Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4378 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 367 g
Tuky 286 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická varianta bramborového salátu s majonézou, které na svěžesti přidává řapíkatý celer.

Suroviny

brambory 1.5 kg
lojovité, varný typ A
mrkev 3 ks
velká
petržel 2 ks
celer 1
6 ks
nákladné okurky + lák
jablka 1 ks
menší, oloupané, zbavené jádřince
šalotka 1 ks
oloupaná
majonéza 360 g
hořčice dijonská 1 ČL
vejce 2 ks
vařená natvrdo, nemusejí být
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, ale nesmějí se rozvařit; trvá to asi 20 minut. Částečně prochladlé je oloupejte a nakrájejte na kostky.

2 Očistěte mrkev a petržel a rovněž je uvařte tak, aby zůstaly pevné. Nakrájejte na drobné kostičky. Potom nakrájejte nadrobno řapíkatý celer, okurky, jablko a šalotku – snažte se, aby byly všechny kostičky stejně velké. Vejce také nakrájejte na kostky. Majonézu rozmíchejte s asi 6 lžícemi láku a hořčicí.

3 Na dno mísy rozprostřete čtvrtinu brambor, osolte je a opepřete, posypte čtvrtinou zbylých připravených nakrájených přísad a polijte čtvrtinou ochucené majonézy. Postup opakujte do spotřebování přísad.

4 Pak opatrně podeberte rukama brambory naspodu mísy a vše krátce promíchejte. Ochutnejte, zda není potřeba salát dokyselit nebo dosolit, a uložte ho do chladu rozležet. Nejlépe chutná připravený večer předem. Při podávání můžete na talíř pomocí 2 lžic vytvarovat ze salátu efektní noky.

 

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit