
Pohár s kávovou granitou a třešněmi
Třešně, mascarpone, kávová granita a griliáš... Je potřeba psát víc důvodů, proč tenhle pohár připravit? Máme dojem, že ne!
Ingredience
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 400 g třešní, odpeckovaných
- 400 g mascarpone
- 1 lžíce moučkového cukru
- 125 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 125 ml silného espresa
- 25 ml likéru Nocello nebo jiného oříškového či ořechového likéru
- 100 g lískových oříšků
- rostlinný olej na vymazání
- 80 g krupicového cukru
NA GRANITU
NA GRILIÁŠ
Příprava jídla
1 Na granitu v kastrůlku přiveďte k varu 125 ml vody a cukr, ztlumte a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Vypněte.
2 Přidejte citronovou kůru a přilijte espreso, likér a 75 ml vody. Přelijte do mrazuvzdorné nádoby a dejte zmrazit. Promíchávejte vidličkou každých 30 minut, až se začnou tvořit ledové krystaly; trvá to asi 2 hodiny.
3 V jiném kastrolu smíchejte 100 g cukru, vanilkový lusk s vyškrábnutou dření a 200 ml vody a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 2 minuty do zhoustnutí. Přidejte polovinu třešní a zahřívejte, až začnou měknout (5–7 minut). Přidejte zbylé třešně a vařte ještě 2–3 minuty. Vyjměte vanilkový lusk a dejte vychladit. (Sirup by měl být hustý, jestli je moc řídký, vyjměte ovoce a sirup svařte.)
4 Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a připravte griliáš. Oříšky dejte na plech a pečte 12–15 minut, až budou dozlatova opražené. Promněte v utěrce, abyste odstranili slupku. Pekáček vyložte pečicím papírem a lehce ho potřete olejem. Nasypte na něj oříšky. V kastrůlku smíchejte cukr (80 g) a 60 ml vody a na středním plameni míchejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí. Pak zahřívejte 3–4 minuty, až bude karamel světle zlatý. Přelijte s ním oříšky a nechte vychladnout. Rozlámejte a pak rozmixujte v robotu na griliáš.
5 Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem a rozdělte do 6 sklenic. Na to navršte třešně v sirupu a kávovou granitu. Posypte griliášem a podávejte.
Přidat komentář