0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajčatová esence
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 986 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 165 g
Tuky 1 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte nadbytek rajčat, zkuste náš recept. Pochopíte, proč se jim říká rajská jablíčka…

Suroviny

rajče 2,5 kg
zralé, masité (oválné), nahrubo
řapíkatý celer 1
řapík
šalotka 1 ks
nadrobno
bulvy, zbavené košťálu a nadrobno
česnek 1 stroužek
malý, nadrobno
tymián 2 snítky
odrhnuté a nasekané listy
bazalka 1 hrst
nahrubo
třtinový cukr 1 PL
kajenský pepř 2 špetky
worchestrová omáčka 5 kapek
tabasco 3 kapky
sůl mořská 1 PL
K podávání
bazalka 4
na tenko pokrájené + 4 malé snítky
oválné, spařené, sloupnuté, zbavené semen a na kostičky
olivový olej panenský

1 V míse smíchejte všechny přísady, zakryjte potravinovou fólií a nechte 6 hodin marinovat.

2 Potom přendejte po částech do kuchyňského robotu a vždy několika pulzy rozmixujte nahrubo – nesmí vám vzniknout kaše.

3 Složte 3 vrstvy mušelínu nebo 2–3 vrstvy plátna, upevněte nad mísou a do tkaniny vlijte rajčatovou směs. Nechte na chladném místě vykapat alespoň 15 minut (nejlépe 2 hodiny), abyste získali rajčatovou esenci. Vykapanou dužinu dejte stranou a můžete ji později použít třeba k přípravě čatní nebo směsi pod maso.

4 Čirou rajčatovou esenci dochuťte a dejte vychladit.

5 K podávání navršte vždy čtvrtinu kostiček rajčat do středu hlubokého talíře. Pak opatrně nalijte kolem rajčatovou esenci. Ozdobte bazalkou a pár kapkami olivového oleje.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč