Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
kukuřičné lívance
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4235 kcal
Bílkoviny 391 g
Sacharidy 167 g
Tuky 230 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramboráky trochu jinak. Pokud milujete slané placky, můžete vyzkoučet slanou verzi lívanců. Kukuřičné lívance jsou na přípravu rychlé a jednoduché. Skvělá příloha k masu, nebo jednoduchá věčeře s pikantním dipem nebo salsou. 

Suroviny

konzervovaná sceďte
vejce 2 ks
rozpuštěné
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jarní cibulka 2 ks
najemno
sůl ½ ČL
slunečnicový olej 4 PL
na smažení
slanina 8 plátků
libová, lze vynechat
rozpůlená
olivový olej
na pokapání
sůl
pepř

Postup

1

Připravte těstíčko Nejdřív zapněte gril na vysoký stupeň. Pokud jste zvolili čerstvou kukuřici, nejprve odstraňte listy a poté velkým ostrým nožem seřízněte zrnka z klasu.

2

Pět minut vařte v hrnci vody, pak je osušte a nechte vychladnout. Mezitím ušlehejte vejce, mléko a máslo; přimíchejte mouku i sůl a zpracovávejte, dokud není těsto hladké. Na závěr přihoďte kukuřici a jarní cibulku.

3

Ogrilujte rajčata a slaninu Rajčata naskládejte rozkrojenou stranou nahoru na velký plech, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Slaninu položte v jedné vrstvě vedle rajčat. Grilujte 8–10 minut, dokud rajčata nezměknou a slanina není křupavá. Nezapomeňte ji v polovině grilování otočit.

4

Osmažte lívance Zatímco se slanina griluje, rozpalte ve velké pánvi slunečnicový olej. Nalijte na něj čtyři lžíce těstíčka a smažte po každé straně minutu nebo dvě, dokud placičky nejsou nafouknuté a zlatavé.

5

Pokračujte, dokud nepoužijete všechno těsto; lívance nechte okapat na ubrouscích nebo kuchyňském papíru. Podávejte s rajčaty, slaninou, případně chilli omáčkou na dochucení.

Kouzelná přísada:
Nejkvalitnější ‚anglická‘ slanina je sušená zasyrova. Uzené ‚velkovýrobní‘ slaniny nebývají tak kvalitní. Protože se udí v páře, obsahují hodně vody a při smažení pak prskají. I na českém trhu se ale už začínají objevovat první opravdu kvalitní, masité slaniny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Apetit magazín