Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Čtyři odstíny černého zlata. Co (možná) nevíte o pepři?

Jak se praví ve známé pohádce: sůl (je) nad zlato. O pepři tradiční pořekadlo mlčí. Přitom právě tohle starodávné koření se před pár staletími vyvažovalo zlatem. Exkluzivnější než černý je snad jenom… pepř zelený. Nebo možná bílý a červený. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?
29. 1. 2021 | Autor: Petr Šúth

Kryštof Kolumbus, Vasco da Gama a další slavní mořeplavci, které známe z hodin dějepisu. Ti všichni hledali na svých cestách nové zásoby pepře. Není se čemu divit. Během 15. století zažívalo koření období největší slávy.

Cena pepře stoupala raketovým tempem a jednu dobu byl ještě cennější než zlato. Vybrané obchodní kruhy dokonce uznávaly pepř jako měnu. Ne nadarmo se mu v dějinách přezdívalo podle nejcennějšího kovu – „černé zlato“.

Od té doby uplynulo již mnoho vody, ale bez pepře bychom si nedokázali moderní gatronomii snad ani představit. Pokud ale chcete připravit jedinečný pepřový steak nebo třeba kořeněný biftek, je dobré vědět, který pepř je pro pokrmy nejlepší. Na výběr totiž máte hned z několika možností.

Pepřová rozpečená ricotta

Kombinace ricotty s pažitkou, citronem a pepřem je návyková – během focení jsme pořád chodili uždibovat. Podávat...

Černý, červený, zelený, bílý? Vyberte si správnou barvu

Pepř pochází z exotické rostliny známé jako pepřovník černý (Piper Nigrum), liánovitého popínavého keře, který dorůstá výšky okolo 4 metrů. Plodem jsou malé, asi 3 mm velké bobulky, které tvoří základ pro výrobu oblíbeného koření.

Všechny čtyři druhy pepře tak získáváme z jediné rostliny. Záleží pouze na stupni zralosti a způsobu úpravy.

1. Černý pepř

Nejrozšířenější a nejtrvanlivější druh pepře. Základem jsou nezralé bobule pepřovníku, které prochází nejprve fermentací, v jejichž průběhu povrch bobulí zčerná. Následně dochází k sušení na slunci.

Černý pepř je štiplavý a velmi aromatický. Přidáváme ho do nejrůznějších omáček, vývarů, na maso nebo mořské plody. Poslouží nám i při nakládání hub nebo zeleniny, ale také při přípravě sladkých perníčků.

Olihně se solí a pepřem

Pochutnejte si na olihních tak jako Číňané! Krájejí je na větší čtverečky, vytvoří v nich jemné zářezy a pak je rychle...

2. Zelený pepř

Podobně jako černý pepř se připravuje z nezralých bobulí, které se po bezprostředně sběru suší teplým vzduchem nebo nakládají do kyselého či octového nálevu. Díky tomu si zelený pepř zachovává svou původní barvu. Je chuťově jemný a s oblibou se přidává k masu, do vývarů, salátů nebo třeba do paštiky.

Kachní prsa na zeleném pepři

Hodobožovou kachnu si můžete dát, i když svátky slavíte jen ve dvou. Kupte kachní prsa a připravte je jako...

3. Bílý pepř

Ke sběru dochází teprve ve chvíli, kdy jsou bobule zralé. Po sběru se bobulky namočí, aby se z nich odstranila slupka, a následně dochází k sušení. Výrobní proces bývá nákladnější než u černého pepře, proto je bílý pepř zpravidla dražší. Odměnou je vám ale jemné a chuťově vytříbené koření, které využijete při dochucování drůbežího masa, při přípravě ryb nebo domácí majonézy

4. Červený pepř

Jedná se o zralé plody pepřovníku, které se mohou nechat rychle sušit, nebo naložit do slaného nálevu. Červený pepř má nezaměnitelnou chuť s mírně ovocným nádechem, která doladí vaše pokrmy k dokonalosti. Přidává se do omáček, vepřového nebo hovězího masa, ale třeba také do dezertů nebo čokolády.

Losos s červeným pepřem na salátu

K rybě si připravte zajímavý dip ze zakysané smetany s citronovou šťávou a koprem.

Není pepř jako pepř

Kromě uvedených odstínů jste se mohli setkat také s růžovými kuličkami, které se často přidávají do nedrceného pepře. Plody ale pochází ze zcela odlišné rostliny, pepřovce brazilského, které se pro svou chuť a narůžovělou barvu zaměňují s červeným pepřem.

Podobně je na tom kajenský pepř, který má s pepřovníkem společné snad jen jméno. Ve skutečnosti jde totiž o jeden z mnoha oblíbených druhů chilli papriček.

Znáte rozdíl mezi chilli vločkami, kajenským pepřem a pálivou paprikou?

Občas není na škodu, když si člověk utřídí pojmy. Obzvláště to platí v momentě, kdy pracujeme s ostrými chilli...

Dostali jste z toho povídání o voňavém koření chuť na něco dobrého? Nakoukněte do sekce pod článkem, kde na vás už čekají další (pepřové) dobroty pro každý den.

Související

Biftek ze svíčkové a pepřová omáčka

Biftek je plátek ze středu hovězí svíčkové vysoký cca 4cm, téměř neobsahuje tuk. Pepřová omáčka je...

Tofu na černém pepři

Skvělý recept vynikajícího autora – vypůjčili jsme si ho od šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho (pochází z...

Čokoládová zmrzlina s černým pepřem

Tahle příjemně lehká zmrzlina se obejde bez smetany. Nezbytností je však přidání glukózy, bez níž by v...

Hovězí steak na pepři s bramborovými rösti

Roštěnky silně posypané pepřem s lahodnou štávou a dozlatova opečené bramborové placičky.

Těstoviny sýr & pepř

Jednoduché a chutné zároveň!

Přidat komentář