Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny zapečené s mozzarellou a rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 62
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3525 kcal
Bílkoviny 173 g
Sacharidy 294 g
Tuky 170 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstoviny zapečené s mozzarellou a rajčaty přijdou vhod, když hledáte rychlé jídlo, které zároveň nasytí celou rodinu. Navíc během přípravy můžete lehce improvizovat. Pokud netrváte na tom, že zapečené těstoviny musí být striktně vegetariánské, přidejte do nich na kostičky nakrájenou slaninu nebo šunku.

Suroviny

olivový olej 2 PL
najemno nasekaná
česnek 2 stroužky
na tenké plátky
sušená, rozdrobená
rajče 1,5 kg
zralá, lze nahradit třemi konzervami 400 g loupaných rajčat
bazalka 1 hrst
čerstvé listy
vinný ocet červený 1 PL
nemusí být
těstoviny 400 g
nejlépe orecchiette
parmazán 4 hrsti
čerstvě nastrouhaný
na plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C a na plotnu dejte vařit velký hrnec s osolenou vodou. Na pánev vlijte olej, přidejte česnek, cibuli, chilli papričky a opékejte na malém plameni asi 10 minut do změknutí; neměly by ale zhnědnout.

2

Pokud používáte čerstvá rajčata, ponořte je na 40 sekund do vroucí vody, vyndejte je do mísy, zchlaďte proudem studené vody, oloupejte a nakrájejte nahrubo.

3

Pak rajčata – čerstvá nebo konzervovaná – přidejte do pánve a přilijte 100 ml vody. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Pak omáčku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem nebo v robotu. Natrhejte do omáčky listy bazalky, osolte a opepřete, a pokud chcete, přidejte i červený vinný ocet.

4

Těstoviny nasypte do vroucí vody a uvařte podle návodu, pak je slijte a smíchejte s polovinou omáčky a parmazánem.

5

Vymažte pekáč nebo zapékací mísu olivovým olejem. Dejte do pekáče vrstvu těstovin, část omáčky, hrst parmazánu a třetinu mozzarelly. Pokračujte ve vrstvení stejným způsobem, až vše spotřebujete. Poslední je vrstva mozzarelly.

6

Dejte pekáč do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut, až budou těstoviny trochu křupavé a vše bude bublat. Italové je rádi jedí v pokojové teplotě, ale dobře chutnají i studené.

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

25.09.2014 19:28

Já jsem spokojená, jsou jemné a šťavnaté

30.04.2010 13:43
boli strašne obyčajné, čakala som od tohto receptu viac...

Apetit magazín