Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečeme cukroví s dětmi

Pečeme cukroví s dětmi
sdílet:

Zapojte do pečení vánočního cukroví i ty nejmenší pomocníky a ukažte svým dětem tento kouzelný vánoční zvyk. V našich dnešních tipech najdete spoustu činností spojených s pečením cukroví, které děti obvykle baví a zároveň jsou pro ně snadno zvládnutelné. Provoňte si dům Vánocemi a užijte si spoustu legrace při tvoření.

Děti jsou profesionální ochutnávači, vše chtějí vyzkoušet, ovšem ne všechno ladí jejich chutím. Zapojte je do přípravy těsta, povídejte jim o tom, proč je důležité nechat těsto odležet v lednici a co z něj následně budete společně tvořit.

Bez ochutnávky syrového těsta se určitě neobejdete, ale věřte, že celý postup od začátku až k finálnímu cukroví je pro děti smysluplná a kreativní činnost, při které si užijete společně spoustu zábavy. Všem maminkách držíme palce, aby se co nejsnáze přenesly přes nepořádek vzniklý při pečení a užily si i přes těch několik drobečků po zemi příjemné chvíle strávené se svými dětmi.

Oblíbená disciplína: perníčky

Děti milují perníčky. Už od ochutnávání těsta děti vědí, že toto bude ta správná dobrota. Vyberte si z našich receptů na perníčky svého favorita a připravte je s dětmi od A do Z. Děti, které už se vyznají v číslech, mohou pomoci s odvažováním surovin a hnětením těsta. Perníčkové těsto se zpravidla nechává přes noc odležet v lednici, aby se ingredience spojily dohromady a zároveň aby těsto mělo tu správnou konzistenci.

U dětí všech věkových kategorií pak zaručeně oslavíte úspěch s válením těsta a vykrajováním perníčků. Děti budou nadšené, když uvidí, jak se jim pod rukama mění těsto v krásné tvary perníčků. Když následně přijde na řadu zdobení, děti se ponoří hluboko do své fantazie a rázem tvoří jeden unikátní zdobený perníček za druhým. Vezměte na pomoct dekorativní tuby s hotovou náplní, vytvořte sníh z bílků a použijte zdobící sáčky nebo sníh připravte do mističek a nechte děti čarovat štětcem. Před zaschnutím mohou děti perníčky posypat různými jedlými dekoracemi.  

Náš tip: Nechte dětem kousek těsta, ať z něj vytvoří cokoli je napadne. Mohou použít vykrajovátka nebo jen vlastní ruce, válet z těsta ruličky, tvořit kuličky, zkrátka ať nechají svou fantazii plynout a přenesou jí skrz obyčejné těsto do světa vlastní tvořivosti. Hotový výtvor upečte společně s vykrojenými perníčky a dopřejte dětem okamžitou ochutnávku. Jejich očíčka budou zářit více než vánoční světýlka.

Vykrajujeme a lepíme linecké cukroví

Vykrajování jde dětem snadno, hravě si poradí i s vnitřním obrázkem u lineckých koleček. Džem na slepování nemusí být vždy podle receptu, zeptejte se dětí, jaká marmeláda by byla podle nich v těchto lahodných sušenkách nejlepší. Nemusíte se vždy držet zažité tradice a použít můžete třeba i jahodový džem se sirupem z agáve nebo džem z třešní a ostružin.

Správný postup slepování koleček dohromady dětem názorně ukažte a pak už stačí jen doufat, že se ve své křehkosti nebudou kolečka lámat pod rukama a většina jich skončí slepených a připravených, ne rozlámaných a rovnou snědených. I tak ale stačí jen trocha zručnosti a určitě bychom takovou činnost svěřili i menším dětem.

Pracny - vší silou do formiček    

Pracny patří díky své chuťové podobnosti se sušenkami k dětmi oblíbenému cukroví. Jako s každým cukrovím je s nimi značná dávka práce, se kterou nám děti snadno pomohou. Vymazání formiček máslem zvládnou hravě a s úsměvem. Nebojí se ani tvoření kuliček a vtlačení těsta do formiček. Opět se nebojte předvést správný postup a následně dopřát dětem vlastní iniciativu v procesu přípravy těsta a jeho vtlačení do forem.

Každé dítě je jiné a je mu bližší jiná činnost spojená s pečením vánočního cukroví. Nebojte se říct dětem o pomoc a podporujte je v jejich kreativitě a vlastním světě tvoření. Vánoce patří dětem a rodině, dopřejte si společné chvíle i za cenu nepořádku. Věřte, že to za to stojí. Podělte se s námi v komentářích, jak se vám společné pečení s dětmi líbilo. 

Související články

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč