Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní variace na Cobbův salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4017 kcal
Bílkoviny 206 g
Sacharidy 316 g
Tuky 198 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Volně jsme se inspirovali slavnou americkou klasikou, Cobbovým salátem, přidali náruč svěžích jarních surovin a vznikl salát, kterého se v redakci nemůžeme nabažit. Navíc se dá snadno doplňovat ve stylu „co dům a trh dal“.

Suroviny

nejlépe snídaňová
nebo baby chřest, zbavený tuhých konců
sůl
pepř
čerstvě mletý
hlávkový salát 1 ks
okapaná nakládaná artyčoková srdčíka (1 malá sklenička)
ředkvičky 5 ks
nakrájené na tenká kolečka
vejce 4 ks
uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená
tuňák (konzerva) 200 g
ve vlastní šťávě či olivovém oleji, okapaný
dolce, rozdrobená
Na křupavou cizrnu
cizrna 400 g
1 konzerva – cizrna scezená, propláchnutá, okapaná a osušená papírovou utěrkou
olivový olej 1 PL
česnek sušený ½ ČL
sůl ¼ ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
Na medovo-citronovou zálivku
jablečný ocet 3 PL
med 2 PL
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno či drcený
provensálské koření ¼ ČL
nebo italské bylinky
sůl ¼ ČL
pepř ¼ ČL
olivový olej panenský 120 ml

Postup

1

Začněte křupavou cizrnou. Troubu předehřejte na 220°C. Cizrnu rozprostřete na plech
a pokapejte olejem. Pečte 25–30 minut dokřupava, zhruba v polovině protřeste či promíchejte. Potom vyndejte z trouby a ochuťte česnekovým práškem, mletou paprikou, solí a pepřem.

2

Zatímco se cizrna peče, prošlehejte v misce metlou všechny přísady na zálivku až po sůl a pepř. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přilévejte a zašlehávejte olivový olej.

3

V pánvi na mírném až středním ohni vypečte slaninu dokřupava (můžete ji také upéct v troubě spolu s cizrnou). Slaninu vyjměte na papírové utěrky a osušte. V pánvi nechte
1 lžíci vypečeného tuku či ji do ní vlijte. Vložte chřest a obraťte ho na tuku, opepřete a opékejte zhruba 3–4 minuty do mírného změknutí, ale aby zůstal křupavý a křehký.

4

Zkompletujte salát na velký servírovací talíř. Salát rozdělený na listy omyjte, osušte a podle potřeby natrhejte na menší kousky, mírně osolte a opepřete a dejte na servírovací talíř.

5

Přidejte nalámané plátky slaniny, chřest, artyčoky, ředkvičky, vejce, tuňáka a křupavou cizrnu. Posypte rozdrobenou gorgonzolou. Pokapejte trochou zálivky a zbytek nabídněte zvlášť. Hned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín