„Možná se budete divit, ale kořeněná brokolice je jeden z nejpopulárnějších receptů z mé kuchařky. Je dost začátečnický, surovinově a finančně nenáročný a láká především zástupce ženského pohlaví, neboť dámy chtějí lehký oběd a chtějí ho hned,“ říká Florentýna.
Suroviny
Postup
Odkrojte nožem růžičky brokolice od tlusté části stonku. Stonek zatím nezahazujte, i ten se hodí k jídlu, jen potřebuje víc času na změknutí. Proto zdravé části stonku překrojte po délce napůl a pak ještě příčnými řezy rozkrájejte na 1cm půlkolečka.
Přiveďte k varu větší množství vody, zhruba 3 litry. Až se voda začne vařit, osolte ji jednou vrchovatou lžičkou soli. Přidejte nejprve pokrájené stonky a samotné je vařte 3 minuty. Teprve pak zavařte i růžičky a pokračujte ve varu další 3 minuty. Pokud používáte mraženou zeleninu, měřte čas až od chvíle, kdy voda začne po přidání brokolice znovu vřít. Uvařená brokolice by neměla být syrová, ale ani příliš měkká, nebo snad dokonce rozbředlá.
Zatímco se brokolice vaří, připravte si jogurtovou zálivku. Z chilli papričky odřízněte vršek se stopkou a rozkrojte ji po délce. Nožem vyškrábněte semínka a bílou část dužiny a zahoďte je. Očištěnou dužinu nakrájejte na drobné kostičky. Petrželku nasekejte najemno. V malé misce smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, chilli papričkou a špetkou soli.
Sceďte uvařenou brokolici a ihned ji krátce, ale nemilosrdně propláchněte pod studenou vodou, alespoň trošku tak přerušíte měknutí zbytkovým teplem. Rozdělte na talíře, přelijte ochuceným jogurtem a podávejte. Anebo, chcete-li si o něco zvýšit úroveň labužnického požitku, podávejte obojí zvlášť. Brokolici napíchnutou na vidličce pak s rozkoší smáčejte v misce s pikantním jogurtem.