Pozvedli jsme laskonky na novou úroveň. Křehké oříškové pusinky jsme spojili ne jedním, ale hned dvěma krémy – čokoládovým a kávovým. Kousněte si a přeneste se s námi do absolutního sladkého nebe. A ještě ke všemu je recept jednoduchý, nepotřebujete na ně formu a přitom vykouzlíte luxusní zákusek.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 130 °C a plech vyložte pečicím papírem. Pokud chcete mít laskonky stejné, namalujte na spodní stranu papíru kolečka o průměru 5–6 cm.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného lesklého sněhu a vmíchejte mleté lískové ořechy. Směsí naplňte cukrářský sáček s širokou kulatou špičkou a na pečicí papír nastříkejte kolečka. Pečte při 130 °C asi 15 minut, poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a laskonky dosušte.
Připravte ganache. Čokoládu dejte do žáruvzdorné misky. V menším rendlíku zahřejte smetanu téměř k varu a přilijte ji k čokoládě. Nechte minutu stát a vymíchejte dohladka. Nechte vychladnout.
Připravte kávový krém. V menším rendlíku promíchejte cukr a vodu. Přiveďte k varu a bez míchání vařte zhruba 3–4 minuty nebo dokud sirup nedosáhne 114 °C. Mezitím pomocí balonové metly robotu šlehejte vejce a žloutek na střední otáčky zhruba 3–4 minuty do světlé nadýchané pěny. Snižte otáčky na nízký stupeň a za stálého šlehání k vejcím tenkým pramínkem pomalu vlijte hotový cukrový sirup. Poté otáčky znovu zvyšte na střední a šlehejte dalších 6–8 minut nebo dokud směs nebude světlá, lehká, nadýchaná a chladná na dotek. Opět snižte otáčky a postupně přidávejte máslo. Pak opět otáčky zvyšte a šlehejte dalších 4–5 minut. Směs se nejdřív srazí, ale nelekejte se, opět se krásně propojí. Přidejte espresso a sůl a šlehejte, dokud se směs dokonale nespojí.
Ganache dejte do cukrářského sáčku s hladkou kulatou špičkou s otvorem o průměru 1 cm. Druhý sáček se stejnou špičkou naplňte kávovým krémem.
Upečené laskonky rozdělte na poloviny, ty v jedné polovině otočte rovným dnem vzhůru. Na ně naneste vždy kolečko čokoládové ganache, na ni dejte kávový krém a přiklopte druhou laskonkou.
NĚCO NAVÍC
Ganache stejně jako kávový krém můžete připravit až pět dní předem. Obojí před použitím nechte dojít pokojové teploty, krém navíc prošlehejte. Laskonky mají tendenci natahovat vlhkost, proto je nejlepší je naplnit, spojit a podávat (nebo je nechat jen trochu rozležet). Dají se však velmi pohodlně mrazit. Pokud chcete, vtiskněte do nastříkané náplně opražený ořech.