Malinový dort se zrcadlovou polevou k 15. narozeninám Apetitu

Malinový dort se zrcadlovou polevou k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:
210g cukru krupice
210g hladké mouky
7ks vejce (oddělené žloutky a bílky)
2lžíce kakaa (holandské)

Krém:
1balení mascarpone
1balení smetany (min.31%)
dle chuti cukr moučka
2 lžíce citronové šťávy

300g malin (mohou být i mražené)
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový lusk (nebo pár kapek vanilkové tresti)

Poleva:
1 a 1/4 hrnku teplé vody
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
1 plechovka kondenzovaného mléka
12 plátků želatiny
4 tabulky bílé čokolády
tekuté barvivo (alespoň 2 různé barvy, v tomto receptu použito tmavě modré a tyrkysové)
čerstvé maliny nebo jiné ovoce na zdobení

Korpus:
Z bílků vyšlehejte sníh. V jiné míse šlehejte žloutky s cukrem do pěny. V další míse prosejte hladkou mouku a kakao. Do vyšlehaných bílků postupně zašlehejte žloutkovou směs. Dále vmíchejte mouku s kakaem. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijte těsto, uhlaďte povrch a dejte péct do trouby vyhřáté na 150°C na cca 1 hodinu.

Krém:
Vyšlehejte šlehačku do polotuha, zašlehejte mascarpone a podle chuti přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
V rendlíku svařte maliny se lžící cukru a vanilkovým luskem, odstavte, nechte trochu zchladnout, vanikový lusk vyhoďte.

Upečený vychladlý korpus rozřežte na 2 - 3 díly, potřete malinami a krémem z mascarpone. Vrchní díl dortu a boky potřete už pouze krémem z mascarpone, vyhlaďte a dejte do lednice vychladit alepoň na 4 hodiny, ideálně do druhého dne.

Poleva:
Do rendlíku dejte vodu, cukr a kondenzované mléko, rozmíchejte, svařte a odstavte. Mezitím si v misce ve studené vodě dejte namočit na 5 minut plátky želatiny. Do odstavené směsi cukru a mléka metličkou vmíchejte namočenou a vyždímanou želatinu. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké směsi a tu ještě přeceďte přes sítko. Tuto směs rozdělte do několika misek podle toho, kolik barev chcete na polevu použít (Já použila na polovinu směsi tmavě modrou, na třetinu tyrkysovou a zbytek nechala bez barviva, tj. bílou). Do jednotlivých misek se směsí přidejte barvivo a rozmíchejte. Nechte trochu zchládnout, poleva by měla mít konzistenci zhruba jako kondenzované mléko v plechovce.

Připravte si dort. Na hluboký plech postavte sklenici (nebo jinou "podnožku") dnem vzhůru, na ni položte dortovou podložku, která má průměr přesně jako dortový korpus a na ni postavte vychlazený dort. Můžete použít také dortovou mřížku, jde o to, aby přebytečná poleva měla kudy z dortu stékat do připraveného plechu.  Začněte dort postupně polévat připravenými polevami, jednotlivé barvy se do sebe budou postupně vpíjet a míchat, vznikne tak mramorový efekt. Přebytečné kapky, které na dortu zůstanou zespodu, setřete nožem. Dozdobte čerstvým ovocem dle vlastních představ a dejte chladit do lednice na minimálně 1 hodinu. 

Zbývající polevu, která vám zůstane ve spodním plechu můžete uchovat v uzavřené nádobě v lednici a použít na zdobení příštího dortu, stačí směs rozehřát ve vodní lázni a použít znovu.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit