Jednohubky z polenty jsou netradiční, přirozeně bezlepkové a chutné. Mohou mít tisíc a jednu podobu. Stačí si vyhrát nejen s tím, co na ně dáte, ale také se samotnou polentou. Pro inspiraci jsme si pro vás připravili hned 4 různé nápady – jednohubky se sýrem, s pečenými paprikami, s mozzarellou a s krevetami.
Suroviny
Postup
Polentu uvařte v mléce, vývaru či vodě podle návodu na obalu a nakonec do ní vmíchejte máslo.
Vlijte ji na plech vyložený pečicím papírem, nechte lehce zchladnout a potom přendejte na potravinářskou fólii a vytvarujte do válečku (jako knedlík) a pořádně utáhněte. Dejte do lednice ztuhnout na cca 30 minut.
Ztuhlý polentový váleček vybalte a nakrájejte na plátky a opečte – můžete je potřít olejem či rozpuštěným máslem a opéct na obyčejné, popřípadě grilovací pánvi nebo v troubě (pod grilem).
SE SÝREM
Troubu předehřejte na 200 °C. Zbavte jádřinců 2 menší hrušky a nakrájejte je na klínky. Rozložte na plech (můžete posypat 1 lžící třtinového cukru). Přidejte k nim polentové jednohubky (nemáte-li je ještě opečené), potřete lehce olejem a dejte péct na 12–15 minut. Vyjměte z trouby. Na polentové jednohubky nakrájejte nebo rozdrobte cca 250 g gorgonzoly, brie či kozího sýra (válečku), přidejte pečené hrušky a rozdělte hrst vlašských či pekanových ořechů, ozdobte snítkami čerstvého tymiánu.
S PEČENÝMI PAPRIKAMI
Pokrájejte 300 g okapaných pečených paprik, dejte je do misky, navrch rozdrobte 300 g fety a promíchejte, případně sýr ještě vidličkou rozmačkejte. Rozdělte na jednohubky a ozdobte výhonky pórku či jinými mikrobylinkami.
S MOZZARELLOU
Na polentové jednohubky rozdělte 150 g mozzarelly, nakrájené na plátky, na ni 150 g prosciutta a zakončete bazalkovým pestem (celkem 6–8 lžícemi) a bazalkovými lístky.
S KREVETAMI
V pánvi rozehřejte 5 lžic olivového oleje, přidejte 4 stroužky česneku, nadrobno, a zvolna nechte rozvonět. Přidejte nasekané lístky z velkého svazku hladkolisté petrželky a 60 kusů středně velkých loupaných předvařených krevet, minutu opékejte. Vmíchejte po špetce kajenského pepře a mleté uzené papriky. Krevety rozdělte na jednohubky.