Svěží bramborový salát s řapíkatým celerem

Svěží bramborový salát s řapíkatým celerem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4565 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 412 g
Tuky 286 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická varianta bramborového salátu s majonézou, které na svěžesti přidává řapíkatý celer.

Suroviny

brambory 1.5 kg
lojovité, varný typ A
mrkev 3 ks
velká
petržel 2 ks
řapíkatý celer 1 ks
okurky nakládané 7 ks
+ lák
jablka 1 ks
oloupané
šalotka 1 ks
majonéza 360 g
hořčice dijonská 1 ČL
vejce 2 ks
natvrdo
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, ale nesmějí se rozvařit; trvá to asi 20 minut. Částečně prochladlé je oloupejte a nakrájejte na kostky.

2

Očistěte mrkev a petržel a rovněž je uvařte tak, aby zůstaly pevné. Nakrájejte na drobné kostičky.

3

Potom nakrájejte nadrobno řapíkatý celer, okurky, jablko a šalotku – snažte se, aby byly všechny kostičky stejně velké. Vejce také nakrájejte na kostky.

4

Majonézu rozmíchejte s asi 6 lžícemi láku a hořčicí.

5

Na dno mísy rozprostřete čtvrtinu brambor, osolte je a opepřete, posypte čtvrtinou zbylých připravených nakrájených přísad a polijte čtvrtinou ochucené majonézy.

Postup opakujte do spotřebování přísad.

6

Pak opatrně podeberte rukama brambory naspodu mísy a vše krátce promíchejte. Ochutnejte, zda není potřeba salát dokyselit nebo dosolit, a uložte ho do chladu rozležet.

Tip: Nejlépe chutná připravený večer předem. Při podávání můžete na talíř pomocí 2 lžic vytvarovat ze salátu efektní noky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit