0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kulinářská celebrita Ina Garten málem zůstala v Bílém domě. Obdivoval ji i Spielberg

Velké úspěchy a pády provází život jedné z nejznámějších kulinářských celebrit Inu Garten
ZDROJ: Facebook Iny Garten
sdílet:

Patří mezi nejoblíbenější a nejrespektovanější kuchařské celebrity na světě. Ještě než se ovšem proslavila v gastronomii, pracovala v Bílém domě jako rozpočtová analytička. Co ji tak proslavilo a proč se rozhodla změnit povolání?

Narodila se v New Yorku jako Ina Rosenberg do židovské rodiny. Otec byl chirurg, maminka dietoložka. Už odmalička byla vedena k tomu, že vědění znamená moc. Rodičům velmi záleželo na tom, aby se dobře učila a Ina se skutečně učila víc než dobře.

Ještě na základní škole projevila nebývalý zájem o vědu. A to se s kuchařským uměním vůbec nevylučuje! Sama v pozdějším věku uvedla, že při experimentování v kuchyni je zapotřebí vědeckého myšlení. Kdykoliv však Ina projevila zájem o vaření, maminka ji okamžitě hnala k učebnicím.

V patnácti poznala svou životní lásku

Už v patnácti letech poznala svého budoucího manžela Jeffreyho Gartena. Kvůli němu také přerušila studia na vysoké škole. Táhlo ji to spíš k rodinnému životu než dalším studiím. Vzali se 22. prosince 1968 a tím se splnil její velký sen.

  • Čím dál více času začala trávit v kuchyni. Právě vaření jí pomohlo ukrátit si dlouhé chvíle nejistoty a čekání, když byl její manžel vyslán do války ve Vietnamu. Poté, co se vrátil, spolu odcestovali do Paříže na čtyřměsíční dovolenou. Tam si Ina zamilovala francouzskou kuchyni.

  • Po návratu do Ameriky se s manželem usídlila ve Washingtonu D. C, kde získala titul MBA na Univerzitě George Washingtona.
  • Nejprve se nechala zaměstnat jako řadová vládní poradkyně, později se ovšem dostala až do Úřadu pro řízení a rozpočet, kde vykonávala funkci rozpočtové analytičky.

Koupila obchod a založila si pekárnu

Tahle práce pro ni ale byla velmi stresující, a tak se aspoň ve chvílích volna uchylovala opět k vaření. Když si našetřila dost peněz, rozhodla se ke koupi obchodu a bistru s potravinami Barefoot Contessa. Zanechala své dosavadní práce a přestěhovala se do města, v němž se narodila.

  • Obchod se rychle rozrůstal a Ina zde prodávala ty nejvybranější lahůdky, jakými byly například humrový salát Cobb, kaviár, francouzské sýry a lokálně vypěstované produkty. A samozřejmě vařila.
  • Brzy ale přestala sama na všechno stačit, a tak si najala dalšího kuchaře a pekaře a založila si i vlastní pekárnu.
  • Jejího obchodu a kuchařského umění si všimli i americké celebrity, mezi kterými byl režisér Steven Spielberg.

Průkopnice v kulinářském světě

Po dvaceti letech se rozhodla pro změnu. Obchod Barefoot Contessa prodala v roce 1996 svým dvěma zaměstnancům (majitelkou prostorů zůstala) a vzala si půlroční kulinářské volno. Volné chvíle také trávila studiem akcií a snažila se načrtnout své budoucí podnikatelské plány.

  • Už tehdy se rozjel její internetový obchod s potravinami.

  • V roce 1999 vydala svou první knihu, kterou pojmenovala po svém bývalém podniku The Barefoot Contessa Cookbook. Kuchařka obsahovala všechny recepty, díky kterým se stal její obchod tak úspěšným.
  • O dva roky později vydala druhou kuchařku s názvem Barefoot Contessa Party!.
  • A v roce 2002 vydala třetí s názvem Barefoot Contessa Family Style.
  • První dvě knihy byly dokonce nominovány na cenu James Beard Awards, která se uděluje skutečně jen těm nejlepším kulinářským profesionálům.

Vydávání kuchařek jí nestačilo

Do roku 2008 se jí podařilo prodat na šest milionů kuchařek. A do roku 2018 jich vydala dokonce 11. Její zatím nejnovější kuchařka byla vydána v roce 2020 a nese názve Modern Comfort Food.

  • Kromě tištěných kuchařek se ale také proslavila vystupováním v show Marthy Stewartové a rovněž i pořadem Food Network, díky kterému měla příležitost moderovat svůj vlastní kulinářský projekt. Pořad, do něhož si zve celebrity i své přátelé, sleduje kolem jednoho milionu diváků.
  • Také začala prodávat vlastní marinády, omáčky, zavařeniny a další pochutiny. Píše sloupky do The Oprah Magazine a dalších tištěných i online médií.

Tři zajímavosti o Ině

  • Když byl její manžel ve Vietnamu, chodila na hodiny létání a udělala si pilotní licenci, aby se zabavila.
  • Nejpopulárnějším receptem z show Food Network se stal salát s opečenou řepou, krémovým balzamikem a sýrem.
  • Jednou z jejích blízkých kamarádek je zpěvačka Taylor Swift.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit