Zapečené špagety s kuřecím masem a houbami

Zapečené špagety s kuřecím masem a houbami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3973 kcal
Bílkoviny 187 g
Cukr 103 g
Tuky 296 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jednou jsem se před hostincem mých rodičů potkal s velmi příjemným starším párem. Když se dozvěděli, že jedu do Itálie, poradili mi, abych se určitě podíval po krůtím tetrazzini. Neměl jsem ponětí, o čem mluví, ale pak jsem – úplnou náhodou – narazil na recept na kuřecí tetrazzini ve staré italské kuchařce, a je vynikající. Trochu obyčejný, ale strašně dobrý. Tady je má verze…

Suroviny

houby 20 g
sušené, menší hrst, lesní
olivový olej
kuřecí stehna 4 ks
bez kostí, bez kůže, na kousky
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě umletý
česnek 2 stroužky
oloupané, tenké plátky
houby 350 g
čerstvé, očištěné, rozlámané
víno bílé 200 ml
špagety 225 g
suché
smetana ke šlehání 500 ml
parmazán 200 g
strouhaný
bazalka
lístky z čerstvé snítky
1.  Předehřejte troubu na 200 °C. Sušené houby dejte do misky a zalijte je vroucí vodou, jen tak, aby byly ponořené (přibližně 150 ml). Dejte je stranou a nechte chvíli máčet. Nahřejte kastrol tak velký, aby se do něj vešly všechny ingredience, šplíchněte do něj olivový olej. Kousky kuřete osolte a opepřete a na oleji je pomalu osmažte dozlatova. Namočené houby slijte, vodu si schovejte, a houby přidejte do kastrolu s česnekem a čerstvými houbami. Přilijte víno, vodu z hub a snižte plamen. Mírně vařte, až se kousky kuřete provaří a vína trochu ubude.

2.  Mezitím podle návodu na obalu uvařte špagety ve velkém hrnci s vroucí slanou vodou, po uvaření je sceďte. Ke kuřeti do kastrolu přilijte smetanu, znovu přiveďte k varu a pak plamen vypněte. Dobře osolte a opepřete. Do smetanové omáčky s kuřetem přidejte uvařené špagety a důkladně proházejte. Přidejte také tři čtvrtiny parmazánu a všechnu bazalku a dobře promíchejte. Směs přeneste do zapékací mísy nebo teflonové pánve, zasypte polovinou zbylého strouhaného sýra a zapečte v troubě do zlatohněda a dokřupava. Rozdělte na talíře, zastříkněte trochou extra panenského olivového oleje a posypte zbytkem sýra.

Recept operní divy:
Sopranistka Luisa Tetrazzini (1871–1940) je údajnou autorkou receptu na drůbeží plátky zapečené s těstovinami a sýrem. Florentská rodačka prožila větší část života a kariéry v USA. Tři manželé ji sice připravili o většinu jmění, o apetyt však nikoli; recept s jejím jménem (copyright si nárokuje San Francisco) se obloukem vrátil do italské kuchyně.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit