Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Bakewell tart patří k britské klasice: na křehké těsto tradičně přijde višňový džem, mandlová náplň a poleva. Verze s pistáciemi a třešněmi dodá koláči nejen hezkou barvu, ale i exkluzivní chuť.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 8–10 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Britská

Ingredience

    • 500 g hotového křehkého těsta
    • 125 g pistáciové pasty (prodává Lepé)
    • 100 g světlého hnědého cukru
    • 65 g vyloupaných pistácií + pár nahrubo nasekaných na ozdobení
    • 65 g mletých mandlí
    • 125 g másla, změklého
    • 2 velká vejce
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 1 lžička vanilkového extraktu špetka soli
    • 4 lžíce hladké mouky + na podsypání
    • 400 g zralých vypeckovaných třešní nebo mražených, zcela rozmrzlých a důkladně okapaných
    • moučkový cukr na posypání
    • crème fraîche nebo tučná zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte z těsta kruh o průměru 35 cm a položte jej na tác vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete pistáciovou pastu, ponechte 6cm okraj volný. Dejte do chladu.

2 Na náplň rozmixujte v malém food procesoru najemno cukr a vyloupané pistácie. Přendejte do mísy, přidejte mleté mandle a máslo a vařečkou míchejte, dokud máslo nezesvětlá. Vmíchejte vejce, citronovou kůru, vanilkový extrakt a špetku soli. Když je směs hladká a nadýchaná, jemně vmíchejte 4 lžíce mouky.

Těsto s pistáciovou pastou posypte třešněmi a mezi ně lžící rozdělte všechnu náplň, okraje vynechte. Okraje těsta přeložte dovnitř a pevně přitiskněte, abyste udrželi náplň uvnitř. Dejte na 2 hodiny do chladu – vychlazený koláč si pak udrží v troubě svůj tvar.

4 Troubu předehřejte na 200°C a do středu umístěte plech. Koláč lehce poprašte moučkovým cukrem a opatrně jej i s pečicím papírem přesuňte z tácu na rozehřátý plech. Pečte 40 minut, dokud nejsou těsto i náplň zlatavé a křupavé. Podávejte teplé či studené, poprášené moučkovým cukrem a sekanými pistáciemi a s crème fraîche.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tříbarevný trifle

Banánovo-karamelový koláč

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Sticky toffee pudding se zázvorem

Broskvovo-malinový krambl

REKLAMA

Přidat komentář