Bramboráky trochu jinak. Pokud milujete slané placky, můžete vyzkoučet slanou verzi lívanců. Kukuřičné lívance jsou na přípravu rychlé a jednoduché. Skvělá příloha k masu, nebo jednoduchá věčeře s pikantním dipem nebo salsou.
Suroviny
Postup
Připravte těstíčko Nejdřív zapněte gril na vysoký stupeň. Pokud jste zvolili čerstvou kukuřici, nejprve odstraňte listy a poté velkým ostrým nožem seřízněte zrnka z klasu.
Pět minut vařte v hrnci vody, pak je osušte a nechte vychladnout. Mezitím ušlehejte vejce, mléko a máslo; přimíchejte mouku i sůl a zpracovávejte, dokud není těsto hladké. Na závěr přihoďte kukuřici a jarní cibulku.
Ogrilujte rajčata a slaninu Rajčata naskládejte rozkrojenou stranou nahoru na velký plech, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Slaninu položte v jedné vrstvě vedle rajčat. Grilujte 8–10 minut, dokud rajčata nezměknou a slanina není křupavá. Nezapomeňte ji v polovině grilování otočit.
Osmažte lívance Zatímco se slanina griluje, rozpalte ve velké pánvi slunečnicový olej. Nalijte na něj čtyři lžíce těstíčka a smažte po každé straně minutu nebo dvě, dokud placičky nejsou nafouknuté a zlatavé.
Pokračujte, dokud nepoužijete všechno těsto; lívance nechte okapat na ubrouscích nebo kuchyňském papíru. Podávejte s rajčaty, slaninou, případně chilli omáčkou na dochucení.
Kouzelná přísada:
Nejkvalitnější ‚anglická‘ slanina je sušená zasyrova. Uzené ‚velkovýrobní‘ slaniny nebývají tak kvalitní. Protože se udí v páře, obsahují hodně vody a při smažení pak prskají. I na českém trhu se ale už začínají objevovat první opravdu kvalitní, masité slaniny.