Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů

Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů

Bůček můžete připravit na mnoho způsobů a všechny budou dokonale lahodné. Můžete ho péct dlouho a pomalu nebo zvolit rychlejší způsob přípravy, s kostí i bez. Bůček je dokonale variabilní surovina.

Jak na famózní bůček jsme vám již prozradili, v tomto případě však neuškodí rychlé zopakování toho nejdůležitějšího.

6 kroků, jak připravit ten nejlepší bůček pod sluncem

1. Při výběru masa se držte kostí

Při výběru masa upřednostněte kus s kostmi, má jen samé výhody.

  • Maso, v němž zůstanou kosti, bude pěkně držet tvar a nezbortí se při pečení.
  • Kosti dodají na síle výpeku a zároveň pěkně vedou teplo a pomáhají masu stejnoměrně se propéct.
  • V okolí kostí je to vůbec nejchutnější maso s krátkými vlákny.
  • A konečně kosti mohou být výhodou i při podávání – někteří stolovníci totiž milují ‚maso s držátkem‘. Pokud mezi ně nepatříte, z ještě horkého propečeného masa kosti snadno vytáhnete.
      

2. Chladivý odpočinek

Aby se kůže krásně vypekla, musí být co nejsušší, čemuž pomůže pobyt v lednici přes noc – tam kus masa ničím nezakrývejte! V

  • ypečení kůže, ale i tuku pod ní pomůže následné nařezání, ať už zvolíte proužky, nebo mřížku. Zvětšíte tím totiž plochu, k níž může pronikat teplo. Nesmíte ale proříznout až do masa, šťáva by začala vzlínat vzhůru a kůže by se nevypekla.
  • Pokud vypečenou kůži rádi nemáte, klidně ji z vychlazeného masa opatrně seřízněte tak, aby na bůčku zůstala vrchní vrstva tuku. Tu pak nařežte na proužky či mřížku.
      

3. Ochucení solí a kořením

Někdo přísahá na pouhopouhou sůl, jiný na kmín a další zase na bylinky či papriku... Volba je na vás, ale sůl rozhodně nepodceňte, vytáhne z kůže (i masa) vodu a pomůže ostatnímu koření proniknout dovnitř do masa. Maso také zkřehne.

  • Pokud si chcete nasolení usnadnit, přelijte ve dřezu maso s kůží (nebo jen nařezanou tukovou vrstvu) trochou vroucí vody. Solení potom půjde jako po másle!
       

4. Čekání v pokoji

Bůček, stejně jako jakékoli jiné maso, které budete tepelně upravovat, musíte nechat před vlastním pečením dojít do pokojové teploty. Zaručíte tak rovnoměrné propečení a šťavnatost.
  

5. Rozpalte to!

Počáteční vysoká teplota má dva důvody: kůže i tuk trochu ‚odskočí‘ od masa a začnou se pěkně vypékat, zatímco maso se pěkně zatáhne a udrží si šťávu uvnitř.

  • Bůček pečte s horním a dolním ohřevem, horkovzduch by ho jen zbytečně vysušoval.
      

6. Klid po pečení

Neuspěchejte ani pečení, ani odpočinek, než do masa zakrojíte. Stejně jako steak, i bůček potřebuje chvilku odpočinku, aby se v něm šťávy rozprostřely tak, jak mají. Nechte ho 10 – 15 minut na prkénku, volně zakrytý alobalem, a teprve potom krájejte ostrým nožem plátky.
   

S bůčkem se dají kouzlit ty nejchutnější triky

Mnoho lidí se domnívá, že se bůček hodí pouze na pomalé pečení v troubě. Příprava v troubě mu sluší, o tom se nedá polemizovat, jeho příprava může vypadat i jinak.

  • Za vyzkoušení rozhodně stojí uvařený bůček, který necháme 3 až 7 dní marinovat v lednici.
  • Před pečením v troubě lze bůček také naplnit dokonalou nádivkou.
  • Pokud vám jedno pečení přijde málo, máme pro vás recept na dvakrát pečený bůček, kterým sklidíte u stolu bujaré ovace. 
  • Nedělnímu obědu připravíte zlatý hřeb zatočenou bůčkovou roládou.

Nebudeme vaše chuťové pohárky déle napínat, pojďme se podívat na samotné recepty, které všestrannost bůčku jen potvrzují. Vyberte si jeden ze způsobů přípravy i servírování, bůček se vám jistě odvděčí vynikajícím chuťovým zážitkem.

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč