
Batátové noky s ricottou
Více než hodinu
Velmi snadné
Většina maminek (a nejen ony) mi dá jistě zapravdu, že neustále vymýšlet nová jídla je horší než jejich samotné vaření – navíc pokud každému chutná něco jiného. I v dnešní týdenní úsporné kuchařce jsem se snažila vybrat rozmanité pokrmy, které vám mohou být přinejmenším inspirací a zároveň příliš neprovětrat vaši peněženku.
Noky jsou vděčné téma, které v sobě ukrývá nekonečno možností, jak si s nimi v kuchyni pohrát. Nejen během jejich samotné přípravy, ale také při volbě doprovodných surovin. V tomto receptu redakce vsadila na osvědčenou klasiku v podobě slaniny, šalvěje a zelených listů, konkrétně kadeřávku. Ale plnohodnotně ho zastoupí i na proužky nakrájená kapusta nebo mladý špenát.
Přestože jsou kedlubny známé především jako jarní zelenina, tak ale podobně jako pro ředkvičky je jejich druhou sezónou právě podzim. A ten je ideální příležitostí proměnit tuto křupavou a slaďoučkou zeleninu v sytou polévku. Navíc zpracujete i kedlubnové listí, ze kterého společně ještě s dalšími bylinkami připravíte chutné pesto, ozdobu tohoto zeleninového krému.
Tato vegetariánská verze lasagní nadchne i nejzarytější masožravce. Nepotřebujete do ní tradiční těstoviny, ty nahradí grilovaná kolečka cukety a lilku. Přebytečná tekutina, kterou zelenina během pečení vyloučí, se vsákne do bulguru. Toho budete potřebovat pouze čtyři lžíce, zbytek si ponechejte na následující recept.
Přesně jak uvádí popisek receptu, jedná se o superrychlé a jednoduché jídlo, které je zdravé, výživné a jednoduché na přípravu. Dodala bych snad jen, že chřest pochopitelně vynechejte a podle chuti nahraďte třeba zelenými fazolkami. Pokud neseženete, nebo ani nechcete kupovat krémovou fetu, zvolte jiný krémový sýr nebo ricottu.
Špenátové závitky můžete servírovat jako malé pohoštění svým přátelům, anebo si je připravit, když nemáte hlad na velké hlavní jídlo. Směs špenátu, vejce, sýru feta a cibulky se podle uvedeného postupu zabalí do pšeničného těsta na jarní závitky. To je k dostání ve specializovaných obchodech, nebo si ho z mouky, vejce a studené vody můžete připravit sami podle uvedeného návodu receptu.
Hledáte-li inspiraci na opravdu levná jídla, šáhněte po receptech našich babiček. Často kuchtily jen z toho, co si vypěstovaly a získaly od domácích hospodářských zvířat. Bramborové placky byly velmi často na stole našich předků, bez ohledu na to, jestli ve sladké nebo slané verzi.
Pokud jste v létě zavařovali okurky, tak teď se vaše úsilí zúročí. Společně s jarní cibulkou, petrželkou a kořením vdechnou šťouchaným bramborám úplně jiný rozměr. Lehce pikantní příloha se dokonale páruje s pečenou sekanou, masovými karbanátky nebo jako v tomto receptu s opečenou bílou klobásou.