
Obrácený rebarborovo-zázvorový koláč
Pevná struktura stonků rebarbory nabádá popustit uzdu fantazii a začít tvořit geometrické vzory!
Ingredience
- 1 lžíce hnědého cukru
- 400 g rebarbory, šikmo nakrájené na 4cm kousky
- 300 g hladké mouky, prosáté
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- 200 g jemného světlého třtinového cukru, prosátého
- 200 g másla, rozpuštěného + navíc na vymazání formy
- 50 g zlatého sirupu
- 100 g bílé čokolády, nasekané nadrobno
- cca 4cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný najemno
- 2 velká vejce
- 200 ml plnotučného mléka
- ušlehaná smetana k podávání
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dno a boky dortové formy o průměru 23 cm vymažte máslem a boky vyložte pečicím papírem. Dno pak rovnoměrně posypte lžící hnědého cukru.
2 Nakrájenou rebarboru vyskládejte na dno formy do geometrického vzoru jako na obrázku tak, aby zakryla celé dno. Upěchujte a snažte se pečlivě vyplnit všechny skulinky, aby vám pod rebarboru později nenateklo těsto.
3 V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, mletý zázvor a jemný světlý třtinový cukr. Dejte stranou. V další míse smíchejte rozpuštěné máslo, zlatý sirup, kousky bílé čokolády a čerstvý zázvor a promíchejte.
4 Vejce ušlehejte spolu s mlékem ručním mixérem do nadýchané konzistence a pak zlehka vmíchejte do máslové směsi.
5 Potom postupně po dávkách zapracovávejte moučnou směs do tekuté směsi a umíchejte hladké těsto. To nalijte do připravené formy přes rebarboru a pečte 1 hodinu, nebo dokud špejle po zapíchnutí do středu těsta nevyjde suchá.
6 Potom vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě. Pak přiklopte servíro- vacím talířem, otočte vzhůru nohama a vyklopte. Nechte úplně vychladnout. Krájejte na řezy a podávejte s kopečkem šlehačky.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář