Malinový zrcadlový dort

Malinový zrcadlový dort

Hodnocení receptu
3.1 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15113 kcal
Bílkoviny 1762 g
Sacharidy 1192 g
Tuky 356 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
krupicový cukr 210 g
mouka pšeničná hladká 210 g
vejce 7 ks
oddělené žloutky a bílky
kakao holandského typu 2 PL
Náplň
mascarpone 1 bal
smetana ke šlehání 1 bal
moučkový cukr
podle chuti
citronová štáva 2 PL
maliny 300 g
mohou být i mražené
krupicový cukr 1 PL
vanilkový lusk 1 ks
lze nahradit pár kapkami vanilkové tresti
Poleva
voda 1.25 hrnku
teplá
krupicový cukr 1.5 hrnku
kondenzované mléko 1 konzerva
želatina 12 plátků
bílá čokoláda 4 bal
potravinářské barvivo
alespoň 2 různé barvy, v tomto receptu použito tmavě modré a tyrkysové
Na ozdobení
maliny
lze nahradit jiným ovocem

Postup

1

Korpus:
Z bílků vyšlehejte sníh. V jiné míse šlehejte žloutky s cukrem do pěny. V další míse prosejte hladkou mouku a kakao. Do vyšlehaných bílků postupně zašlehejte žloutkovou směs. Dále vmíchejte mouku s kakaem. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijte těsto, uhlaďte povrch a dejte péct do trouby vyhřáté na 150°C na cca 1 hodinu.

2

Krém:
Vyšlehejte šlehačku do polotuha, zašlehejte mascarpone a podle chuti přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu.
V rendlíku svařte maliny se lžící cukru a vanilkovým luskem, odstavte, nechte trochu zchladnout, vanikový lusk vyhoďte.

3

Upečený vychladlý korpus rozřežte na 2 - 3 díly, potřete malinami a krémem z mascarpone. Vrchní díl dortu a boky potřete už pouze krémem z mascarpone, vyhlaďte a dejte do lednice vychladit alepoň na 4 hodiny, ideálně do druhého dne.

4

Poleva:
Do rendlíku dejte vodu, cukr a kondenzované mléko, rozmíchejte, svařte a odstavte. Mezitím si v misce ve studené vodě dejte namočit na 5 minut plátky želatiny. Do odstavené směsi cukru a mléka metličkou vmíchejte namočenou a vyždímanou želatinu.

5

Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké směsi a tu ještě přeceďte přes sítko.

6

Tuto směs rozdělte do několika misek podle toho, kolik barev chcete na polevu použít (Já použila na polovinu směsi tmavě modrou, na třetinu tyrkysovou a zbytek nechala bez barviva, tj. bílou). Do jednotlivých misek se směsí přidejte barvivo a rozmíchejte. Nechte trochu zchládnout, poleva by měla mít konzistenci zhruba jako kondenzované mléko v plechovce.

7

Připravte si dort. Na hluboký plech postavte sklenici (nebo jinou "podnožku") dnem vzhůru, na ni položte dortovou podložku, která má průměr přesně jako dortový korpus a na ni postavte vychlazený dort. Můžete použít také dortovou mřížku, jde o to, aby přebytečná poleva měla kudy z dortu stékat do připraveného plechu. 

8

Začněte dort postupně polévat připravenými polevami, jednotlivé barvy se do sebe budou postupně vpíjet a míchat, vznikne tak mramorový efekt. Přebytečné kapky, které na dortu zůstanou zespodu, setřete nožem. Dozdobte čerstvým ovocem dle vlastních představ a dejte chladit do lednice na minimálně 1 hodinu. 

9

Zbývající polevu, která vám zůstane ve spodním plechu můžete uchovat v uzavřené nádobě v lednici a použít na zdobení příštího dortu, stačí směs rozehřát ve vodní lázni a použít znovu.

Autor: katjes09

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit