Náš food stylista Marek Všetečka zvládne uvařit dokonalou koprovou omáčku i poslepu. Nebo třeba na pódiu před zraky stovek diváků jako to předvedl na Apetit pikniku. Oblíbenou klasiku s pošírovaným vejcem připravil rovnou se třemi přílohami – šťouchanými bramborami, knedlíčky a polentou. Všechny porce zmizely rychleji, než bys řekl švec! A všichni se shodli na jediném – lepší koprovku ještě nejedli.
Náš tip: Připravte si například i koprovou omáčku podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
V hrnci rozpusťte máslo, zasypte moukou a umíchejte světlou jíšku. Zašlehejte vývar tak, aby vznikl hladký krém bez hrudek, přilijte mléko a nechte za občasného míchání zhruba 15–20 minut zvolna provařit.
Ocet dejte do malého rendlíčku, přiveďte k varu a vypněte. Zašlehejte do omáčky a poté zašlehejte i smetanu.
Snítky kopru otrhejte a pokrájejte. Vsypte do omáčky a dochuťte ji cukrem, solí a špetkou bílého pepře.
Na knedlíčky nakrájejte 5 housek na kostičky, vsypte do mísy, přidejte 1 žloutek prošlehaný se 100 ml mléka, sůl, trochu nasekaného kopru, špetku muškátového oříšku a nadrobno pokrájené 2–3 lžíce plátků mandlí. Přidejte sníh z 1 bílku. Jemně promíchejte, tvarujte knedlíčky, skládejte na plech vyložený pečicím papírem a 8–10 minut pečte při 170 °C, jen aby zezlátly.
Polentu (cca 250 g) uvařte dle návodu na obalu. Osolte, opepřete, vmíchejte dvě lžíce parmazánu a špetku muškátového oříšku. Nechte lehce zchladnout a vmíchejte 1 prošlehané vejce. Polentovou kaši rozetřete na plech vyložený pečicím papírem na tloušťku cca 1 cm a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 175–180 °C, jen aby začala zlátnout.
Omáčku podávejte s vejcem, šťouchanými bramborami, knedlíčky a na kostky nakrájenou polentou.