0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svěží bramborový salát s řapíkatým celerem

Svěží bramborový salát s řapíkatým celerem

5 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4565 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 412 g
Tuky 286 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická varianta bramborového salátu s majonézou, které na svěžesti přidává řapíkatý celer.

Suroviny

brambory 1.5 kg
lojovité, varný typ A
mrkev 3 ks
velká
petržel 2 ks
řapíkatý celer 1 ks
okurky nakládané 7 ks
+ lák
jablko 1 ks
oloupané
šalotka 1 ks
majonéza 360 g
hořčice dijonská 1 ČL
vejce 2 ks
natvrdo
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, ale nesmějí se rozvařit; trvá to asi 20 minut. Částečně prochladlé je oloupejte a nakrájejte na kostky.

2

Očistěte mrkev a petržel a rovněž je uvařte tak, aby zůstaly pevné. Nakrájejte na drobné kostičky.

3

Potom nakrájejte nadrobno řapíkatý celer, okurky, jablko a šalotku – snažte se, aby byly všechny kostičky stejně velké. Vejce také nakrájejte na kostky.

4

Majonézu rozmíchejte s asi 6 lžícemi láku a hořčicí.

5

Na dno mísy rozprostřete čtvrtinu brambor, osolte je a opepřete, posypte čtvrtinou zbylých připravených nakrájených přísad a polijte čtvrtinou ochucené majonézy.

Postup opakujte do spotřebování přísad.

6

Pak opatrně podeberte rukama brambory naspodu mísy a vše krátce promíchejte. Ochutnejte, zda není potřeba salát dokyselit nebo dosolit, a uložte ho do chladu rozležet.

Tip: Nejlépe chutná připravený večer předem. Při podávání můžete na talíř pomocí 2 lžic vytvarovat ze salátu efektní noky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit