Hrášková polévka s estragonovými knedlíčky

Hrášková polévka s estragonovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrášková polévka s estragonovými knedlíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3385 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 455 g
Tuky 105 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytě zelená hrášková polévka rozjasní den v jakémkoli ročním období. S estragonovými knedlíčky navíc zasytí a dodá na jedinečnosti. 

Související recepty

Suroviny

mražený hrášek 3 hrnky
ledový salát 0.25 ks
petrželka 0.5 svazek
hladkolistá, pár lísků si nechejte na ozdobení
máslo 2 PL
+ na pokapání
cibule bílá 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
nasekané
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1 l
smetana ke šlehání 100 ml
+ na pokapání
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicová semínka
nasucho opražená, na posypání
Na knedlíčky
strouhanka 1 hrnek
estragon 2 snítky
nasekané listy
parmazán 0.25 hrnku
nastrouhaný
vejce 2 ks
citronová štáva
z půl citronu

Postup

1

Na knedlíčky promíchejte strouhanku, estragon a parmazán. Přidejte vejce a citronovou šťávu. Z hmoty vytvořte kouli, v misce ji zakryjte potravinářskou fólií a dejte stranou na 30 minut stát.

2

Poté z hmoty navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky velikosti ořechu a vařte je ve vroucí osolené vodě 25 minut doměkka. Vyjměte a udržujte teplé.

3

Mezitím přiveďte k varu hrnec s vodou a postupně v něm spařte hrášek, nahrubo nakrájený salát a petrželku. Vždy várku vyjměte děrovanou naběračkou, ihned zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a odložte.

4

Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte cibuli, česnek a bobkové listy a na středním ohni opékejte asi 5 minut. Pak přilijte vývar, přiveďte k mírnému varu a povař- te zhruba 5 minut.

5

Z hrnce vyjměte bobkový list a přidejte do něj zblanšírovaný hrášek, salát a petrželku. Přilijte smetanu a rozmixujte na jemný krém. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s knedlíčky, posypané slunečnicovými semínky, můžete ještě zakápnout smetanou a rozpuštěným máslem a ozdobit lístky petrželky.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete dozdobit mikrobylinkami. Ty vypěstujete i doma na parapetu, stačí zasít a počkat, až pár centimetrů povyrostou!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit