Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta

Poctivý moučník hodný nedělního stolu vděčí kefíru za svěží nádech a dokonalou šťavnatost. A pokud by vám to snad bylo ještě málo, doplňte ho kopečkem šlehačky. Spokojenost zaručena!

Vydání: 2020/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 10–12 porcí
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
PT55M
Pečení 0:55
Koláč

Ingredience

    • 150 g tmavé čokolády, nalámané
    • 250 g hladké mouky
    • 75 g kakaa holandského typu
    • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička mleté skořice
    • po 1/2 lžičky mletého zázvoru a kardamomu
    • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
    • 1/4 lžičky jemné soli
    • 250 ml kefíru
    • 3 střední vejce
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 150 g krupicového cukru
    • 100 g jemného světle hnědého cukru
    • 125 g másla, změklého + na vymazání formy

    NA POLEVU

    • 100 g tmavé čokolády, nasekané
    • 75 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce zlatého sirupu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu o průměru 23 cm s vyjímatelným dnem vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2 V žáruvzdorné míse nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Dejte vařit vodu. V míse promíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, všechno koření a sůl. V jiné míse prošlehejte kefír, vejce, vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Ve velké míse utřete oba cukry s máslem, aby se spojily, vsypte suché přísady a pak vlijte tekutou směs. Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte hladké těsto. Vešlehejte do něj 150 ml vroucí vody a nalijte ho do připravené formy. Pečte 45–55 minut, aby špejle zapíchnutá do středu vyšla čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte na servírovací talíř a nechte zcela vychladnout.

3 Chcete-li polevu lesklou a měkkou, připravte ji až těsně před podáváním. Do misky vsypte čokoládu. V rendlíčku smíchejte smetanu se zlatým sirupem a jemně zahřívejte. Sotva se začnou objevovat bublinky, vlijte obsah rendlíčku na čokoládu. Nechte 3–5 minut stát, pak míchejte. Až se čokoláda úplně rozpustí, směsí pomalu přelijte korpus. Podávejte hned nebo později, nakrájené na klínky.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kefírový chléb s kurkumou a jarními cibulkami

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem

Čokoládové (a božské) dezerty

Přidat komentář