Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1272 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 62 g
Tuky 92 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomazánky jsou nesmrtelným večírkovým evergreenem, ale můžete jim vtisknout moderní šarm, když majonézu a salámy nahradíte zeleninou – podmínkou je ale samozřejmě dokonalé ochucení!

Suroviny

červená řepa 2 ks
malá, lze nahradit 1 velkou
česnek 4 stroužky
neoloupané
květák 4 hrnky
růžičky květáku uvařené v páře
olivový olej extra panenský 4 PL
tahini 4 PL
citron 1 ks
kůra a šťáva
kmín 0.5 ČL
drcený
sůl mořská
dle chuti
pepř
čerstvě mletý, dle chuti
piniové oříšky
na ozdobení
sezamová semínka
černá, na ozdobení
koriandr
nasekaný, na ozdobení
K podávání
řapíkatý celer
nakrájený
okurka
nakrájená
mrkev
nakrájená
ředkvičky
nakrájené
tyčinky
italské grissini
tortilla
kukuřičná, upečeneá v troubě nebo na pánvi dokřupava

1 Troubu předehřejte na 210°C. Řepu společně s česnekem zabalte do alobalu, dejte na plech a pečte 45 minut až 1 hodinu, dokud není řepa měkká. Nechte zchladnout.

2 Vychladlou řepu oloupejte a dejte do nádoby robotu, přidejte k ní pečený česnek, květák, olivový olej, tahini, citronovou šťávu (trošku si nechte na závěrečné ozdobení) a kmín a mixujte dohladka, nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence.

3 Misku s pomazánkou ozdobte citronovou kůrou, piniemi, sezamovými semínky a koriandrovými lístky a servírujte se zeleninovými špalíčky, italskými tyčinkami a opečenými tortillami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit