
Bramboračka
Nejdřív povařte brambory a houby, zeleninu přidejte až na posledních pár minut, aby zůstala křupavá.
Ingredience
- velká hrst sušených hub
- 2 lžíce másla
- 1/2 cibule, najemno nakrájené
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 1 vanička kuřecího vývaru
- 1 menší mrkev
- 1 kořenová petržel
- plátek bulvového celeru
- 3 stroužky česneku, drcené hrst sušené majoránky
- 2 lžíce nasekané petrželky sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Houby propláchněte, dejte do kastrůlku, zalijte vodou a přiveďte k varu. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji asi 5 minut doměkka. Pak zaprašte moukou a míchejte, až mouka zezlátne.
2 Vlijte litr vody, chcete-li, přidejte i vývar z vaničky, kmín, bobkový list, nakrájené brambory a přilijte houby i s vodou, ve které se vařily (pokud se při vaření hub vytvoří pěna, seberte ji). Přiveďte k varu a vařte 15 minut.
3 Mezitím nakrájejte na kostičky mrkev, petržel a celer. Vhoďte do polévky a vařte ještě 5–7 minut. Pak do bramboračky prolisujte česnek, vsypte majoránku, stáhněte z ohně a přidejte nasekanou petrželku. Podle potřeby dosolte a opepřete. Nejlíp polévka chutná druhý den, když se rozleží.
NĚCO NAVÍC Pokud máte rádi husté polévky, můžete z bramboračky odebrat naběračku brambor a zeleniny, stranou promixovat dohladka a směs pak vlít zpátky do polévky. Před koncem varu lze polévku zahustit i 1 prošlehaným vejcem nebo hrstí krupice.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Roman Hybeš
22. Prosinec 2018 17:21