„Barvou zamilovanosti je červená, kterou jsem chtěl do menu dostat, proto ta rudá barva omáčky z pečených paprik u předkrmu,“ říká o svém valentýnském předkmu Roman Kotlář.
Suroviny
Postup
Lilek nakrájejte na 6 plátků o síle 0,5 cm, nejlépe to jde na mandolíně. Osolte je z obou stran, rozložte na utěrku a nechte 30 minut vypotit, poté je opláchněte a důkladně osušte. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu rostlinného oleje a plátky z obou stran lehce opečte. Rozložte je na papírovou utěrku a odsajte tuk. Plátky seřízněte na obdélníky o velikosti zhruba 2 x 12 cm. Z opečených odkrojků lilku seřízněte slupku, dužinu pokrájejte nadrobno a dejte do misky.
Papriky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby pod gril. Pečte, dokud se na nich nezačnou tvořit puchýřky. Vyjměte a dejte do sáčku, uzavřete, nechte zapařit a pak papriky oloupejte a zbavte semínek.
Jednu a půl papriky nakrájejte a rozmixujte se lžící olivového oleje a půlkou lžíce balzamikového octa na omáčku, dochuťte cukrem, solí a pepřem. Zbylou polovinu papriky nakrájejte spolu se sušenými rajčaty nadrobno a přidejte do misky k lilku. Na mírném ohni rozehřejte lžíci olivového oleje, přisypte šalvěj a krátce ji nechte rozvonět. Olej se šalvějí přidejte k nakrájené zelenině, přilijte lžíci balzamika, osolte, opepřete, přidejte lístky bazalky a promíchejte.
Ricottu promíchejte se 40 g parmazánu a 2–3 lžícemi smetany. Osolte, opepřete a vmíchejte petrželku.
Troubu předehřejte na 200°C. Chleba rozmixujte se zbylým parmazánem, vmíchejte 2 lžíce olivového oleje a směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do trouby a upečte dozlatova. Nechte zchladnout a rozlámejte na kousky.
Na začátek každého lilkového obdélníku dejte část ochucené ricotty a zarolujte. Rolky postavte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 5 minut zapéct.
Na talíř vlijte omáčku a posaďte do ní 3 rolky, doplňte směsí ze zeleniny a sušených rajčat a nakonec vše posypte parmazánovou strouhankou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?(35 receptů )
- Valentýnské menu pro kuchaře začátečníky: Oslňte drahou polovičku večeří, po které vás bude milovat ještě víc!(22 receptů )
- Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony(69 receptů )