Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na 8–10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5646 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 473 g
Tuky 358 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bakewell tart patří k britské klasice: na křehké těsto tradičně přijde višňový džem, mandlová náplň a poleva. Verze s pistáciemi a třešněmi dodá koláči nejen hezkou barvu, ale i exkluzivní chuť.

Suroviny

hotové
prodává Lepé
hnědý cukr 100 g
světlý
pistácie 65 g
vyloupané + pár nahrubo na ozdobu
mleté
máslo 125 g
změklé
vejce 2 ks
velká
z jednoho citronu
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl špetka
+ na posypání
zralé, vypeckované nebo mražené, rozmrzlé, okapané
na posypání
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou, k podávání

Postup

1

Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte z těsta kruh o průměru 35 cm a položte jej na tác vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete pistáciovou pastu, ponechte 6cm okraj volný. Dejte do chladu.

2

Na náplň rozmixujte v malém food procesoru najemno cukr a vyloupané pistácie. Přendejte do mísy, přidejte mleté mandle a máslo a vařečkou míchejte, dokud máslo nezesvětlá. Vmíchejte vejce, citronovou kůru, vanilkový extrakt a špetku soli. Když je směs hladká a nadýchaná, jemně vmíchejte 4 lžíce mouky.

3

Těsto s pistáciovou pastou posypte třešněmi a mezi ně lžící rozdělte všechnu náplň, okraje vynechte. Okraje těsta přeložte dovnitř a pevně přitiskněte, abyste udrželi náplň uvnitř. Dejte na 2 hodiny do chladu – vychlazený koláč si pak udrží v troubě svůj tvar.

4

Troubu předehřejte na 200°C a do středu umístěte plech. Koláč lehce poprašte moučkovým cukrem a opatrně jej i s pečicím papírem přesuňte z tácu na rozehřátý plech. Pečte 40 minut, dokud nejsou těsto i náplň zlatavé a křupavé. Podávejte teplé či studené, poprášené moučkovým cukrem a sekanými pistáciemi a s crème fraîche.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín