Salmoriglio je jednoduchá omáčka ze Sicílie, dokonalá právě ke grilovaným pokrmům.
Suroviny
brambory
900
g
neloupané, na pečení
slunečnicový olej
4
ks
steak z roštěné, každý cca 225-300g
salát
směs, zelené, k podávání (rukola, polníček)
Na salmoriglio
oregano
5
PL
čerstvé, nasekané, nebo tymián, majoránka
česnek
1
stroužek
velký, nahrubo nasekaný
sůl mořská
1
ČL
pepř
čerstvě, mletý
citronová šťáva
2
PL
olivový olej
8
PL
panenský
Postup
1
Na omáčku salmoriglio v hmoždíři (či mixéru) utřete bylinky, česnek a sůl na pastu. Přidejte citron a za stálého tření přilévejte olivový olej tak, abyste získali omáčku jako pesto. Opepřete a nechte odpočinout.
2
Brambory nakrájejte na 0,5cm plátky. V míse je promíchejte s trochou oleje, aby se všechny obalily. Potřete olejem gril a brambory na něj rozložte (nechte si místo na steaky). Grilujte 4 minuty.
3
Přidejte maso (pro lepší tvar lze svázat provázkem) a grilujte 8–10 minut; steaky i brambory jednou obraťte. Naservírujte steaky a brambory na talíře, maso pokapejte omáčkou salmoriglio a brambory mírně osolte. Podávejte se salátem z lístků.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Výběr pro milovníky poctivé porce masa(42 receptů )