Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ravioly s chřestem a ricottou

Pokud se vám nechce do výroby domácího těsta, náplň můžete dát i do placiček won ton, které seženete běžně v asijských obchodech.

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT2M
Vaření 0:02
Těstoviny

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 500 g hladké mouky
    • 5 vajec
    • pár kapek olivového oleje
    • 1 lžička rozpuštěného másla
    • 2 lžíce jemně mletých mandlí
    • sůl
    • rozpuštěné máslo na přelití

    NA NÁPLŇ

    • 200 g čerstvé ricotty, vykapané
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu a trocha šťávy
    • 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky + celé pěkné lístky na ozdobení
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno či podrcený
    • 1 svazek zeleného chřestu – stonky nakrájené nadrobno do náplně, hlavičky odložte na ozdobení
    • 2 lžíce opražených piniových oříšků + na ozdobení
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Na náplň smíchejte ricottu, kůru a šťávu z citronu, bazalku, česnek, nakrájené stonky chřestu a piniové oříšky. Osolte, opepřete.

2 Na vál nebo pracovní plochu prosejte mouku, utvořte důlek a vlijte do něj vejce rozšlehaná s olejem a máslem. Vsypte mleté mandle a osolte. Pečlivým hnětením vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na co nejtenčí plát – nejlépe k tomu poslouží strojek na nudle.

3 Teď máte různé možnosti, jak vytvořit ravioly. Z těsta můžete nakrájet širší pruhy a v pravidelných intervalech na ně klást kopečky sýrové náplně tak, abyste přes ně mohli těsto pohodlně přeložit a důkladně přitisknout. Pak naplněné pruhy těsta rozkrájejte na jednotlivé raviolky; ty můžete ještě různě tvarovat tak, že je zmáčknete nebo stočíte okraje okolo palce. Jejich půvab ale spočívá v domáckém vzhledu, a proto se rozhodně netrapte nějakým přepečlivým designem – důležitější je, aby byla náplň dobře utěsněna a při vaření nevytekla. Ravioly můžete tvarovat i pomocí tvořítek nebo forem (viz Něco navíc) – v tom případě postupujte podle návodu. 

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji a vsypte do ní naplněné ravioly – jakmile vyplavou na povrch, což trvá zhruba 2 minuty, jsou hotové. Z hrnce je vyjměte pomocí děrované naběračky.

5 Podávejte s hlavičkami chřestu krátce (cca 2 minuty) povařenými a pak osvě- ženými ledovou vodou. Těsně předtím přelijte máslem, posypte lístky bazalky a opraženými piniovými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Tvořítek i formiček je na trhu spousta druhů v cenách od desítek do tisíců korun. Několik typů jich má například cenově dostupná Tescoma (www.tescoma.cz), existuje však například i speciální nástavec na výrobu raviol na robot KitchenAid (www.vasekuchyne.cz). 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.
     

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Nakládaný chřest

Chřestový quiche

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Dva odstíny chřestu

Svěží jídla proti jarní únavě

Přidat komentář