
Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
Bakewell tart patří k britské klasice: na křehké těsto tradičně přijde višňový džem, mandlová náplň a poleva. Verze s pistáciemi a třešněmi dodá koláči nejen hezkou barvu, ale i exkluzivní chuť.
Ingredience
- 500 g hotového křehkého těsta
- 125 g pistáciové pasty (prodává Lepé)
- 100 g světlého hnědého cukru
- 65 g vyloupaných pistácií + pár nahrubo nasekaných na ozdobení
- 65 g mletých mandlí
- 125 g másla, změklého
- 2 velká vejce
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu špetka soli
- 4 lžíce hladké mouky + na podsypání
- 400 g zralých vypeckovaných třešní nebo mražených, zcela rozmrzlých a důkladně okapaných
- moučkový cukr na posypání
- crème fraîche nebo tučná zakysaná smetana k podávání
Příprava jídla
1 Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte z těsta kruh o průměru 35 cm a položte jej na tác vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete pistáciovou pastu, ponechte 6cm okraj volný. Dejte do chladu.
2 Na náplň rozmixujte v malém food procesoru najemno cukr a vyloupané pistácie. Přendejte do mísy, přidejte mleté mandle a máslo a vařečkou míchejte, dokud máslo nezesvětlá. Vmíchejte vejce, citronovou kůru, vanilkový extrakt a špetku soli. Když je směs hladká a nadýchaná, jemně vmíchejte 4 lžíce mouky.
3 Těsto s pistáciovou pastou posypte třešněmi a mezi ně lžící rozdělte všechnu náplň, okraje vynechte. Okraje těsta přeložte dovnitř a pevně přitiskněte, abyste udrželi náplň uvnitř. Dejte na 2 hodiny do chladu – vychlazený koláč si pak udrží v troubě svůj tvar.
4 Troubu předehřejte na 200°C a do středu umístěte plech. Koláč lehce poprašte moučkovým cukrem a opatrně jej i s pečicím papírem přesuňte z tácu na rozehřátý plech. Pečte 40 minut, dokud nejsou těsto i náplň zlatavé a křupavé. Podávejte teplé či studené, poprášené moučkovým cukrem a sekanými pistáciemi a s crème fraîche.
Přidat komentář