Hřejivá zimní polévka z čočky podle novoroční pověry nosí peníze. Ale tato čočková polévka s rajčaty si rozhodně zaslouží vaši pozornost i kdykoliv jindy během roku. Je hustá, vydatná a pořádně zasytí. Nezapomeňte ji stejně jako my podávat s křupavými krutony z bílého pečivo. V tomto podání si čočkovku skutečně zamilujete.
Suroviny
máslo
1
PL
nebo 2 lžíce oleje
cibule
1
ks
malá, najemno
česnek
1
stroužek
najemno
mrkev
1
ks
malá, nahrubo nastrouhaná
petržel
1
ks
nahrubo nastrouhaná
čočka
140
g
přebraná, propláchnutá, namočená
bobkový list
1
ks
konzervovaná rajčata loupaná
1
konzerva
400 g
pekingské zelí
150
g
sůl
pepř
čerstvě mletý
ciabatta
1
ks
nebo malá bageta či 2 housky, nakrájené na kostky, opečené
olivový olej extra panenský
k podávání
Postup
1
Tuk zahřejte v hrnci, přisypte cibuli, česnek, mrkev a petržel a asi 5 minut opékejte doměkka.
2
Přidejte čočku, bobkový list, rajčata, pepř a 1,2 l vody. Přiveďte k varu a zvolna vařte, aby čočka změkla.
3
Vmíchejte pokrájené pekingské zelí, podle chuti osolte a opepřete.
Podávejte s opečenými houstičkami a kapkou olivového oleje.