Do hodiny
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.
Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.
Tentokrát tu máme něco pro milovníky gulášů. Jak už je podle receptu zřejmé, ne vždy musí být tento pokrm připravovaný výhradně z masa. V našem případě ho skvěle zastoupila hlíva ústřičná, která ač houba, obsahuje řadu prospěšných látek, včetně vitamínů D, C, K a skupiny B.
Mexickou quesadillu zvládnete připravit raz dva. Stačí mít tortilové placky, fazole, sýr a něco zeleného. My jsme zvolili kadeřávek, ale svěle bude fungovat i rukola, kapustičky či špenáte. Pokud máte rádi ostřejší chutě, nezapomeňte na chilli!
Inspiraci na další recept si vypůjčíme ze slovenské kuchyně. Jejich národní halušky jsme mírně upravili a notoricky známou kombinaci brynzy a slaniny, jsme vyměnili za tvaroh a smaženou cibulku. Ovšem že i k této dvojici se opečená slanina nebo špek bezpochyby hodí.
Vnitřnosti stále ještě patří mezi cenově levnější druhy mas, a přesto jsou stejně chutné a výživné, jako klasická svalovina. Speciálně játra obsahují velký podíl železa.
Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená rýže) přinesli do Indie muslimové, pochází totiž z Turecka či z Persie. Dnes ale neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati.
Toto jídlo můžete vykouzlit buď tak že smícháte uvařenou rýži s ochuceným osmažným kuřetem, nebo ho připravíte podle tradičního postupu. Díky pozvolnému pečení se chuť koření a masa krásně dostane do rýže!
Luštěniny mají společně s bramborami velmi úspokojivý sytící efekt a právě toho jsme využili v následujícím receptu. Do polévky by měl přijít i mangold, ale věříme, že i bez něj si pochutnáte. Ovšem pokud vám přece jen v polévce zelená složka chybí, dokonale ho zastoupí špenát nebo na proužky nakrájená kapusta.
Vůně Ameriky na vašem stole? Proč ne! Připravte si topinku zapečenou s fazolemi a sýrem. Do receptu zužitkujete starší chleba i zbytky bylinek nebo salátu z předchozího dne. Protože se přidávají fazole z konzervy, celková příprava je neskutečně rychlá a rázem zaženete i ten největší hlad.
Zdroj: Apetit