Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 41
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8554 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 1041 g
Tuky 359 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

sůl 10 g
mléko 300 ml
máslo 250 g
rozinky 150 g
promyté a namočené ve sklence bílého vína
z 1 citronu
sušená pomerančová kůra
z 1/4 pomeranče
na ozdobu namočené cca hodinu v mléce

Postup

1

Droždí do hrnku vlaž.mléka, není třeba vzejít. Mouku se solí prosít do mísy, přidat mléko s droždím, žloutky, cukr s citrusovou kůrou, kousky másla a zbylé mléko. Důkladně vypracujeme nejdříve vařečkou poté ručně hebké těsto. Dlouhým hnětením (20min.) získá hebkost a nebude praskat.

2

Necháme vykynout na dvojnásobek. Pak ho znovu propracujeme a rozdělíme na 9 dílů.

3

Každý díl zploštit a zabalit do něj namoč. rozinky. Okraje spojit a opatrně vyválet válečky. Spleteme, sestavíme a ozdobíme vánočku mandlemi. Potřít nálevem z rozinek a nechat několik hodin kynout, klidně i přes noc. Čím delší je kynutí, tím spíš nepopraská a bude hebčí.

4

Troubu předehřát na 130°C (peč.při nízké teplotě zvyšuje vláčnost) a pečeme cca 1 hodinu, ale i déle, musí zezlátnout.

Foto ilustrační, zdroj: Commons.Wikimedia.org

 

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...