Krémová rybí polévka z kapra podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni povznese vaši rodinnou štědrovečerní večeři na novou úroveň. Poctivý rybí vývar, máslová jíška a jemná zelenina se spojí v dokonale harmonickou chuť, která nejen ozdobí váš stůl, ale stane se i jedním z vrcholů svátečního menu. Tak skvělá, že si ji budete chtít připravit nejen na Vánoce!
Suroviny
Postup
Kapří hlavu zbavte žaber a vložte ji do hrnce. Přidejte kosti, mrkev nakrájenou na větší kousky a celer v celku. Zalijte 2 litry vody a povařte zhruba 25 minut.
Rybí vývar sceďte do jiného hrnce, z koster a hlav oberte maso a nechte vychladnout.
V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, vsypte všechnu pokrájenou syrovou zeleninu a zprudka osmahněte.
Zhruba po 1 minutě zaprašte moukou a opékejte dozlatova. Zalijte vychladlým vývarem, osolte, přidejte koření v čajovém sítku nebo zavázané v gáze (snáze jej po uvaření vyndáte) a zhruba 20 minut vařte.
Vraťte do polévky maso (větší kusy ponechte na ozdobu), přidejte smetanu a muškátový oříšek a dochuťte citronovou šťávou.
Rozmíchejte v polévce 1 lžíci másla a podávejte s houskou osmaženou na zbylé lžíci másla, posypané petrželkou a s kousky ryby.