Omeleta v řeckém stylu
Do 30 minut
Velmi snadné
Lokše, omeleta nebo zapečené gnocchi jsou jednoduché a poměrně levné recepty, které jsem do dnešní úsporné kuchařky vybrala záměrně. Protože ráda improvizuji a recepty nejrůzněji obměňuji, právě tyto jídla k takovému hraní si přímo vybízí. Pojďte se inspirovat i vy a něco si z mého výběru uvařte.
O tom, že omeleta nemusí být jen se šunkou a sýrem vás přesvědčí tato v řeckém stylu. Chutě středomoří navodí osvědčená kombinace černých oliv, červené cibule a feta sýru.
Když jsou gnocchi v akci, vyplatí se jimi pořádně zásobit, protože jejich variabilita nebere konce a v každou roční dobu z nich připravíte pokrm pár excellence. Navíc jejich příprava zabere nanejvýš několik minut. Jako inspiraci jsem vybrala tento recept s brokolicí, kuřecími prsy a modrým sýrem.
Oproti klasickému boršči je tento vegetariánský ochuzený o masové prvky, ale přesto chutná naprosto fantasticky. Červená řepa mu dodá charakteristickou barvu i chuť a ostatní zelenina s kořením vše jen doladí k dokonalosti. Abyste se iluzi pravého boršče přiblížili ještě víc, servírujte polévku se lžící zakysané smetany, nebo vyzkoušejte netradiční nočky tak, jak je uvedeno v receptu.
Jáhly k podzimu neodmyslitelně patří, protože mají zahřívací schopnost a pečením hřejivý pocit ještě znásobíte. Navíc, pokud se k nim přidají sezónní jablíčka, hrušky, ořechy a okoření se skořicí, vznikne něco neodolatelného. To vše v sobě ukrývá tento jablkový jahelník. Podávejte ho ještě teplý, ihned vytažený z trouby, ale stejně výborný je i druhý den zastudena.
A jáhly ještě jednou, tentokrát ve slané variantě s dýní a kysanou zeleninou, která dodá tělu prospěšné bakterie podporující naši imunitu. Vše je bohatě zasypané parmazánem, ale jak už jistě víte z předchozích dílů naší kuchařky, italský sýr má sice své nenahraditelné chuťové kouzlo, ovšem v některých receptech ho lze vyměnit za finančně dostupnější sýr, případně vynechat úplně. V tomto případě nechám rozhodnutí zcela na vás.
Postup receptu je uzpůsobený pro přípravu v mikrovlnce, ale za mě to rozhodně není podmínka a zapečený v troubě bude chutnat stejně dobře. Jen si postup musíte mírně poupravit:
Lokše jsou staročeský recept, který se na první pohled velmi podobá bramborovým plackám, jen s tím rozdílem, že do placek se navíc přidává i vejce. Náramně si rozumí s nejrůznějšími masovými i zeleninovými směsi. Pokud zbudou, namažte je švestkovými povidly nebo jinou ovocnou pomazánkou, pocukrujte a vychutnejte jako skvělý dezert či svačinku.
Zdroj informací: Apetit