Palačinky jsou stálice sladkých snídaní. Když začnou zrát jahody, máme na ně chuť každý den. Se šťavnatými, omamně vonícími plody jsou totiž úplně nejlepší. Obvykle si je dopráváme se zakysanou smetanou, ale tentokrát jsme neodolali a přidali ještě luxusní čokoládový krém...
Suroviny
Postup
V míse smíchejte metlou mouku, kakao, vanilkový cukr a špetku soli. Vejce rozšlehejte v mléce. V suché směsi udělejte důlek, pomalu přilévejte vejce s mlékem a šlehejte metlou, aby se netvořily hrudky. Na závěr vmíchejte rozpuštěné máslo. Nebo těsto připravte pomocí tyčového mixéru: rozmixujte mléko s vejci a rozpuštěným máslem, pak přisypávejte suchou směs a mixujte dohladka. Těsto uložte na 30 minut do chladu.
Nepřilnavou pánev s rovným dnem rozehřejte na středním ohni. Vlijte pár kapek oleje nebo přidejte trošku másla a rozetřete po celém dně pánve. Vlijte cca 3 lžíce těsta a krouživým pohybem rozlijte po celé pánvi. Opečte z jedné i z druhé strany. Hotové palačinky uchovejte v teple.
Na náplň svařte v rendlíku smetanu, odstavte a vsypte čokoládu a míchejte do rozpuštění. Ještě teplou směsí potřete palačinky. Smíchejte cukr a jahodový prášek, posypte palačinky. Podávejte s čerstvými jahodami a šlehačkou.
NĚCO NAVÍC
Nespotřebovaný jahodový cukr uchovejte ve vzduchotěsné nádobce.
TIP REDAKCE
U tmavých palačinek se hůře pozná, kdy je pravý čas je obrátit. Sledujte okraje, jakmile začnou být křupavé, obraťte je a opečte z druhé strany.