Hodnocení receptu
Průměr: 4 (41)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2057 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 181 g
Tuky 118 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Delikatesa podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni

Související recepty

Suroviny

kapr 1 ks
hlava a kosti
mrkev 2 ks
1 na větší kousky a 1 na kostičky
celer 0.5 ks
polovina v celku a polovina na kostičky
máslo 3 PL
petržel 1 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl
bobkový list 1 ks
pepř 3 kulička
nové koření 1 kulička
smetana ke šlehání 200 ml
min. 30%
muškátový oříšek 1 špetka
citronová štáva
podle chuti
housky 1 ks
na kostičky
petrželka 1 svazek
nasekaná najemno

1 Kapří hlavu zbavte žaber a vložte ji do hrnce. Přidejte kosti, mrkev nakrájenou na větší kousky a celer v celku. Zalijte 2 litry vody a povařte zhruba 25 minut. Rybí vývar sceďte do jiného hrnce, z koster a hlav oberte maso a nechte vychladnout.

2 V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, vsypte všechnu pokrájenou syrovou zeleninu a zprudka osmahněte. Zhruba po 1 minutě zaprašte moukou a opékejte dozlatova. Zalijte vychladlým vývarem, osolte, přidejte koření v čajovém sítku nebo zavázané v gáze (snáze jej po uvaření vyndáte) a zhruba 20 minut vařte.

3 Vraťte do polévky maso (větší kusy ponechte na ozdobu), přidejte smetanu a muškátový oříšek a dochuťte citronovou šťávou. Rozmíchejte v polévce 1 lžíci másla a podávejte s houskou osmaženou na zbylé lžíci másla, posypané petrželkou a s kousky ryby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit