Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.9/5 Počet hodnocení: 34
Do 30 minut na 12 housek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1256 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 201 g
Tuky 23 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle houstičky vám připomenou staré dobré dalamánky. Protože se těsto zadělává den předem, jsou ideální k snídani (vstanete, umotáte housky a můžete si jít ještě skoro na hodinku lehnout nebo číst).

Suroviny

kvásek 320 g
žitný z chladničky
voda 220 ml
nechlorovaná
mouka chlebová 300 g
špaldová
mouka žitná celozrnná 2 PL
jemně mletá
sůl 2 ČL
kmín 1,5 ČL
olej 1 PL
na potření
sůl
na posypání

Postup

1

Do velké mísy odměřte kvásek a na něj ostatní suroviny. Vařečkou vypracujte poměrně pevné těsto, které se samo tvaruje do koule. Mísu pevně zakryjte plastovou fólií a dejte přes noc do ledničky.

2

Ráno či dopoledne těsto propracujte, umotejte housky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Zavčasu zahřejte troubu na 200 °C. Pak housky potřete vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, posypte hrubou solí, plech dejte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a housky pečte zhruba 20 minut.

3

Upečené housky přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Apetit magazín