0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Na 8–10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5646 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 473 g
Tuky 358 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bakewell tart patří k britské klasice: na křehké těsto tradičně přijde višňový džem, mandlová náplň a poleva. Verze s pistáciemi a třešněmi dodá koláči nejen hezkou barvu, ale i exkluzivní chuť.

Suroviny

křehké těsto 500 g
hotové
pistáciová pasta 125 g
prodává Lepé
hnědý cukr 100 g
světlý
pistácie 65 g
vyloupané + pár nahrubo na ozdobu
mleté
máslo 125 g
změklé
vejce 2 ks
velká
citronová kůra
z jednoho citronu
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 4 PL
+ na posypání
zralé, vypeckované nebo mražené, rozmrzlé, okapané
moučkový cukr
na posypání
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou, k podávání

Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte z těsta kruh o průměru 35 cm a položte jej na tác vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete pistáciovou pastu, ponechte 6cm okraj volný. Dejte do chladu.

2 Na náplň rozmixujte v malém food procesoru najemno cukr a vyloupané pistácie. Přendejte do mísy, přidejte mleté mandle a máslo a vařečkou míchejte, dokud máslo nezesvětlá. Vmíchejte vejce, citronovou kůru, vanilkový extrakt a špetku soli. Když je směs hladká a nadýchaná, jemně vmíchejte 4 lžíce mouky.

Těsto s pistáciovou pastou posypte třešněmi a mezi ně lžící rozdělte všechnu náplň, okraje vynechte. Okraje těsta přeložte dovnitř a pevně přitiskněte, abyste udrželi náplň uvnitř. Dejte na 2 hodiny do chladu – vychlazený koláč si pak udrží v troubě svůj tvar.

4 Troubu předehřejte na 200°C a do středu umístěte plech. Koláč lehce poprašte moučkovým cukrem a opatrně jej i s pečicím papírem přesuňte z tácu na rozehřátý plech. Pečte 40 minut, dokud nejsou těsto i náplň zlatavé a křupavé. Podávejte teplé či studené, poprášené moučkovým cukrem a sekanými pistáciemi a s crème fraîche.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč