0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Malinový zrcadlový dort

Malinový zrcadlový dort

Hodnocení receptu
3.1 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15113 kcal
Bílkoviny 1762 g
Sacharidy 1192 g
Tuky 356 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
krupicový cukr 210 g
mouka pšeničná hladká 210 g
vejce 7 ks
oddělené žloutky a bílky
kakao holandského typu 2 PL
Náplň
mascarpone 1 bal
smetana ke šlehání 1 bal
moučkový cukr
podle chuti
citronová štáva 2 PL
maliny 300 g
mohou být i mražené
krupicový cukr 1 PL
vanilkový lusk 1 ks
lze nahradit pár kapkami vanilkové tresti
Poleva
voda 1,25 hrnku
teplá
krupicový cukr 1,5 hrnku
kondenzované mléko 1 konzerva
želatina 12 plátků
bílá čokoláda 4 bal
potravinářské barvivo
alespoň 2 různé barvy, v tomto receptu použito tmavě modré a tyrkysové
Na ozdobení
maliny
lze nahradit jiným ovocem

Postup

1

Korpus:
Z bílků vyšlehejte sníh. V jiné míse šlehejte žloutky s cukrem do pěny. V další míse prosejte hladkou mouku a kakao. Do vyšlehaných bílků postupně zašlehejte žloutkovou směs. Dále vmíchejte mouku s kakaem. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijte těsto, uhlaďte povrch a dejte péct do trouby vyhřáté na 150°C na cca 1 hodinu.

2

Krém:
Vyšlehejte šlehačku do polotuha, zašlehejte mascarpone a podle chuti přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
V rendlíku svařte maliny se lžící cukru a vanilkovým luskem, odstavte, nechte trochu zchladnout, vanikový lusk vyhoďte.

3

Upečený vychladlý korpus rozřežte na 2 - 3 díly, potřete malinami a krémem z mascarpone. Vrchní díl dortu a boky potřete už pouze krémem z mascarpone, vyhlaďte a dejte do lednice vychladit alepoň na 4 hodiny, ideálně do druhého dne.

4

Poleva:
Do rendlíku dejte vodu, cukr a kondenzované mléko, rozmíchejte, svařte a odstavte. Mezitím si v misce ve studené vodě dejte namočit na 5 minut plátky želatiny. Do odstavené směsi cukru a mléka metličkou vmíchejte namočenou a vyždímanou želatinu.

5

Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké směsi a tu ještě přeceďte přes sítko.

6

Tuto směs rozdělte do několika misek podle toho, kolik barev chcete na polevu použít (Já použila na polovinu směsi tmavě modrou, na třetinu tyrkysovou a zbytek nechala bez barviva, tj. bílou). Do jednotlivých misek se směsí přidejte barvivo a rozmíchejte. Nechte trochu zchládnout, poleva by měla mít konzistenci zhruba jako kondenzované mléko v plechovce.

7

Připravte si dort. Na hluboký plech postavte sklenici (nebo jinou "podnožku") dnem vzhůru, na ni položte dortovou podložku, která má průměr přesně jako dortový korpus a na ni postavte vychlazený dort. Můžete použít také dortovou mřížku, jde o to, aby přebytečná poleva měla kudy z dortu stékat do připraveného plechu. 

8

Začněte dort postupně polévat připravenými polevami, jednotlivé barvy se do sebe budou postupně vpíjet a míchat, vznikne tak mramorový efekt. Přebytečné kapky, které na dortu zůstanou zespodu, setřete nožem. Dozdobte čerstvým ovocem dle vlastních představ a dejte chladit do lednice na minimálně 1 hodinu. 

9

Zbývající polevu, která vám zůstane ve spodním plechu můžete uchovat v uzavřené nádobě v lednici a použít na zdobení příštího dortu, stačí směs rozehřát ve vodní lázni a použít znovu.

Autor: katjes09

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč