
Dýňové špagety
Kdo by nemiloval těstoviny? Zkuste nápaditou variantu s dýní. Jde o vyvážené zimní jídlo s maximem chuti, kterým okouzlíte nejen rodinu, ale i své přátele.
Ingredience
- 100 g plátků prosciutta
- 2 hrnky máslové dýně, nakrájené na kostičky (cca 1 menší máslová dýně nebo polovina větší)
- 2 lžíce lístků oregana, nasekaných nadrobno
- 2 lžíce lístků tymiánu, nasekaných nadrobno + celé k podávání
- 1/2 lžičky drcených chilli vloček
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 menší šalotky, přepůlené
- 2 stroužky česneku, neoloupané a rozmáčknuté
- extra panenský olivový olej podle potřeby
- 125 ml vodky
- 125 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 3/4 hrnku mléka nebo 12% smetany
- 2 lžíce rajčatové pasty nebo protlaku
- 400g dlouhých těstovin (špagety, linguine)
- strouhaný parmazán k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Na plech rozložte prosciutto a upečte dokřupava. Sundejte z plechu a dejte na něj dýni, oregano, tymián, chilli, šalotky a česnek, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Pečte 25–30 minut doměkka.
2 Obsah pekáčku potom přesuňte do robotu s noži (česnek vymáčkněte a slupku vyhoďte) a rozmixujte na jemné pyré. Ve větším rendlíku nebo hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a vlijte pyré, vodku, vývar, mléko a přidejte rajčatovou pastu. Nechte asi 10 minut provařit, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla.
3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente. Slijte (zhruba hrnek vody z vaření si ponechte) a těstoviny vmíchejte do omáčky. Pokud je směs příliš hustá, mírně ji zřeďte právě vodou z vaření těstovin. Vmíchejte parmazán, rozdělte na talíře, nahoru rozdrobte vypečené prosciutto a posypte parmazánem a čerstvými lístky tymiánu.
Přidat komentář