Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koprová omáčka z Apetit pikniku

Koprová omáčka z Apetit pikniku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koprová omáčka z Apetit pikniku

4.6/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6481 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 573 g
Tuky 314 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náš food stylista Marek Všetečka zvládne uvařit dokonalou koprovou omáčku i poslepu. Nebo třeba na pódiu před zraky stovek diváků jako to předvedl na Apetit pikniku. Oblíbenou klasiku s pošírovaným vejcem připravil rovnou se třemi přílohami – šťouchanými bramborami, knedlíčky a polentou. Všechny porce zmizely rychleji, než bys řekl švec! A všichni se shodli na jediném – lepší koprovku ještě nejedli. 

Náš tip: Připravte si například i koprovou omáčku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

1/4 kostky
vývar hovězí 500 g
mléko 300 g
ocet 40 ml
kopr ½ svazku
čerstvý
sůl
pepř bílý 1 špetka
Na polentu
polenta 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhaný
strouhaný
vejce 1 ks
prošlehané
Na knedlíčky
housky 5 ks
na kostičky
mléko 100 ml
sůl
nasekaný
strouhaný
mandle plátky 3 PL
nadrobno pokrájené
vyšlehaný do sněhu
Dále k podávání
vejce 8 ks
nahniličko nebo pošíravaná

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo, zasypte moukou a umíchejte světlou jíšku. Zašlehejte vývar tak, aby vznikl hladký krém bez hrudek, přilijte mléko a nechte za občasného míchání zhruba 15–20 minut zvolna provařit. 

2

Ocet dejte do malého rendlíčku, přiveďte k varu a vypněte. Zašlehejte do omáčky a poté zašlehejte i smetanu. 

3

Snítky kopru otrhejte a pokrájejte. Vsypte do omáčky a dochuťte ji cukrem, solí a špetkou bílého pepře.

4

Na knedlíčky nakrájejte 5 housek na kostičky, vsypte do mísy, přidejte 1 žloutek prošlehaný se 100 ml mléka, sůl, trochu nasekaného kopru, špetku muškátového oříšku a nadrobno pokrájené 2–3 lžíce plátků mandlí. Přidejte sníh z 1 bílku. Jemně promíchejte, tvarujte knedlíčky, skládejte na plech vyložený pečicím papírem a 8–10 minut pečte při 170 °C, jen aby zezlátly.

5

Polentu (cca 250 g) uvařte dle návodu na obalu. Osolte, opepřete, vmíchejte dvě lžíce parmazánu a špetku muškátového oříšku. Nechte lehce zchladnout a vmíchejte 1 prošlehané vejce. Polentovou kaši rozetřete na plech vyložený pečicím papírem na tloušťku cca 1 cm a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 175–180 °C, jen aby začala zlátnout. 

6

Omáčku podávejte s vejcem, šťouchanými bramborami, knedlíčky a na kostky nakrájenou polentou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč