Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

22x božský trifle: Skvělé dezerty do poháru, které připravíte raz dva

22x božský trifle: Skvělé dezerty do poháru, které připravíte raz dva
ZDROJ: Apetit

Maxipohárem oslníte celou rodinu. Postavte plnou mísu doprostřed stolu a uvidíte, že než se nadějete,  za chvíli budete vyškrabávat dno. Trifle je dezert, který ve skutečnosti nestojí mnoho času ani námahy, ale výsledek je vždy působivý.

Vrstvený maxipohár je skvělou volbou pro všechny, kteří už zažili pár nehod s pečenými moučníky, příliš tekutými polevami a roztékajícím se krémem. Na této sladké míse není co pokazit, zároveň ani nemusíte být příliš zruční. Skvěle do ní navíc upotřebíte zbylé korpusy nebo rozlámané sušenky, které byste jinak možná vyhodili.

  • Prostě jen navrstvíte něco piškotového, něco krémového a něco ovocného, posypete něčím křupavým, necháte chvíli proležet a podáváte.
  • V dospělácké verzi trifle sluší také alkohol, kterým pokapete piškotovou vrstvu. Jindy zas můžete ovoce vyměnit za čokoládu.

Britský poklad

Tradiční verze trifle vznikla v Anglii v 18. století a skládala se ze tří nebo čtyř sladkých vrstev. Vždy jste v ní našli nějaký druh ovoce, piškotového korpusu namočeného v alkoholu a smetanového krému. Mezi ovocem a koláčem se mohla objevit vrstva domácího želé.

Trifle se v této klasické podobě servíroval ve velké kulaté míse. Tu si určitě pořiďte, pokud vás tento druh dezertu nadchnul. V ničem trifle tak nevynikne jako v hluboké skleněné míse. A co teprve když je to mísa na nožičce. 

  • Chuť a obsah maxipoháru se může lišit, v zásadě snese všechno: Od svěží ovocné s malinami či borůvkami, přes zimní variantu s dušenými jablky a hřejivým kořením po exotickou s broskvemi a mangem.
  • Obměnu udělá také krém: klasický vanilkovýčokoládový, citronový, karamelový či kávový nebo lehký a svěží z řeckého jogurtu...
  • Suchou vrstvu může tvořit klasický piškotový korpus, je neutrální a skvěle nasákne a podpoří chuť alkoholu i ovoce, využít ale můžete také kakaový piškot nebo dokonce sáhnout po bílkových kokoskách. 
  • Chybět nesmí ani něco křupavého pro texturu: opražené ořechy, nasekaná čokoláda, drcený karamel, plátky kokosu...

Lednice ano, mrazák ne

Trifle patří k těm geniálním dezertům, které hravě připravíte s předstihem, třeba večer předem. V den oslavy ho jen vytáhnete z lednice, během pár minut dozdobíte a s velkou slávou podáváte. 

  • Navrstvený pohár chutná nejlépe pár hodin (klidně i celou noc) odleželý. Tekuté složky se krásně prolnou se suchým korpusem, který nasákne jejich chuť, ale stále ještě nebude příliš promočený. Jen pozor, pokud připravujete trifle se šlehačkovou vrstvou, tu přidávejte až těsně před servírováním. Šlehačce dlouhý pobyt v lednici nesvědčí.
  • Trifle (bez šlehačky) v chladničce bezpečně vydrží tři až čtyři dny, nejlepší je ale maximálně dva dny od navrstvení. Pak už začnou být jednotlivé vrstvy příliš rozmočené, hodně však záleží na použitém korpusu, ovoci a krému.
  • Nedoporučujeme trifle zamrazit. Většinou obsahuje žloutkový krém nebo nějaký druh pudingu, tato vrstva by se srazila a moc parády byste s ní už neudělali.

Nalákali jsme vás na mísu plnou lahodných dobrot? V následujících receptech najdete naše nejoblíbenější variace na trifle a také klasické individuální poháry, které se dají snadno přetavit do podoby jednoho velkolepého maxipoháru.

Zdroj informací: časopis Apetit

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč