0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 67
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2057 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 181 g
Tuky 118 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Delikatesa podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni. Krémová rybí polévka se stane ozdobou vašeho svátečního stolu. Pokud je rybí polévka nedílnou součástí vašeho vánočního menu, ale nemáte chuř na jednoduchý rybí vývar, potom je tato polévka skvělou alternativou pro Štedrý večer. 

Suroviny

kapr 1 ks
hlava a kosti
mrkev 2 ks
1 na větší kousky a 1 na kostičky
celer ½ ks
polovina v celku a polovina na kostičky
máslo 3 PL
petržel 1 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl
bobkový list 1 ks
pepř 3 kulička
nové koření 1 kulička
min. 30%
muškátový oříšek 1 špetka
citronová šťáva
podle chuti
housky 1 ks
na kostičky
petrželka 1 svazek
nasekaná najemno

Postup

1

Kapří hlavu zbavte žaber a vložte ji do hrnce. Přidejte kosti, mrkev nakrájenou na větší kousky a celer v celku. Zalijte 2 litry vody a povařte zhruba 25 minut.

2

Rybí vývar sceďte do jiného hrnce, z koster a hlav oberte maso a nechte vychladnout.

3

V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, vsypte všechnu pokrájenou syrovou zeleninu a zprudka osmahněte.

4

Zhruba po 1 minutě zaprašte moukou a opékejte dozlatova. Zalijte vychladlým vývarem, osolte, přidejte koření v čajovém sítku nebo zavázané v gáze (snáze jej po uvaření vyndáte) a zhruba 20 minut vařte.

5

Vraťte do polévky maso (větší kusy ponechte na ozdobu), přidejte smetanu a muškátový oříšek a dochuťte citronovou šťávou.

6

Rozmíchejte v polévce 1 lžíci másla a podávejte s houskou osmaženou na zbylé lžíci másla, posypané petrželkou a s kousky ryby.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...