Volně jsme se inspirovali slavnou americkou klasikou, Cobbovým salátem, přidali náruč svěžích jarních surovin a vznikl salát, kterého se v redakci nemůžeme nabažit. Navíc se dá snadno doplňovat ve stylu „co dům a trh dal“.
Suroviny
Postup
Začněte křupavou cizrnou. Troubu předehřejte na 220°C. Cizrnu rozprostřete na plech
a pokapejte olejem. Pečte 25–30 minut dokřupava, zhruba v polovině protřeste či promíchejte. Potom vyndejte z trouby a ochuťte česnekovým práškem, mletou paprikou, solí a pepřem.
Zatímco se cizrna peče, prošlehejte v misce metlou všechny přísady na zálivku až po sůl a pepř. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přilévejte a zašlehávejte olivový olej.
V pánvi na mírném až středním ohni vypečte slaninu dokřupava (můžete ji také upéct v troubě spolu s cizrnou). Slaninu vyjměte na papírové utěrky a osušte. V pánvi nechte
1 lžíci vypečeného tuku či ji do ní vlijte. Vložte chřest a obraťte ho na tuku, opepřete a opékejte zhruba 3–4 minuty do mírného změknutí, ale aby zůstal křupavý a křehký.
Zkompletujte salát na velký servírovací talíř. Salát rozdělený na listy omyjte, osušte a podle potřeby natrhejte na menší kousky, mírně osolte a opepřete a dejte na servírovací talíř.
Přidejte nalámané plátky slaniny, chřest, artyčoky, ředkvičky, vejce, tuňáka a křupavou cizrnu. Posypte rozdrobenou gorgonzolou. Pokapejte trochou zálivky a zbytek nabídněte zvlášť. Hned podávejte.