3.3 / 5. Počet hodnocení: 81
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1577 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 209 g
Tuky 54 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá polévka, ve které si vychutnáte čerstvé i sušené houby. Každá rodina má svůj recept – tady je ten náš!

Suroviny

houby 2
sušené
máslo 50 g
mouka 50 g
1 kostka
bujón
brambory 4 ks
na kostky
mrkev 2 ks
jedna na kolečka, jedna celá
celer 1 ks
oloupaný a přepůlený
cibule 1 ks
oloupaná
petržel 1 ks
menší, oloupaná, nakrájená na kolečka nebo malé kousky
sůl
pepř
majoránka (drhnutá)
podle chutí
vejce 1 ks
česnek 2
nemusí být
Tajemství bramboračky
  • Sušené houby – mají koncentrovanější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte fantastický vývar, který dodá polévce barvu.
  • Zelenina – mrkev, celer a petržel nesmí chybět. Můžete přidat jakoukoli zeleninu ze zahrádky. V případě, že použijete mraženou zeleninu, přisypte ji do hrnce v okamžiku, kdy změknou brambory.
  • Jíška – musí mít zlatou barvu. Zásadně ji zalévejte studenou vodou, zabráníte vzniku žmolků.

Postup

1

Houby vložte do kastrůlku a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte.

2

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku; trvá to asi čtyři minuty. Pak jíšku postupně zalijte zhruba litrem a půl studené vody.

3

Důkladně promíchejte, přidejte bujon, brambory a zeleninu. Přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.

4

Jakmile jsou brambory a zelenina měkké (je to otázka deseti, maximálně patnácti minut), vyjměte celer, cibuli i celou mrkev.

5

Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepněte vejce. Nechte ještě trošku povařit.

Komentáře

Anonym

Vážené kuchařky,také je možné ,místo mouky, část zeleniny rozmixovat a co je hlavní nastrouhat brambor /syrový/ uplně nakonec a provařit.Bramboračka má krásnou skelnou barvu a lehkou chuŤ.dobrou chuŤ.

Anonym

tak jsem náhodou narazila na recept a udělala podle něj bramboračku a byla nepřekonateně dobrá DOPORUČUJI.... všem

Anonym

tahle vynikající polévka je v naší kuchyni nejoblíbenější, jí ji dokonce i syn který jinak houby nejí a dokonce si pokaždé přidává..Vyzkoušejte a budete jen chválit ...

Anonym

vařila jsem tuto bramboračku také poprvé a na to, že ani já polévky moc nemusím, jsem snědla skoro celý hrnec! je opravdo jednoduchá a výborná!

Anonym

Vařila jsem bramboračku poprvé a musím říct, že tahle je opravdu jako od maminky... skvělý recept, díky za něj!

Anonym

Zkousela sem varit bramboracku poprve a podle tohoto receptu se mi opravdu povedla, ani sem necekala ze bude tak vyborna. Takze doporucuji, i nezkusenym kucharkam :-)

Anonym

Dobrý recept, zajímavé zjemnění polévky vyjíčkem. Moc chutná večeře !

Anonym

Uzasna bramboracka! Povedla se skvele, na druhy den byla jeste lepsi!

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit