Spolehlivě jím uctíte přátele, kteří se rádi obejdou bez masa. Podávejte náš koláč spolu s velkou mísou salátu, a báječně si pochutnáte!
Suroviny
brambory
1
ks
středně velká, oloupaná, nakrájená
cibule
1
ks
jemně nasekaná
máslo
85
g
studené, nakrájené
tymián
8
snítky
čerstvý, lze nahradit 1 lžičkou sušeného
mouka pšeničná hladká
140
g
rajče
500
g
na silné plátky
vinný ocet bílý
1
PL
červený
kozí sýr
100
g
lze nahradit ovčím sýrem, brynzou
olivový olej
na zapékání
sůl
pepř
Postup
1
Uvařte bramboru
Troubu předehřejte na 200 °C. Bramboru dvanáct minut povařte v osolené vodě, pak sceďte.
Troubu předehřejte na 200 °C. Bramboru dvanáct minut povařte v osolené vodě, pak sceďte.
2
Usmažte cibuli
Na 25 g másla smažte cibuli asi pět minut, až se začne zabarvovat. Přidejte čtyři snítky tymiánu nebo půl lžičky sušeného.
Na 25 g másla smažte cibuli asi pět minut, až se začne zabarvovat. Přidejte čtyři snítky tymiánu nebo půl lžičky sušeného.
3
Vypracujte těsto
Zbylé máslo zpracujte s moukou a rozmačkanou nebo najemno nastrouhanou bramborou. Osolte, opepřete a vpracujte osmaženou cibulku i všechnu šťávu z pánve. Vypracujte měkké vláčné těsto a vytvarujte z něj kolo o průměru 23 cm; přeneste ho na vymazaný, případně pečicím papírem vyložený plech.
Zbylé máslo zpracujte s moukou a rozmačkanou nebo najemno nastrouhanou bramborou. Osolte, opepřete a vpracujte osmaženou cibulku i všechnu šťávu z pánve. Vypracujte měkké vláčné těsto a vytvarujte z něj kolo o průměru 23 cm; přeneste ho na vymazaný, případně pečicím papírem vyložený plech.
4
Obložte a upečte
Na korpus rozložte rajčata a zakápněte octem. Posypte zbylými lístky tymiánu, sýrem, osolte a opepřete. Zakápněte olejem a pečte pětadvacet minut, až placka zezlátne.
Podávejte se zeleným salátem.
Na korpus rozložte rajčata a zakápněte octem. Posypte zbylými lístky tymiánu, sýrem, osolte a opepřete. Zakápněte olejem a pečte pětadvacet minut, až placka zezlátne.
Podávejte se zeleným salátem.