
Lokše, omeleta nebo zapečené gnocchi jsou jednoduché a poměrně levné recepty, které jsem do dnešní úsporné kuchařky vybrala záměrně. Protože ráda improvizuji a recepty nejrůzněji obměňuji, právě tyto jídla k takovému hraní si přímo vybízí. Pojďte se inspirovat i vy a něco si z mého výběru uvařte.
1. Omeleta v řeckém stylu
O tom, že omeleta nemusí být jen se šunkou a sýrem vás přesvědčí tato v řeckém stylu. Chutě středomoří navodí osvědčená kombinace černých oliv, červené cibule a feta sýru.
- Dodržíte-li přesně množství ingrediencí a uvedený postup, povede se vám omeleta nadýchaná jako obláček. K ní už jen zakousnout krajíc čerstvého bílého chleba nebo přikrájet rajčata a okurky, aby iluze řeckého salátu byla dokonalá.

2. Zapečené gnocchi s brokolicí
Když jsou gnocchi v akci, vyplatí se jimi pořádně zásobit, protože jejich variabilita nebere konce a v každou roční dobu z nich připravíte pokrm pár excellence. Navíc jejich příprava zabere nanejvýš několik minut. Jako inspiraci jsem vybrala tento recept s brokolicí, kuřecími prsy a modrým sýrem.
- Brokolici může stejně kvalitně a chutně zaskočit mladý špenát, kapusta (i růžičková) nebo třeba pórek.
- Jestli si zapečené gnocchi připravíte s kuřetem, nebo ve vegetariánské verzi nechám jen na vás.
- Ať tak či onak, nezapomeňte navrch vše zasypat hrstí vlašských ořechů.

3. Vegetariánský boršč
Oproti klasickému boršči je tento vegetariánský ochuzený o masové prvky, ale přesto chutná naprosto fantasticky. Červená řepa mu dodá charakteristickou barvu i chuť a ostatní zelenina s kořením vše jen doladí k dokonalosti. Abyste se iluzi pravého boršče přiblížili ještě víc, servírujte polévku se lžící zakysané smetany, nebo vyzkoušejte netradiční nočky tak, jak je uvedeno v receptu.

4. Jablkový jahelník
Jáhly k podzimu neodmyslitelně patří, protože mají zahřívací schopnost a pečením hřejivý pocit ještě znásobíte. Navíc, pokud se k nim přidají sezónní jablíčka, hrušky, ořechy a okoření se skořicí, vznikne něco neodolatelného. To vše v sobě ukrývá tento jablkový jahelník. Podávejte ho ještě teplý, ihned vytažený z trouby, ale stejně výborný je i druhý den zastudena.

5. Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou
A jáhly ještě jednou, tentokrát ve slané variantě s dýní a kysanou zeleninou, která dodá tělu prospěšné bakterie podporující naši imunitu. Vše je bohatě zasypané parmazánem, ale jak už jistě víte z předchozích dílů naší kuchařky, italský sýr má sice své nenahraditelné chuťové kouzlo, ovšem v některých receptech ho lze vyměnit za finančně dostupnější sýr, případně vynechat úplně. V tomto případě nechám rozhodnutí zcela na vás.

6. Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou
Postup receptu je uzpůsobený pro přípravu v mikrovlnce, ale za mě to rozhodně není podmínka a zapečený v troubě bude chutnat stejně dobře. Jen si postup musíte mírně poupravit:
- Oloupané brambory nakrájejte na asi půl centimetrová kolečka a dejte vařit do osolené vody téměř do měkka.
- Mezitím si na másle osmahněte kolečka pórku, proužky kapusty a přidejte žampiony.
- Vše okořeňte a společně s uvařenými slitými bramborami přendejte do zapékací mísy.
- Vmíchejte zakysanou smetanu a navrch položte plátky camembertu.
- Dejte do trouby a pečte, dokud vrchní kůrka nebude zlatavá.

7. Bramborové lokše s játry a cibulkou
Lokše jsou staročeský recept, který se na první pohled velmi podobá bramborovým plackám, jen s tím rozdílem, že do placek se navíc přidává i vejce. Náramně si rozumí s nejrůznějšími masovými i zeleninovými směsi. Pokud zbudou, namažte je švestkovými povidly nebo jinou ovocnou pomazánkou, pocukrujte a vychutnejte jako skvělý dezert či svačinku.

Zdroj informací: Apetit
Recepty





