Kuřecí madrás

Kuřecí madrás

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3010 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 235 g
Tuky 137 g
Vláknina 212 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozor, vyvolává závislost!

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
cibule 2 ks
oloupaná, nakrájená nadrobno
chilli paprička 1 ks
nakrájená, podle chuti zbavené semen
česnek 2 stroužky
nadrobno
zázvor (čerstvý) 2 cm
kousek čerstvého, oloupaný, nastrouhaný
1 ČL
kuk
2 ČL
mletý římský kmín
koriandr 1 ČL
mletá semena
kari koření 6
čerstvé nebo mražené
chilli sušené 1 ČL
kuře 1 ks
celé, naporcované na stehna, prsa a paličky
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě mletý
rajčata 400 g
nakrájená
1 ČL
koření garam masála
koriandr
čerstvý na ozdobu
citronová štáva
z 0,5 citronu, lze nahradit limetkou

1 V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji změknout; trvá to asi 5 minut. Přihoďte chilli papričky, česnek a zázvor a nechte 2–3 minuty opékat. Přisypte kurkumu, kmín, koriandr, listy kari, chilli koření a nechte ještě asi minutu opékejte.

2 Kuře osolte, opepřete, přidejte do pánve a opečte ho. Přilijte 300 ml vody, přidejte rajčata a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte madrás půl hodiny pobublávat (pokud se bude voda vypařovat příliš rychle, dolijte ji). Nakonec přisypte koření garam masála a nechte odkryté ještě 10 minut vařit. Na závěr dochuťte citrusovou šťávou a podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.

NĚCO NAVÍC
Množství chilli papriček a koření si můžete upravit podle vlastních preferencí.

Pálivé madrás

Toto kari se jmenuje podle regionu v jihovýchodní Indii, kde vzniklo. Madrás je název pro prášek kari i pokrm – kořeněné karí, které můžete dělat s kuřetem, vepřovým či jehněčím masem, a navzdory indických zvykům můžete potkat i variantu s mletým hovězím. Typické madrás má červenou barvu po papričkách a kurkumě a sladkokyselou chuť určenou rajčaty, citronem, limetkou nebo octem.

 

 

 

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit