Nejdřív povařte brambory a houby, zeleninu přidejte až na posledních pár minut, aby zůstala křupavá.
Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu
Postup
Houby propláchněte, dejte do kastrůlku, zalijte vodou a přiveďte k varu. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji asi 5 minut doměkka. Pak zaprašte moukou a míchejte, až mouka zezlátne.
Vlijte litr vody, chcete-li, přidejte i vývar z vaničky, kmín, bobkový list, nakrájené brambory a přilijte houby i s vodou, ve které se vařily (pokud se při vaření hub vytvoří pěna, seberte ji). Přiveďte k varu a vařte 15 minut.
Mezitím nakrájejte na kostičky mrkev, petržel a celer. Vhoďte do polévky a vařte ještě 5–7 minut. Pak do bramboračky prolisujte česnek, vsypte majoránku, stáhněte z ohně a přidejte nasekanou petrželku. Podle potřeby dosolte a opepřete. Nejlíp polévka chutná druhý den, když se rozleží.
NĚCO NAVÍC Pokud máte rádi husté polévky, můžete z bramboračky odebrat naběračku brambor a zeleniny, stranou promixovat dohladka a směs pak vlít zpátky do polévky. Před koncem varu lze polévku zahustit i 1 prošlehaným vejcem nebo hrstí krupice.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- Jednoduché obědy, které zvládnete do 15 minut(33 receptů )
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )
Komentáře
To je nejlepší bramboračka jakou jsem jedl!! Ještě jsem přidal špetku muškátového oříšku a asi dcl smetany. Doporučuji kmín drcený.