Klasická varianta bramborového salátu s majonézou, které na svěžesti přidává řapíkatý celer.
Postup
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, ale nesmějí se rozvařit; trvá to asi 20 minut. Částečně prochladlé je oloupejte a nakrájejte na kostky.
Očistěte mrkev a petržel a rovněž je uvařte tak, aby zůstaly pevné. Nakrájejte na drobné kostičky.
Potom nakrájejte nadrobno řapíkatý celer, okurky, jablko a šalotku – snažte se, aby byly všechny kostičky stejně velké. Vejce také nakrájejte na kostky.
Majonézu rozmíchejte s asi 6 lžícemi láku a hořčicí.
Na dno mísy rozprostřete čtvrtinu brambor, osolte je a opepřete, posypte čtvrtinou zbylých připravených nakrájených přísad a polijte čtvrtinou ochucené majonézy.
Postup opakujte do spotřebování přísad.
Pak opatrně podeberte rukama brambory naspodu mísy a vše krátce promíchejte. Ochutnejte, zda není potřeba salát dokyselit nebo dosolit, a uložte ho do chladu rozležet.
Tip: Nejlépe chutná připravený večer předem. Při podávání můžete na talíř pomocí 2 lžic vytvarovat ze salátu efektní noky.