Poctivý moučník hodný nedělního stolu vděčí kefíru za svěží nádech a dokonalou šťavnatost. A pokud by vám to snad bylo ještě málo, doplňte ho kopečkem šlehačky. Spokojenost zaručena!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu o průměru 23 cm s vyjímatelným dnem vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
V žáruvzdorné míse nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Dejte vařit vodu. V míse promíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, všechno koření a sůl.
V jiné míse prošlehejte kefír, vejce, vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Ve velké míse utřete oba cukry s máslem, aby se spojily, vsypte suché přísady a pak vlijte tekutou směs.
Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte hladké těsto. Vešlehejte do něj 150 ml vroucí vody a nalijte ho do připravené formy.
Pečte 45–55 minut, aby špejle zapíchnutá do středu vyšla čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte na servírovací talíř a nechte zcela vychladnout.
Chcete-li polevu lesklou a měkkou, připravte ji až těsně před podáváním. Do misky vsypte čokoládu. V rendlíčku smíchejte smetanu se zlatým sirupem a jemně zahřívejte.
Sotva se začnou objevovat bublinky, vlijte obsah rendlíčku na čokoládu.
Nechte 3–5 minut stát, pak míchejte. Až se čokoláda úplně rozpustí, směsí pomalu přelijte korpus. Podávejte hned nebo později, nakrájené na klínky.
Foto: Vinny Whiteman, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů)
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(25 receptů)
- Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku(21 receptů)
- Výživný kefír. 9 skvělých receptů jak s ním naložit v kuchyni?(9 receptů)
Komentáře