Suroviny
Postup
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší).
Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem). Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním.
Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice...).
Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou.
Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme.
Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com