Suroviny
Postup
Droždí do hrnku vlaž.mléka, není třeba vzejít. Mouku se solí prosít do mísy, přidat mléko s droždím, žloutky, cukr s citrusovou kůrou, kousky másla a zbylé mléko. Důkladně vypracujeme nejdříve vařečkou poté ručně hebké těsto. Dlouhým hnětením (20min.) získá hebkost a nebude praskat.
Necháme vykynout na dvojnásobek. Pak ho znovu propracujeme a rozdělíme na 9 dílů.
Každý díl zploštit a zabalit do něj namoč. rozinky. Okraje spojit a opatrně vyválet válečky. Spleteme, sestavíme a ozdobíme vánočku mandlemi. Potřít nálevem z rozinek a nechat několik hodin kynout, klidně i přes noc. Čím delší je kynutí, tím spíš nepopraská a bude hebčí.
Troubu předehřát na 130°C (peč.při nízké teplotě zvyšuje vláčnost) a pečeme cca 1 hodinu, ale i déle, musí zezlátnout.
Foto ilustrační, zdroj: Commons.Wikimedia.org