Čerstvý pstruh na másle s petrželkou a kapary je spojení, kterému se jen těžko konkuruje.
Suroviny
1 Čerstvé vykuchané pstruhy osušte papírovými utěrkami, obalte v mouce, oklepněte, osolte a opepřete.
2 V nepřilnavé pánvi rozpalte olej a nadvakrát v něm opékejte pstruhy 2–3 minuty po každé straně, až budou propečení. Dejte stranou a uchovejte horké.
3 Vytřete pánev papírovými utěrkami a nechte na ní zprudka rozehřát máslo. Zahřívejte 1 minutu a pak přidejte petrželku. Míchejte 1–2 minuty, až začne být průhledná a křupavá. Děrovanou lžící vyjměte petrželku a odložte ji okapat na papírové utěrky. Máslo z pánve dejte do misky a nechte trochu zchladnout.
4 Pak přidejte kapary a sladový ocet a promíchejte. Ochuceným hnědým máslem přelijte pstruhy, posypte je křupavou petrželkou a podávejte.
CYHTRÉ RADY NAVÍC
- Sladový ocet se vyrábí z jablečního sladu a má výraznou a mírně nasládlou chuť. Pod anglickým názvem malt vinegar ho koupíte v některých supermarketech a ve specializovaných prodejnách. Například e-shop www.candy-store.cz ho prodává pod značkou Sarson's 284 ml za 52 Kč.
- Pstruha můžete připravit i v troubě. Dejte ho do pekáčku vyloženého pečícím papírem a při 180 °C pečte asi 20 minut. Pak pstruhy vyjměte, do pekáčku vložte máslo a petrželku a dále postupujte podle receptu nahoře.