Recept na zdravé vánoční cukroví je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.
Suroviny
Postup
Oloupané mandle nasekejte nahrubo (aby zůstaly i cca třetinové kousky). Opražte je v troubě při 130 °C, aby byly zlatavé, ne dohněda. Smetanu svařte a pak do ní vešlehejte pudinkový prášek smíchaný se 150 ml vody a povařte ho do zhoustnutí. Nechte chladnout za občasného promíchání.
Do studeného pudinku zašlehejte sirup a margarín. Přidejte švestky, pražené mandle a vanilku. Dobře promíchejte, ochutnejte, případně doslaďte maximálně lžící sirupu. Pak opatrně zapracujte sušenky. Nechte aspoň 3 hodiny odležet v chladničce.
Vlhkýma rukama pak tvořte koule a obalujte v lupínkách.
TIPY & TRIKY
✷ Biomargarín koupíte například pod značkou Prima Rapunzel nebo Vive Bio.
✷ Hmotu nedoslazujte více, než je psáno, byla by příliš řídká.
✷ Aby kuličky lépe držely, můžete je dát přes noc do ledničky.