Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

Sluneční paprsky šimrají na tváři, vůně lenošení ve vzduchu, dozrávající ovoce hraje barvami a už nedočkavě čeká, až si ho vychutnáte v prázdninových dezertech... Takhle vypadá dokonalé léto!

Vydání: 2018/7
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 20–25 koláčů
Doba přípravy: Více než hodinu
+ kynutí
PT25M
Pečení 0:25
Koláč

Ingredience

    • 250 ml vlažného mléka
    • 20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
    • 60 g krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky + navíc na poprášení dna skleničky
    • 5 g soli
    • 2 vejce
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka
    • vyškrábnutá nastrouhaná citronová kůra
    • z 1/2 většího citronu
    • 125g másla, rozpuštěného a zchladlého rostlinný olej na vytření mísy

    NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

    • 2 tučné vaničkové tvarohy
    • 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • 2 lžičky kukuřičného škrobu
    • špetka soli
    • moučkový cukr podle chuti

    NA DROBENKU

    • 50 g másla
    • 50 g krupicového cukru
    • 70 g polohrubé mouky
    • 1/4 lžičky mleté skořice

    NA DOKONČENÍ

    • 1 rozšlehané vejce na potření okrajů
    • 300–400 g červeného rybízu (čerstvého nebo mraženého, nepovoleného)
    • 1–2 lžíce rozpuštěného másla smíchané s 1–2 lžícemi rumu tuzemáku

Příprava jídla

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2 V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu (nebo ručně) hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není krásně pružné a lesklé. Opět stroj občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Výsledné těsto bude stále lehce lepivé, ale to není na škodu. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, přidejte ještě trochu mouky. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3 Připravte náplň. Prošlehejte tvaroh se žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a škrobem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a stěrkou ho vmíchejte do tvarohové náplně. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice.

4 Připravte drobenku. Z másla, cukru, mouky a skořice ručně nebo mixérem vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.

5 Z těsta odebírejte kousky zhruba o velikosti pingpongového míčku (o váze přibližně 40 g). Tvarujte z nich kuličky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Musí mezi nimi být dostatečné rozestupy, protože už s nimi nebudete hýbat. Na klasický plech s nízkým okrajem o rozměrech 35 x 45 cm se vejde asi 10 kuliček (budoucích koláčů). Zakryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 45 minut kynout.

6 Po vykynutí vtiskněte do kuličky těsta dno skleničky, tím z ní vytvoříte koláček s prohlubní na náplň. Dnem skleničky vždy nejdříve ťukněte do mouky, aby se k němu nelepilo těsto. Pokud těsto po roztlačení nedrží tvar, nechte ho ještě zhruba 15 minut kynout.

7 Troubu rozehřejte na 180°C. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem. Sáčku s tvarohovou náplní ustřihněte růžek a štědře jí naplňte důlky koláčů. Každý koláč poté posypte rybízem a drobenkou. Pečte zhruba 15–25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koláče pokropte směsí rozpuštěného másla a rumu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cranachan

Broskvová galetka

Cheesecake brownies s třešněmi

Bezlepkové borůvkové muffiny

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Přidat komentář