4 / 5. Počet hodnocení: 43
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2057 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 181 g
Tuky 118 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Delikatesa podle šéfkuchaře Ondřeje Jíni

Suroviny

kapr 1 ks
hlava a kosti
mrkev 2 ks
1 na větší kousky a 1 na kostičky
celer 0.5 ks
polovina v celku a polovina na kostičky
máslo 3 PL
petržel 1 ks
na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl
bobkový list 1 ks
pepř 3 kulička
nové koření 1 kulička
smetana ke šlehání 200 ml
min. 30%
muškátový oříšek 1 špetka
citronová štáva
podle chuti
housky 1 ks
na kostičky
petrželka 1 svazek
nasekaná najemno

Postup

1

Kapří hlavu zbavte žaber a vložte ji do hrnce. Přidejte kosti, mrkev nakrájenou na větší kousky a celer v celku. Zalijte 2 litry vody a povařte zhruba 25 minut.

2

Rybí vývar sceďte do jiného hrnce, z koster a hlav oberte maso a nechte vychladnout.

3

V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, vsypte všechnu pokrájenou syrovou zeleninu a zprudka osmahněte.

4

Zhruba po 1 minutě zaprašte moukou a opékejte dozlatova. Zalijte vychladlým vývarem, osolte, přidejte koření v čajovém sítku nebo zavázané v gáze (snáze jej po uvaření vyndáte) a zhruba 20 minut vařte.

5

Vraťte do polévky maso (větší kusy ponechte na ozdobu), přidejte smetanu a muškátový oříšek a dochuťte citronovou šťávou.

6

Rozmíchejte v polévce 1 lžíci másla a podávejte s houskou osmaženou na zbylé lžíci másla, posypané petrželkou a s kousky ryby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit