Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta
Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta

4/5 Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Velmi snadné Na 10–12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5258 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 527 g
Tuky 284 g
Vláknina 90 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivý moučník hodný nedělního stolu vděčí kefíru za svěží nádech a dokonalou šťavnatost. A pokud by vám to snad bylo ještě málo, doplňte ho kopečkem šlehačky. Spokojenost zaručena!

Suroviny

tmavá čokoláda 150 g
nalámaná
kakao 75 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
mletá
zázvor (mletý) ½ ČL
kardamom ½ ČL
mletý
mletý
sůl ¼ ČL
jemná
kefír 250 ml
vejce 3 ks
střední velikost
vanilkový extrakt 2 ČL
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
jemný
máslo 125 g
změklé + na vymazání formy
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná
zlatý sirup 1 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu o průměru 23 cm s vyjímatelným dnem vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

V žáruvzdorné míse nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Dejte vařit vodu. V míse promíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, všechno koření a sůl.

3

V jiné míse prošlehejte kefír, vejce, vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Ve velké míse utřete oba cukry s máslem, aby se spojily, vsypte suché přísady a pak vlijte tekutou směs.

4

Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte hladké těsto. Vešlehejte do něj 150 ml vroucí vody a nalijte ho do připravené formy.

5

Pečte 45–55 minut, aby špejle zapíchnutá do středu vyšla čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte na servírovací talíř a nechte zcela vychladnout.

6

Chcete-li polevu lesklou a měkkou, připravte ji až těsně před podáváním. Do misky vsypte čokoládu. V rendlíčku smíchejte smetanu se zlatým sirupem a jemně zahřívejte.

7

Sotva se začnou objevovat bublinky, vlijte obsah rendlíčku na čokoládu.

8

Nechte 3–5 minut stát, pak míchejte. Až se čokoláda úplně rozpustí, směsí pomalu přelijte korpus. Podávejte hned nebo později, nakrájené na klínky.

Foto: Vinny Whiteman, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Komentáře

Apetit magazín