Švestkovo-mandlové kuličky

Švestkovo-mandlové kuličky

2.8 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Velmi snadné na 30 kuliček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4297 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 379 g
Tuky 264 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na zdravé vánoční cukroví je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.

Suroviny

mandle 100 g
oloupané
sójová smetana 250 ml
lze nahradit mandlovou
pudinkový prášek 1 ks
sáček, vanilkový
rýžový sirup 80 g
či pšeničný
margarín 70 g
bio
sušené švestky 100 g
oprané, nadrobno nakrájené
vanilka 0.5 ČL
mletá
sušenky 200 g
linecké, nalámané
mandle plátky 150 g
na obal

1 Oloupané mandle nasekejte nahrubo (aby zůstaly i cca třetinové kousky). Opražte je v troubě při 130 °C, aby byly zlatavé, ne dohněda. Smetanu svařte a pak do ní vešlehejte pudinkový prášek smíchaný se 150 ml vody a povařte ho do zhoustnutí. Nechte chladnout za občasného promíchání.

2 Do studeného pudinku zašlehejte sirup a margarín. Přidejte švestky, pražené mandle a vanilku. Dobře promíchejte, ochutnejte, případně doslaďte maximálně lžící sirupu. Pak opatrně zapracujte sušenky. Nechte aspoň 3 hodiny odležet v chladničce.

3 Vlhkýma rukama pak tvořte koule a obalujte v lupínkách.

TIPY & TRIKY
✷ Biomargarín koupíte například pod značkou Prima Rapunzel nebo Vive Bio.
✷ Hmotu nedoslazujte více, než je psáno, byla by příliš řídká.
✷ Aby kuličky lépe držely, můžete je dát přes noc do ledničky.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit