Dýňové špagety

Dýňové špagety

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2464 kcal
Bílkoviny 115 g
Cukr 314 g
Tuky 59 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval těstoviny? Zkuste nápaditou variantu s dýní. Jde o vyvážené zimní jídlo s maximem chuti, kterým okouzlíte nejen rodinu, ale i své přátele.

Suroviny

prosciutto 100 g
dýně 2 hrnky
máslová - na kostičky
oregano 2 PL
nasekané nadrobno
tymián 2 PL
nadrobno + další celé lístky k podávání
chilli sušené 0.5 ČL
drcené vločky
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalotka 2 ks
mesnší, přepůlené
česnek 2 stroužky
neloupané, rozmáčknuté
olivový olej
podle potřeby
vodka 125 ml
vývar zeleninový 125 ml
lze nahradit drůbezím vývarem
mléko 0.75 hrnku
lze nahradit smetanou na vaření
rajčatový protlak 2 PL
těstoviny 400 g
špagety nebo linguine
parmazán
strouhaný, k podávání

1 Troubu předehřejte na 220°C. Na plech rozložte prosciutto a upečte dokřupava. Sundejte z plechu a dejte na něj dýni, oregano, tymián, chilli, šalotky a česnek, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Pečte 25–30 minut doměkka.

2 Obsah pekáčku potom přesuňte do robotu s noži (česnek vymáčkněte a slupku vyhoďte) a rozmixujte na jemné pyré. Ve větším rendlíku nebo hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a vlijte pyré, vodku, vývar, mléko a přidejte rajčatovou pastu. Nechte asi 10 minut provařit, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla.

3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente. Slijte (zhruba hrnek vody z vaření si ponechte) a těstoviny vmíchejte do omáčky. Pokud je směs příliš hustá, mírně ji zřeďte právě vodou z vaření těstovin. Vmíchejte parmazán, rozdělte na talíře, nahoru rozdrobte vypečené prosciutto a posypte parmazánem a čerstvými lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit