Dort jednorožec pro malé princezny i větší slečny. Pod vrstvou domácí potahované hmoty a krásného jednorožčího kukuče se ukrývá barevný korpus, který oslavence jistě mile překvapí. Takže pokud jste dostali zadání, upéct narozeninový dort ‚unicorn‘, tak tady je podrobný recept od naší čtenářky.
Suroviny
Postup
Den předem si upečte korpusy a vypracujte mléčný marcipán. Budete potřebovat dva kakaové korpusy a jeden růžový. Každý upečte postupně v kulaté formě s průměrem 21 cm a hotové nechte přes noc vychladit v lednici.
Na korpus ušlehejte v robotu vajíčka s cukrem a vřelou vodou do bílé pěny, pak zašlehejte olej a prosetou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Na růžový vynechejte kakao a obarvěte ho rumem s rozpuštěnou červenou nebo růžovou barvou. Na dno 21cm formy dejte pečicí papír, boky nechte tak, jak jsou. Každý korpus pečte na 180 °C asi 20 minut.
Na mléčnou hmotu prosejte na vál cukr a sušené mléko. Přidejte mandlové aroma, rýžový sirup a vodu. Nahrubo zamíchejte. Do mísy si nachystejte vlažnou vodu, a do které si namočte ruce a mokrýma rukama propracovávejte hmotu. Postupně se bude spojovat, až z ní vznikne hmota podobná plastelíně. Nesmí se roztékat do stran, pokud ano, přidejte trochu škrobu nebo sušeného mléka. Pokud je naopak příliš tuhá, namočte si opět ruce do vody a marcipán ještě propracujte. Zabalte do potravinové fólie a dejte uležet do lednice nebo chladu.
- Můžete si rovnou nachystat roh na ozdobu – ukrojte si kousek hmoty, obarvěte na růžovo, pak vyválejte hada, který je na jednom konci tenčí a druhém silnější. Od tenkého konce naviňte shora dolů na mokrou špejli, můžete pak trochu poválet, aby byl roh pěkně rovný a hladký. Vykrojte z rozváleného marcipánu také dva trojúhelníky na uši; 2 x bílý a 2 menší růžové, ty přilepte na bílé vodou, vytvarujte uši a vše nechte v chladu zatvrdnout, nejlépe do druhého dne.
Na krém na plnění ušlehejte naráz mascarpone se šlehačkou a cukrem. Šlehejte je na nejnižší otáčky, protože se krém rád rychle srazí. Do skoro ušlehaného krému zašlehejte vlažnou hořkou čokoládu, vsypte kakao a přidejte rum dle chuti.
Na obmazový krém vyšlehejte změklé máslo (musí být opravdu měkké!) do bílé pěny a pak po lžících všlehejte salko o pokojové teplotě. Můžete klidně šlehat naplno, krém se krásně spojí a zhoustne. Pokud by bylo máslo málo měkké, krém by měl tendenci se srazit, ale to se dá napravit vložením na pár sekund do mikrovlnky a opětovným našleháním. Nakonec zašlehejte rum na chuť. Na obmazání dortu vám postačí asi menší polovina máslového krému, na zdobení použijte tu druhou polovinu, co zbude.
Na zkompletování dortu budete potřebovat tvrdou dortovou podložku, kterou lehce namažte krémem (dort se během manipulace nebude posouvat). Položte na něj jeden tmavý korpus, ten pokapejte rumem a potřete malinovou marmeládou. Natřete polovinou čokoládového krému a uhlaďte (pozor, krém nesmí čouhat přes plát) a zamáčkněte do něj polovinu malin. Přiklopte růžovým korpusem, ten opět pokapejte rumem, potřete marmeládou, natřete krém, zamáčkněte maliny a přiklopte třetím korpusem. Dort si dlaní srovnejte, aby jednak neletěl do strany a nebyl nahoře křivý.
Boky a vrch dortu potřete salkovým krémem. Pěkně krém rovným hladkým nožem zatlačte do všech děr. Je potřeba, aby to bylo opravdu rovné, pěkně uhlazené, jinak bude dort hrbatý, marcipán vše neschová. Obmazaný dort dejte aspoň na hodinu do lednice nebo na chvilku do mrazáku.
Mezitím si nachystejte mléčnou hmotu – z lednice bude tuhá, takže hmotu vložte na chvilku do mikrovlnky, jen na pár sekund, aby se prohřála a pak ji ještě na lince mokrýma rukama prohněťte na konzistenci, která půjde snadno rozválet. Podsypávejte škrobem; pod hmotou i pod válečkem.
Přineste vychlazený dort. Změřte si 2x výšku + průměr, abyste věděli, jak velkou placku je potřeba vyválet. Placka má mít tloušťku asi 3–4 mm. Na dort ji přeneste na rukou a předloktí; ruce vsuňte pod placku dlaněmi nahoru, abyste si dílo nehty nepotrhali. Postupně pak čouhající hmotu přitlačujte na dort a dole odřezávejte (ponechte si rezervu, aby nevyčuhoval krém). Pokud se vám někde udělá záhyb, tak v tom místě hmotu nadzvedněte směrem od dortu a trochu vytáhněte do stran a znovu přitiskněte. Potažený dort ještě uhlaďte a rukama srovnejte, aby nebyl křivý nebo neujížděl do strany.
Zdobení: Doprostřed dortu zapíchněte roh a krémem nalepte uši. Gelovou černou barvou a malým štětečkem namalujte očička a řasy. Zbylý salkový krém si rozdělte na tři díly a každý obarvěte pár kapkami gelové barvy na požadovanou barvu – já jsem měla růžovou, fialovou a modrou. Pořádně rozmíchejte lžičkou, každý krém naplňte do cukrářského sáčku se špičkou a na dort stříkejte květiny a kopečky, jakoby hřívu a ofinu jednorožce. Můžete do středu kytiček přilepit i jedlé perličky. Dort nechte v chladu uležet aspoň několik hodin, nejlépe přes noc.
Tip: Pozor na vlhkou lednici, aby sražená vlhkost nerozmočila potahovou hmotu. Ideálně dort zavřete do plastového boxu nebo kartonu.