0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nasi Dagang
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3339 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 482 g
Tuky 67 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nasládlá rýže a voňavě pikantní kari s čerstvým tuňákem – vítejte v Malajsii! Když k tomuhle klasickému snídaňovému jídlu přidáte několik ‚strouhanců‘ čerstvého kokosu, rázem budete jíst pod palmami.

Suroviny

rýže basmati 300 g
či jiná kvalitní dlouhozrnná
rýže 100 g
lepkavá, glutinous rice, či kulatozrnná jako na nákyp
kokosové mléko 800 g
2 konzervy
rostlinný olej
cibule 2 ks
velké, na tenké plátky
zázvor (čerstvý) 3 cm
na tenké plátky + 1 lžička strouhaného
pískavice řecké seno 0.5 ČL
tuňák 300 g
čerstvý
šalotka 3 ks
najemno
česnek 3 stroužky
najemno
kari koření 2 PL
kořeni kari na ryby (fish curry powder) či kari jávského typu
chilli pasta 2 PL
vývar 100 ml
rybí či zeleninový
vejce 4 ks
natvrdo vařená, na dílky (může a nemusí být)
sůl
podle chuti

1 Oba druhy rýže společně přeberte, propláchněte a na 30 minut namočte do studené vody. Pak slijte a odložte. Z jedné plechovky kokosového mléka odeberte 350 ml a dejte stranou.

2 Zbytek smíchejte s obsahem druhé konzervy a nařeďte vodou na objem 600 ml. V nepřilnavém rendlíku zahřejte trochu oleje a nechte na něm rozvonět plátky cibule a zázvoru. Přidejte pískavici řecké seno a rýži, promíchejte, aby se obalila. Přidejte zředěné kokosové mléko a osolte podle chuti. Rýži uvařte doměkka (můžete přidávat vodu), načechrejte a udržujte v teple.

3 Rybu nakrájejte na kousky o velikosti sousta, osolte a zlehka osmažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Vyjměte z pánve a odložte. V rendlíku zahřejte 4 lžíce oleje a opečte na něm šalotky, česnek a strouhaný zázvor, aby se rozvoněly. Přidejte kari a chilli pastu, přilijte 350 ml kokosového mléka a vývar a 10 minut vařte. Pak přidejte rybu, chcete-li, dosolte a asi 4 minuty zvolna vařte, potom stáhněte z ohně a podávejte s uvařenou rýží, případně i s vejci.

NĚCO NAVÍC
Nejdůležitější na tomhle malajském jídle je jakost rýže, takže investovat do kvalitní suroviny se vám opravdu vyplatí. Kombinace s kořeněným kari přináší dokonalé skloubení jinak protikladných chutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit