Obrácený rebarborovo-zázvorový koláč

Obrácený rebarborovo-zázvorový koláč

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4773 kcal
Bílkoviny 88 g
Cukr 552 g
Tuky 238 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pevná struktura stonků rebarbory nabádá popustit uzdu fantazii a začít tvořit geometrické vzory!

Suroviny

hnědý cukr 1 PL
rebarbora 400 g
šikmo na 4cm kousky
mouka pšeničná hladká 300 g
prosátá
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
třtinový cukr 200 g
jemný světlý, prosátý
máslo 200 g
rozpuštěné + na vymazání formy
zlatý sirup 50 g
bílá čokoláda 100 g
nadrobno
zázvor (čerstvý) 4 cm
cca, čerstvý, oloupaný, najemno
vejce 2 ks
velká
mléko 200 ml
plnotučné
smetana
ušlehaná, k podávání

1 Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dno a boky dortové formy o průměru 23 cm vymažte máslem a boky vyložte pečicím papírem. Dno pak rovnoměrně posypte lžící hnědého cukru.

2 Nakrájenou rebarboru vyskládejte na dno formy do geometrického vzoru jako na obrázku tak, aby zakryla celé dno. Upěchujte a snažte se pečlivě vyplnit všechny skulinky, aby vám pod rebarboru později nenateklo těsto.

V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, mletý zázvor a jemný světlý třtinový cukr. Dejte stranou. V další míse smíchejte rozpuštěné máslo, zlatý sirup, kousky bílé čokolády a čerstvý zázvor a promíchejte.

4 Vejce ušlehejte spolu s mlékem ručním mixérem do nadýchané konzistence a pak zlehka vmíchejte do máslové směsi.

5 Potom postupně po dávkách zapracovávejte moučnou směs do tekuté směsi a umíchejte hladké těsto. To nalijte do připravené formy přes rebarboru a pečte 1 hodinu, nebo dokud špejle po zapíchnutí do středu těsta nevyjde suchá.

6 Potom vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě. Pak přiklopte servíro- vacím talířem, otočte vzhůru nohama a vyklopte. Nechte úplně vychladnout. Krájejte na řezy a podávejte s kopečkem šlehačky.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit