaté míse. Tu si určitě pořiďte, pokud vás tento druh dezertu nadchnul. V ničem trifle tak nevynikne jako v hluboké skleněné míse. A co teprve když je to mísa na nožičce (nabízí ji třeba IKEA). Podáváním v porcelánu své hosty zbytečně ochudíte o podívanou na vrstvený efekt.

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho velkou lžící nebo mělkou naběračkou a...

Ovoce, nebo čokoláda?

Chuť a obsah maxipoháru se může velmi lišit, od svěží ovocné s malinami či borůvkami, přes zimní variantu s dušenými jablky a hřejivým kořením po exotickou s broskvemi a mangem.

Obměnu udělá také krém: klasický vanilkový, hutný čokoládový, karamelový či kávový nebo lehký a svěží z řeckého jogurtu...

Suchou vrstvu může tvořit klasický piškotový korpus, je neutrální a skvěle nasákne a podpoří chuť alkoholu i ovoce, využít ale můžete také kakaový piškot nebo dokonce sáhnout po bílkových kokoskách. Britská specialita má díky své neučesané přípravě velkou přednost: upotřebíte do ní zbytky muffinů, korpus, který se úplně nepovedl, rozbité laskonky a podobné kousky, které byste zbytečně vyhodili. Zkrátka zero waste mlsání. 

Chybět nesmí ani něco křupavého pro texturu: opražené ořechy, nasekaná čokoláda, drcený karamel, plátky kokosu...

Zamilované poháry a dezerty ve sklenici krok za krokem

Nic nevypadá tak působivě, jako dezerty podávané v krásných pohárech a sklenicích. Od tiramisu přes cheesecake po „...

Lednice ano, mrazák ne

Trifle patří k těm geniálním dezertům, které hravě připravíte s předstihem, třeba večer předem. V den oslavy ho jen vytáhnete z lednice, během pár minut dozdobíte a s velkou slávou podáváte. 

Navrstvený pohár chutná nejlépe pár hodin (klidně i celou noc) odleželý. Tekuté složky se krásně prolnou se suchým korpusem, který nasákne jejich chuť, ale stále ještě nebude příliš promočený. Jen pozor, pokud připravujete trifle se šlehačkovou vrstvou, tu přidávejte až těsně před servírováním. Šlehačce dlouhý pobyt v lednici nesvědčí.

Trifle (bez šlehačky) vám v chladničce bezpečně vydrží tři až čtyři dny, nejlepší je ale maximálně dva dny od navrstvení. Pak už začnou být jednotlivé vrstvy příliš rozmočené, hodně však záleží na použitém korpusu, ovoci a krému.

Naopak nedoporučujeme trifle zamrazit. Většinou obsahuje žloutkový krém nebo nějaký druh pudingu, tato vrstva by se srazila a moc parády byste s ní už neudělali.

Nalákali jsme vás na mísu plnou lahodných dobrot? V následujících receptech najdete naše nejoblíbenější variace na trifle a také klasické individuální poháry, které se dají snadno přetavit do podoby jednoho velkolepého maxipoháru.

Přidat komentář