Kořeněná brokolice

Kořeněná brokolice

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby jako příloha nebo pro 2 osoby jako hlavní chod

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 512 kcal
Bílkoviny 33 g
Cukr 79 g
Tuky 4 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Možná se budete divit, ale tohle je jeden z nejpopulárnějších receptů z mé kuchařky. Je dost začátečnický, surovinově a finančně nenáročný a láká především zástupce ženského pohlaví, neboť dámy chtějí lehký oběd a chtějí ho hned,“ říká Florentýna. 

Suroviny

brokolice 500 g
neočištěné, lze nahradit 350-400g mražené
sůl 1 ČL
+ špetka
chilli paprička 1 ks
malá čerstvá, nemusí být
petrželka 4
čerstvé
1 kelímek
bílý jogurt
česnek 1 stroužek
prolisovaný

1 Odkrojte nožem růžičky brokolice od tlusté části stonku. Stonek zatím nezahazujte, i ten se hodí k jídlu, jen potřebuje víc času na změknutí. Proto zdravé části stonku překrojte po délce napůl a pak ještě příčnými řezy rozkrájejte na 1cm půlkolečka.

2 Přiveďte k varu větší množství vody, zhruba 3 litry. Až se voda začne vařit, osolte ji jednou vrchovatou lžičkou soli. Přidejte nejprve pokrájené stonky a samotné je vařte 3 minuty. Teprve pak zavařte i růžičky a pokračujte ve varu další 3 minuty. Pokud používáte mraženou zeleninu, měřte čas až od chvíle, kdy voda začne po přidání brokolice znovu vřít. Uvařená brokolice by neměla být syrová, ale ani příliš měkká, nebo snad dokonce rozbředlá.

3 Zatímco se brokolice vaří, připravte si jogurtovou zálivku. Z chilli papričky odřízněte vršek se stopkou a rozkrojte ji po délce. Nožem vyškrábněte semínka a bílou část dužiny a zahoďte je. Očištěnou dužinu nakrájejte na drobné kostičky. Petrželku nasekejte najemno. V malé misce smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, chilli papričkou a špetkou soli.

4 Sceďte uvařenou brokolici a ihned ji krátce, ale nemilosrdně propláchněte pod studenou vodou, alespoň trošku tak přerušíte měknutí zbytkovým teplem. Rozdělte na talíře, přelijte ochuceným jogurtem a podávejte. Anebo, chcete-li si o něco zvýšit úroveň labužnického požitku, podávejte obojí zvlášť. Brokolici napíchnutou na vidličce pak s rozkoší smáčejte v misce s pikantním jogurtem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit