Delikatesa podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni. Krémová rybí polévka se stane ozdobou vašeho svátečního stolu. Pokud je rybí polévka nedílnou součástí vašeho vánočního menu, ale nemáte chuř na jednoduchý rybí vývar, potom je tato polévka skvělou alternativou pro Štedrý večer.
Suroviny
Postup
Kapří hlavu zbavte žaber a vložte ji do hrnce. Přidejte kosti, mrkev nakrájenou na větší kousky a celer v celku. Zalijte 2 litry vody a povařte zhruba 25 minut.
Rybí vývar sceďte do jiného hrnce, z koster a hlav oberte maso a nechte vychladnout.
V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, vsypte všechnu pokrájenou syrovou zeleninu a zprudka osmahněte.
Zhruba po 1 minutě zaprašte moukou a opékejte dozlatova. Zalijte vychladlým vývarem, osolte, přidejte koření v čajovém sítku nebo zavázané v gáze (snáze jej po uvaření vyndáte) a zhruba 20 minut vařte.
Vraťte do polévky maso (větší kusy ponechte na ozdobu), přidejte smetanu a muškátový oříšek a dochuťte citronovou šťávou.
Rozmíchejte v polévce 1 lžíci másla a podávejte s houskou osmaženou na zbylé lžíci másla, posypané petrželkou a s kousky ryby.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lahodné krémové polévky, které vás nenechají o hladu(22 receptů)