
Lilkové rolky s ricottou & omáčka z pečené papriky
„Barvou zamilovanosti je červená, kterou jsem chtěl do menu dostat, proto ta rudá barva omáčky z pečených paprik u předkrmu,“ říká o svém valentýnském předkmu Roman Kotlář.
Ingredience
- 1 větší lilek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- rostlinný olej na opékání
- 2 červené papriky, nejlépe kapie
- cca 4 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce balzamikového octa
- krupicový cukr na dochucení
- 2 sušená rajčata
- 2 lístky šalvěje, nakrájené na proužky
- 5 listů bazalky
- 200g ricotty
- 70g parmazánu
- 2-3 lžíce smetany ke šlehání 33%
- hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
- 1 plátek bílého toustového chleba, bez kůrky
Příprava jídla
1 Lilek nakrájejte na 6 plátků o síle 0,5cm, nejlépe to jde na mandolíně. Osolte je z obou stran, rozložte na utěrku a nechte 30 minut vypotit, poté je opláchněte a důkladně osušte. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu rostlinného oleje a plátky z obou stran lehce opečte. Rozložte je na papírovou utěrku a odsajte tuk. Plátky seřízněte na obdélníky o velikosti zhruba 2x12cm. Z opečených odkrojků lilku seřízněte slupku, dužinu pokrájejte nadrobno a dejte do misky.
2 Papriky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby pod gril. Pečte, dokud se na nich nezačnou tvořit puchýřky. Vyjměte a dejte do sáčku, uzavřete, nechte zapařit a pak papriky oloupejte a zbavte semínek.
3 Jednu a půl papriky nakrájejte a rozmixujte se lžící olivového oleje a půlkou lžíce balzamikového octa na omáčku, dochuťte cukrem, solí a pepřem. Zbylou polovinu papriky nakrájejte spolu se sušenými rajčaty nadrobno a přidejte do misky k lilku. Na mírném ohni rozehřejte lžíci olivového oleje, přisypte šalvěj a krátce ji nechte rozvonět. Olej se šalvějí přidejte k nakrájené zelenině, přilijte lžíci balzamika, osolte, opepřete, přidejte lístky bazalky a promíchejte.
4 Ricottu promíchejte se 40g parmazánu a 2–3 lžícemi smetany. Osolte, opepřete a vmíchejte petrželku.
5 Troubu předehřejte na 200°C. Chleba rozmixujte se zbylým parmazánem, vmíchejte 2 lžíce olivového oleje a směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do trouby a upečte dozlatova. Nechte zchladnout a rozlámejte na kousky.
6 Na začátek každého lilkového obdélníku dejte část ochucené ricotty a zarolujte. Rolky postavte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 5 minut zapéct.
7 Na talíř vlijte omáčku a posaďte do ní 3 rolky, doplňte směsí ze zeleniny a sušených rajčat a nakonec vše posypte parmazánovou strouhankou.
Přidat komentář