0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Horský sýrový pekáček

Zapečený sýr
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Horský sýrový pekáček

5 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3567 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 203 g
Tuky 235 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bohatou chuť sýra skvěle doplní křupavý zelený salát, případně nakládaná červená řepa, okurky nebo cibulky.

Suroviny

brambory 1 kg
moučné, pokrájené na sousta
máslo 1 ČL
+ na vymazání
cibule 1 ks
nasekaná
nakrájená (lze vynechat)
víno bílé 120 g
suché
smetana ke šlehání 140 ml
sýr ementál 350 g
lze nahradit jiným sýrem, třeba slovenská neuzená parenica, nastrouhaný
paprika mletá uzená ½ ČL
pepř
sůl

Postup

1

Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

 
2

Brambory pět minut povařte v hrnci, pak je sceďte a vložte do velké mísy.

3

Na pánvi rozpusťte máslo a jemně na něm opékejte cibulku, aby zesklovatěla. Přisypte slaninu a pokračujte ještě pět minut. Pak všechno promíchejte s bramborami v míse.

4

Přilijte víno, smetanu, většinu sýra a trochu papriky. Opepřete a osolte; počítejte přitom s tím, že slanina a sýr jsou slané samy o sobě. Promíchejte.

5

Pekáč nebo jinou zapékací nádobu (mě­la by být asi třicet centimetrů dlouhá a čtyři centi­metry ­hluboká) vymažte máslem a přemístěte do ní směs.

6

Posypte zbylým sýrem, přikryjte víkem nebo alobalem a pečte pětadvacet minut. Odkryjte, posypte zbylou paprikou a pečte ještě asi dvacet minut, až bude sýr zlatavě hnědý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

Anonym

Když jsem tohle jídlo připravovala poprvé, vonělo po celém bytě a strašně moc nám chutnalo. A teď se k němu stále ráda vracím.

Anonym

Naprosto skvělý recept, moc jsme si pochutnali, i když jsem vynechala víno (tzv. "dětská varianta") a papriku (alergie). Jednoduché a geniální.

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč