Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Malinový dort se zrcadlovou polevou k 15. narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Svěží ovocný dort s lehkým krémem a nevšední čokoládovou polevou, která se leskne jako zrcadlo a přitom září všemi barvami.

Autor: Kateřina Neumannová
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:
    210g cukru krupice
    210g hladké mouky
    7ks vejce (oddělené žloutky a bílky)
    2lžíce kakaa (holandské)

    Krém:
    1balení mascarpone
    1balení smetany (min.31%)
    dle chuti cukr moučka
    2 lžíce citronové šťávy

    300g malin (mohou být i mražené)
    1 lžíce cukru krupice
    1 vanilkový lusk (nebo pár kapek vanilkové tresti)

    Poleva:
    1 a 1/4 hrnku teplé vody
    1 a 1/2 hrnku cukru krupice
    1 plechovka kondenzovaného mléka
    12 plátků želatiny
    4 tabulky bílé čokolády
    tekuté barvivo (alespoň 2 různé barvy, v tomto receptu použito tmavě modré a tyrkysové)
    čerstvé maliny nebo jiné ovoce na zdobení

Příprava jídla

Korpus:
Z bílků vyšlehejte sníh. V jiné míse šlehejte žloutky s cukrem do pěny. V další míse prosejte hladkou mouku a kakao. Do vyšlehaných bílků postupně zašlehejte žloutkovou směs. Dále vmíchejte mouku s kakaem. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijte těsto, uhlaďte povrch a dejte péct do trouby vyhřáté na 150°C na cca 1 hodinu.

Krém:
Vyšlehejte šlehačku do polotuha, zašlehejte mascarpone a podle chuti přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
V rendlíku svařte maliny se lžící cukru a vanilkovým luskem, odstavte, nechte trochu zchladnout, vanikový lusk vyhoďte.

Upečený vychladlý korpus rozřežte na 2 - 3 díly, potřete malinami a krémem z mascarpone. Vrchní díl dortu a boky potřete už pouze krémem z mascarpone, vyhlaďte a dejte do lednice vychladit alepoň na 4 hodiny, ideálně do druhého dne.

Poleva:
Do rendlíku dejte vodu, cukr a kondenzované mléko, rozmíchejte, svařte a odstavte. Mezitím si v misce ve studené vodě dejte namočit na 5 minut plátky želatiny. Do odstavené směsi cukru a mléka metličkou vmíchejte namočenou a vyždímanou želatinu. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké směsi a tu ještě přeceďte přes sítko. Tuto směs rozdělte do několika misek podle toho, kolik barev chcete na polevu použít (Já použila na polovinu směsi tmavě modrou, na třetinu tyrkysovou a zbytek nechala bez barviva, tj. bílou). Do jednotlivých misek se směsí přidejte barvivo a rozmíchejte. Nechte trochu zchládnout, poleva by měla mít konzistenci zhruba jako kondenzované mléko v plechovce.

Připravte si dort. Na hluboký plech postavte sklenici (nebo jinou "podnožku") dnem vzhůru, na ni položte dortovou podložku, která má průměr přesně jako dortový korpus a na ni postavte vychlazený dort. Můžete použít také dortovou mřížku, jde o to, aby přebytečná poleva měla kudy z dortu stékat do připraveného plechu.  Začněte dort postupně polévat připravenými polevami, jednotlivé barvy se do sebe budou postupně vpíjet a míchat, vznikne tak mramorový efekt. Přebytečné kapky, které na dortu zůstanou zespodu, setřete nožem. Dozdobte čerstvým ovocem dle vlastních představ a dejte chladit do lednice na minimálně 1 hodinu. 

Zbývající polevu, která vám zůstane ve spodním plechu můžete uchovat v uzavřené nádobě v lednici a použít na zdobení příštího dortu, stačí směs rozehřát ve vodní lázni a použít znovu.

REKLAMA

Přidat komentář