Placky budou výborné i se sázeným nebo ztraceným vejcem. Jestli chcete zdravější verzi, smažte je na (silnostěnné nepřilnavé) pánvi jen slabě potřené olejem.
Suroviny
Postup
Neoloupanou bramboru nastrouhejte na čistou utěrku a nad dřezem z ní vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nastrouhanou bramboru promíchejte s moukou a hořčicí nebo křenem, podle potřeby osolte a opepřete.
Směs rozdělte na osm kuliček a roztlačte je na placičky. Na velké pánvi rozehřejte olej i máslo a placičky postupně opékejte do zlatohněda a křupava; chce to dvě až tři minuty z každé strany.
Na každý talíř položte dvě placky, plátek lososa, kopeček smetany a pár stonků pažitky. Ihned podávejte.
Minimum tuku Možná v obchodě objevíte olej ve spreji. Velmi šikovná věc – potáhne pánev jemným filmem, na němž se bezvadně (a dietně!) smaží. Nebo pánev prostě potřete štětcem namočeným v oleji.
Komentáře