Jednou jsem se před hostincem mých rodičů potkal s velmi příjemným starším párem. Když se dozvěděli, že jedu do Itálie, poradili mi, abych se určitě podíval po krůtím tetrazzini. Neměl jsem ponětí, o čem mluví, ale pak jsem – úplnou náhodou – narazil na recept na kuřecí tetrazzini ve staré italské kuchařce, a je vynikající. Trochu obyčejný, ale strašně dobrý. Tady je má verze…
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Sušené houby dejte do misky a zalijte je vroucí vodou, jen tak, aby byly ponořené (přibližně 150 ml). Dejte je stranou a nechte chvíli máčet.
Nahřejte kastrol tak velký, aby se do něj vešly všechny ingredience, šplíchněte do něj olivový olej.
Kousky kuřete osolte a opepřete a na oleji je pomalu osmažte dozlatova.
Namočené houby slijte, vodu si schovejte, a houby přidejte do kastrolu s česnekem a čerstvými houbami. Přilijte víno, vodu z hub a snižte plamen. Mírně vařte, až se kousky kuřete provaří a vína trochu ubude.
Mezitím podle návodu na obalu uvařte špagety ve velkém hrnci s vroucí slanou vodou, po uvaření je sceďte.
Ke kuřeti do kastrolu přilijte smetanu, znovu přiveďte k varu a pak plamen vypněte. Dobře osolte a opepřete. Do smetanové omáčky s kuřetem přidejte uvařené špagety a důkladně proházejte.
Přidejte také tři čtvrtiny parmazánu a všechnu bazalku a dobře promíchejte.
Směs přeneste do zapékací mísy nebo teflonové pánve, zasypte polovinou zbylého strouhaného sýra a zapečte v troubě do zlatohněda a dokřupava.
Rozdělte na talíře, zastříkněte trochou extra panenského olivového oleje a posypte zbytkem sýra.
Recept operní divy:
Sopranistka Luisa Tetrazzini (1871–1940) je údajnou autorkou receptu na drůbeží plátky zapečené s těstovinami a sýrem. Florentská rodačka prožila větší část života a kariéry v USA. Tři manželé ji sice připravili o většinu jmění, o apetyt však nikoli; recept s jejím jménem (copyright si nárokuje San Francisco) se obloukem vrátil do italské kuchyně.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
Komentáře