Horský sýrový pekáček

Horský sýrový pekáček

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3567 kcal
Bílkoviny 134 g
Cukr 203 g
Tuky 235 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Bohatou chuť sýra skvěle doplní křupavý zelený salát, případně nakládaná červená řepa, okurky nebo cibulky.

Suroviny

brambory 1 kg
moučné
máslo 1 ČL
+ na vymazání
cibule 1 ks
nasekaná
anglická slanina 200 g
nakrájená
víno bílé 120 g
suché
smetana ke šlehání 140 ml
ementál 350 g
lze nahradit jiným sýrem, třeba slovenská neuzená parenica, nastrouhaný
0.5 ČL
uzená paprika
pepř
sůl
1.  Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory pět minut povařte v hrnci, pak je sceďte a vložte do velké mísy.

2.  Na pánvi rozpusťte máslo a jemně na něm opékejte cibulku, aby zesklovatěla. Přisypte slaninu a pokračujte ještě pět minut. Pak všechno promíchejte s bramborami v míse.

3.  Přilijte víno, smetanu, většinu sýra a trochu papriky. Opepřete a osolte; počítejte přitom s tím, že slanina a sýr jsou slané samy o sobě. Promíchejte. Pekáč nebo jinou zapékací nádobu (mě­la by být asi třicet centimetrů dlouhá a čtyři centi­metry ­hluboká) vymažte máslem a přemístěte do ní směs.

4.  Posypte zbylým sýrem, přikryjte víkem nebo alobalem a pečte pětadvacet minut. Odkryjte, posypte zbylou paprikou a pečte ještě asi dvacet minut, až bude sýr zlatavě hnědý.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit