Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta

Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta

3.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Na 10–12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5258 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 527 g
Tuky 284 g
Vláknina 90 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivý moučník hodný nedělního stolu vděčí kefíru za svěží nádech a dokonalou šťavnatost. A pokud by vám to snad bylo ještě málo, doplňte ho kopečkem šlehačky. Spokojenost zaručena!

Suroviny

tmavá čokoláda 150 g
nalámaná
mouka pšeničná hladká 250 g
kakao 75 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
jedlá soda 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 0.5 ČL
kardamom 0.5 ČL
mletý
hřebíček 0.25 ČL
mletý
sůl 0.25 ČL
jemná
kefír 250 ml
vejce 3 ks
střední velikost
vanilkový extrakt 2 ČL
krupicový cukr 150 g
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
jemný
máslo 125 g
změklé + na vymazání formy
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná
smetana ke šlehání 75 ml
zlatý sirup 1 PL

1 Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu o průměru 23 cm s vyjímatelným dnem vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2 V žáruvzdorné míse nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Dejte vařit vodu. V míse promíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, všechno koření a sůl. V jiné míse prošlehejte kefír, vejce, vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Ve velké míse utřete oba cukry s máslem, aby se spojily, vsypte suché přísady a pak vlijte tekutou směs. Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte hladké těsto. Vešlehejte do něj 150 ml vroucí vody a nalijte ho do připravené formy. Pečte 45–55 minut, aby špejle zapíchnutá do středu vyšla čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte na servírovací talíř a nechte zcela vychladnout.

3 Chcete-li polevu lesklou a měkkou, připravte ji až těsně před podáváním. Do misky vsypte čokoládu. V rendlíčku smíchejte smetanu se zlatým sirupem a jemně zahřívejte. Sotva se začnou objevovat bublinky, vlijte obsah rendlíčku na čokoládu. Nechte 3–5 minut stát, pak míchejte. Až se čokoláda úplně rozpustí, směsí pomalu přelijte korpus. Podávejte hned nebo později, nakrájené na klínky.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit