0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 8–10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4520 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 321 g
Tuky 303 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bakewell tart patří k britské klasice: na křehké těsto tradičně přijde višňový džem, mandlová náplň a poleva. Verze s pistáciemi a třešněmi dodá koláči nejen hezkou barvu, ale i exkluzivní chuť.

Suroviny

křehké těsto 500 g
hotové
125 g
pistáciová pasta prodává Lepé
100 g
světlý hnědý cukr
pistácie 65 g
vyloupané + pár nahrubo na ozdobu
mandle 65 g
mleté
máslo 125 g
změklé
vejce 2 ks
velká
citron 1 ks
kůra
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 4 PL
+ na posypání
třešně 400 g
zralé, vypeckované nebo mražené, rozmrzlé, okapané
moučkový cukr
na posypání
zakysaná smetana
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou, k podávání

Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte z těsta kruh o průměru 35 cm a položte jej na tác vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete pistáciovou pastu, ponechte 6cm okraj volný. Dejte do chladu.

2 Na náplň rozmixujte v malém food procesoru najemno cukr a vyloupané pistácie. Přendejte do mísy, přidejte mleté mandle a máslo a vařečkou míchejte, dokud máslo nezesvětlá. Vmíchejte vejce, citronovou kůru, vanilkový extrakt a špetku soli. Když je směs hladká a nadýchaná, jemně vmíchejte 4 lžíce mouky.

Těsto s pistáciovou pastou posypte třešněmi a mezi ně lžící rozdělte všechnu náplň, okraje vynechte. Okraje těsta přeložte dovnitř a pevně přitiskněte, abyste udrželi náplň uvnitř. Dejte na 2 hodiny do chladu – vychlazený koláč si pak udrží v troubě svůj tvar.

4 Troubu předehřejte na 200°C a do středu umístěte plech. Koláč lehce poprašte moučkovým cukrem a opatrně jej i s pečicím papírem přesuňte z tácu na rozehřátý plech. Pečte 40 minut, dokud nejsou těsto i náplň zlatavé a křupavé. Podávejte teplé či studené, poprášené moučkovým cukrem a sekanými pistáciemi a s crème fraîche.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit