0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňové špagety

Dýňové špagety
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňové špagety

4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2496 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 310 g
Tuky 64 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval těstoviny? Zkuste nápaditou variantu s dýní. Jde o vyvážené zimní jídlo s maximem chuti, kterým okouzlíte nejen rodinu, ale i své přátele.

Suroviny

plátky
dýně 2 hrnky
máslová - na kostičky (cca 1 menší máslová dýně nebo polovina větší)
oregano 2 PL
lístky nasekané nadrobno
tymián 2 PL
lístky nasekané nadrobno + celé lístky k podávání
chilli sušené ½ ČL
drcené vločky
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalotka 2 ks
menší, přepůlené
česnek 2 stroužky
neloupané, rozmáčknuté
olivový olej extra panenský
podle potřeby
vodka 125 ml
vývar kuřecí 125 ml
lze nahradit zeleninovým vývarem
mléko ¾ hrnku
lze nahradit smetanou na vaření
rajčatová pasta 2 PL
nebo protlak
těstoviny 400 g
dlouhé - špagety nebo linguine
strouhaný, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Na plech rozložte prosciutto a upečte dokřupava.

2

Sundejte z plechu a dejte na něj dýni, oregano, tymián, chilli, šalotky a česnek, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

3

Pečte 25–30 minut doměkka.

4

Obsah pekáčku potom přesuňte do robotu s noži (česnek vymáčkněte a slupku vyhoďte) a rozmixujte na jemné pyré.

5

Ve větším rendlíku nebo hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a vlijte pyré, vodku, vývar, mléko a přidejte rajčatovou pastu.

6

Nechte asi 10 minut provařit, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla.

7

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente.

8

Slijte (zhruba hrnek vody z vaření si ponechte) a těstoviny vmíchejte do omáčky. Pokud je směs příliš hustá, mírně ji zřeďte právě vodou z vaření těstovin.

9

Vmíchejte parmazán, rozdělte na talíře, nahoru rozdrobte vypečené prosciutto a posypte parmazánem a čerstvými lístky tymiánu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč