0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajčatová esence
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 986 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 165 g
Tuky 1 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte nadbytek rajčat, zkuste náš recept. Pochopíte, proč se jim říká rajská jablíčka…

Suroviny

rajče 2.5 kg
zralé, masité (oválné), nahrubo
řapíkatý celer 1
řapík
šalotka 1 ks
nadrobno
fenykl 0.5
bulvy, zbavené košťálu a nadrobno
česnek 1 stroužek
malý, nadrobno
tymián 2 snítky
odrhnuté a nasekané listy
bazalka 1 hrst
nahrubo
třtinový cukr 1 PL
kajenský pepř 2 špetky
worcesterská omáčka 5 kapek
tabasco 3 kapky
sůl mořská 1 PL
K podávání
bazalka 4
na tenko pokrájené + 4 malé snítky
rajče 6 ks
oválné, spařené, sloupnuté, zbavené semen a na kostičky
olivový olej panenský

1 V míse smíchejte všechny přísady, zakryjte potravinovou fólií a nechte 6 hodin marinovat.

2 Potom přendejte po částech do kuchyňského robotu a vždy několika pulzy rozmixujte nahrubo – nesmí vám vzniknout kaše.

3 Složte 3 vrstvy mušelínu nebo 2–3 vrstvy plátna, upevněte nad mísou a do tkaniny vlijte rajčatovou směs. Nechte na chladném místě vykapat alespoň 15 minut (nejlépe 2 hodiny), abyste získali rajčatovou esenci. Vykapanou dužinu dejte stranou a můžete ji později použít třeba k přípravě čatní nebo směsi pod maso.

4 Čirou rajčatovou esenci dochuťte a dejte vychladit.

5 K podávání navršte vždy čtvrtinu kostiček rajčat do středu hlubokého talíře. Pak opatrně nalijte kolem rajčatovou esenci. Ozdobte bazalkou a pár kapkami olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit