Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obrácený rebarborovo-zázvorový koláč

Pevná struktura stonků rebarbory nabádá popustit uzdu fantazii a začít tvořit geometrické vzory!

Vydání: 2020/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 1 lžíce hnědého cukru
    • 400 g rebarbory, šikmo nakrájené na 4cm kousky
    • 300 g hladké mouky, prosáté
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 200 g jemného světlého třtinového cukru, prosátého
    • 200 g másla, rozpuštěného + navíc na vymazání formy
    • 50 g zlatého sirupu
    • 100 g bílé čokolády, nasekané nadrobno
    • cca 4cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný najemno
    • 2 velká vejce
    • 200 ml plnotučného mléka
    • ušlehaná smetana k podávání
     

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dno a boky dortové formy o průměru 23 cm vymažte máslem a boky vyložte pečicím papírem. Dno pak rovnoměrně posypte lžící hnědého cukru.

2 Nakrájenou rebarboru vyskládejte na dno formy do geometrického vzoru jako na obrázku tak, aby zakryla celé dno. Upěchujte a snažte se pečlivě vyplnit všechny skulinky, aby vám pod rebarboru později nenateklo těsto.

V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, mletý zázvor a jemný světlý třtinový cukr. Dejte stranou. V další míse smíchejte rozpuštěné máslo, zlatý sirup, kousky bílé čokolády a čerstvý zázvor a promíchejte.

4 Vejce ušlehejte spolu s mlékem ručním mixérem do nadýchané konzistence a pak zlehka vmíchejte do máslové směsi.

5 Potom postupně po dávkách zapracovávejte moučnou směs do tekuté směsi a umíchejte hladké těsto. To nalijte do připravené formy přes rebarboru a pečte 1 hodinu, nebo dokud špejle po zapíchnutí do středu těsta nevyjde suchá.

6 Potom vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě. Pak přiklopte servíro- vacím talířem, otočte vzhůru nohama a vyklopte. Nechte úplně vychladnout. Krájejte na řezy a podávejte s kopečkem šlehačky.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář