Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nasi Dagang
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3339 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 482 g
Tuky 67 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nasládlá rýže a voňavě pikantní kari s čerstvým tuňákem – vítejte v Malajsii! Když k tomuhle klasickému snídaňovému jídlu přidáte několik ‚strouhanců‘ čerstvého kokosu, rázem budete jíst pod palmami.

Suroviny

rýže basmati 300 g
či jiná kvalitní dlouhozrnná
rýže 100 g
lepkavá, glutinous rice, či kulatozrnná jako na nákyp
2 konzervy
rostlinný olej
velké, na tenké plátky
zázvor (čerstvý) 3 cm
na tenké plátky + 1 lžička strouhaného
pískavice řecké seno ½ ČL
tuňák 300 g
čerstvý
najemno
česnek 3 stroužky
najemno
kari koření 2 PL
kořeni kari na ryby (fish curry powder) či kari jávského typu
vývar 100 ml
rybí či zeleninový
vejce 4 ks
natvrdo vařená, na dílky (může a nemusí být)
sůl
podle chuti

Postup

1

Oba druhy rýže společně přeberte, propláchněte a na 30 minut namočte do studené vody. Pak slijte a odložte. Z jedné plechovky kokosového mléka odeberte 350 ml a dejte stranou.

2

Zbytek smíchejte s obsahem druhé konzervy a nařeďte vodou na objem 600 ml. V nepřilnavém rendlíku zahřejte trochu oleje a nechte na něm rozvonět plátky cibule a zázvoru. Přidejte pískavici řecké seno a rýži, promíchejte, aby se obalila. Přidejte zředěné kokosové mléko a osolte podle chuti. Rýži uvařte doměkka (můžete přidávat vodu), načechrejte a udržujte v teple.

3

Rybu nakrájejte na kousky o velikosti sousta, osolte a zlehka osmažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Vyjměte z pánve a odložte. V rendlíku zahřejte 4 lžíce oleje a opečte na něm šalotky, česnek a strouhaný zázvor, aby se rozvoněly. Přidejte kari a chilli pastu, přilijte 350 ml kokosového mléka a vývar a 10 minut vařte. Pak přidejte rybu, chcete-li, dosolte a asi 4 minuty zvolna vařte, potom stáhněte z ohně a podávejte s uvařenou rýží, případně i s vejci.

NĚCO NAVÍC
Nejdůležitější na tomhle malajském jídle je jakost rýže, takže investovat do kvalitní suroviny se vám opravdu vyplatí. Kombinace s kořeněným kari přináší dokonalé skloubení jinak protikladných chutí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín