0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňové špagety

Dýňové špagety
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňové špagety

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2496 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 310 g
Tuky 64 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval těstoviny? Zkuste nápaditou variantu s dýní. Jde o vyvážené zimní jídlo s maximem chuti, kterým okouzlíte nejen rodinu, ale i své přátele.

Suroviny

prosciutto 100 g
plátky
dýně 2 hrnky
máslová - na kostičky (cca 1 menší máslová dýně nebo polovina větší)
oregano 2 PL
lístky nasekané nadrobno
tymián 2 PL
lístky nasekané nadrobno + celé lístky k podávání
chilli sušené 0.5 ČL
drcené vločky
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalotka 2 ks
menší, přepůlené
česnek 2 stroužky
neloupané, rozmáčknuté
olivový olej extra panenský
podle potřeby
vodka 125 ml
vývar kuřecí 125 ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
mléko 0.75 hrnku
lze nahradit smetanou na vaření
rajčatová pasta 2 PL
nebo protlak
těstoviny 400 g
dlouhé - špagety nebo linguine
parmazán
strouhaný, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Na plech rozložte prosciutto a upečte dokřupava.

2

Sundejte z plechu a dejte na něj dýni, oregano, tymián, chilli, šalotky a česnek, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

3

Pečte 25–30 minut doměkka.

4

Obsah pekáčku potom přesuňte do robotu s noži (česnek vymáčkněte a slupku vyhoďte) a rozmixujte na jemné pyré.

5

Ve větším rendlíku nebo hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a vlijte pyré, vodku, vývar, mléko a přidejte rajčatovou pastu.

6

Nechte asi 10 minut provařit, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla.

7

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente.

8

Slijte (zhruba hrnek vody z vaření si ponechte) a těstoviny vmíchejte do omáčky. Pokud je směs příliš hustá, mírně ji zřeďte právě vodou z vaření těstovin.

9

Vmíchejte parmazán, rozdělte na talíře, nahoru rozdrobte vypečené prosciutto a posypte parmazánem a čerstvými lístky tymiánu.

Související články

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně
  • Tipy a triky

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha dalších podobách. Pizza, zmrzlina nebo hranolky? Inspirujte se k podzimnímu vaření a staňte se hvězdou kuchyně.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit