Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagety Carbonara
ZDROJ: Apetitonline
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 464
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2221 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 112 g
Tuky 144 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jednoduchosti je krása, spaghetti (špagety) carbonara jsou toho jasným důkazem. Cestu k těmto slavným italským těstovinám s hedvábnou omáčkou z vajec a kousky šťavnaté slaniny si najde každý. Místo špaget klidně použijte jiné těstoviny, třeba linguine nebo penne, základem je nevysušit vejce a přidat notnou dávku parmazánu.

Suroviny

sůl
nebo uzený bok
vejce 3 ks
velká
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky

Postup

1

Do velkého hrnce nalijte 3,5 litru vody, přidejte lžíci soli a přiveďte ji k varu. Jakmile se voda začne vařit, vhoďte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus.

2

Pancettu nakrájejte najemno, oba druhy sýra nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.

3

Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se z něj uvolnily silice. Zatímco se těstoviny vaří, rozpusťte ve velké pánvi máslo. Přidejte pancettu a stroužky česneku. Na středním ohni opékejte zhruba pět minut, až je pancetta křupavá. Česnek vyjměte a vyhoďte.

4

Pod pánví udržujte velmi mírný oheň. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, slijte je a trochu vody uschovejte. Těstoviny přendejte do pánve a přidejte lžíci vody, ve které se vařily.

5

K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev odstavte z ohně a přilijte k těstovinám vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte, aby se obalily vaječnou směsí. Ta díky teplu sálajícímu z těstovin zhoustne. Neměla by se ovšem začít srážet.

6

Podle potřeby přidejte ještě pár lžic vody z těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolte.

7

Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

TIP

  • Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.
  • Možná se vám bude zdát, že je těstovin málo, ale italským zvykem je vychutnat si je jako první chod, nikoli jako sytící hromadu krmiva. Místo špaget můžete použít baculatější bucatini, dělají to tak v Laziu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

12.11.2022 19:08
Jako základ asi ujde, dovolím si jen pár tipů a úprav pro fajnšmekry. Čerstvě namlít dost pepře, a trochu ho na sucho opéct v pánvi, aby se rozvoněl. Pancetta ujde, ale guanciale mnnohem lepší. Opékat ho zkraje pomalu, až bude průsvitné, tak přidat teplo, aby chytlo barvu a vyndat z pánve - tuk nechat. Těstoviny uvařit na 3/4 a dát je s nějakou tou škrobovou vodou v níž se vařili dovařit do pánve po guanciale. Voda se z většiny vyvaří, resp. vstřebá do špaget. Tuk a voda vytvoří spolu emulzi, o tom to celé je. U vajec lepší použít poměr vždy tak cca 3 žloutky + 1 bílek. A kápnout do nich trochu vody z těstovin, pomůže rozpustit sýr a směs krapet zředí, což pomůže při vmíchávání do těstovin. Jinak žádný česnek a už vůbec ne olej, kdyby někoho napadlo. Pak jen přidat pepř, vrátit guanciale a hotovo.
23.11.2020 12:39

Špagety carbonara podle tohoto receptu nemají chybu a jsou rychlým obědem nebo večeři, pokud jste v časové tísni. Do této covidove doby s home Office ideální.

29.03.2020 17:04

Brávo! Klaplo to, a to jsem nemehlo :D

04.02.2017 13:56

Příjemné vaření a opravdu perfektní výsledek. Jen mi náš Ital ve svém krámku do tohoto jídla místo pancetty doporučil guanciale romano.

28.08.2009 15:01
Kopírované recepty mě docela mrzí... chápu že je jich omezené množství a není z čeho brát donekonečna... ale i se stejnou fotografií? Když už, tak s přiznaným autorstvím, ne? http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara
12.10.2008 11:41
Teď jsem viděl v TV toto vařit Jamieho Olivera. Ještě na tu slaninu naházel mladé cukety (tak 20cm) nakrájené na čtvrtky podélně a pak našikmo. Připomínalo to penne (pravda, on dělal penne, ne špagety). Jinak stejné. A připadá mi, že ta zeleninka to nezkazí - naopak, je to barevnější. Na pohled i chuťově. V Itálii jsem nebyl, doma jsem to ještě nedělal. Ale v "italské" restauraci mnohokrát. Carbonara je dobrota! :)))
20.05.2008 09:55
Po návratu z víkendu v Římě jsme se pustili se synem do této jednoduché, ale výborné italské speciality. Přivezený pravý pecorino romano je jednou z těch důležitých surovin, které zajistí tu správnou chuť - moc jsme si pochutnali a do římské verze chyběl jen kousíček - no přece prostředí domácí trattorie s posezením na jarní ulici ...
04.09.2007 17:09
Recept se nachází v č.2/06, str.52

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč