0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší vánočka s pomerančovou kůrou

Nejlepší vánočka s pomerančovou kůrou

Hodnocení receptu
4.2/5 Počet hodnocení: 39
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8554 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 1041 g
Tuky 359 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
dvounulka
sůl 10 g
mléko 300 ml
droždí 70 g
máslo 250 g
krupicový cukr 250 g
žloutek 4 ks
rozinky 150 g
promyté a namočené ve sklence bílého vína
citronová kůra 1 ks
z 1 citronu
sušená pomerančová kůra
z 1/4 pomeranče
na ozdobu namočené cca hodinu v mléce

Postup

1

Droždí do hrnku vlaž.mléka, není třeba vzejít. Mouku se solí prosít do mísy, přidat mléko s droždím, žloutky, cukr s citrusovou kůrou, kousky másla a zbylé mléko. Důkladně vypracujeme nejdříve vařečkou poté ručně hebké těsto. Dlouhým hnětením (20min.) získá hebkost a nebude praskat.

2

Necháme vykynout na dvojnásobek. Pak ho znovu propracujeme a rozdělíme na 9 dílů.

3

Každý díl zploštit a zabalit do něj namoč. rozinky. Okraje spojit a opatrně vyválet válečky. Spleteme, sestavíme a ozdobíme vánočku mandlemi. Potřít nálevem z rozinek a nechat několik hodin kynout, klidně i přes noc. Čím delší je kynutí, tím spíš nepopraská a bude hebčí.

4

Troubu předehřát na 130°C (peč.při nízké teplotě zvyšuje vláčnost) a pečeme cca 1 hodinu, ale i déle, musí zezlátnout.

Foto ilustrační, zdroj: Commons.Wikimedia.org

 

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč