Masová roláda je natolik efektní, že jí oslníte i tu nejnáročnější návštěvu. To, že příprava je vlastně až směšně jednoduchá, bude naše společné tajemství. Vepřové maso je klasika, ale pokud máte možnost, zkuste roládu připravit z jemného telecího masa. Výsledek bude ještě luxusnější. U obou druhů mas dbejte na to, aby se nevysušila. Jako přílohu jsme zvolily krémovou polentu, ale vedle nešlápnete ani s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.
Suroviny
Postup
Začněte pestem. Bylinky dejte do robotu se sekacími noži, přidejte jarní cibulku, křen, česnek, citronovou kůru a začněte mixovat. Nechte robot v chodu a přilévejte olej, až vznikne pesto.
Maso položte na pracovní plochu tukovým krytím dospod a kratší stranou k sobě. Velmi ostrým nožem udělejte do masa hluboký podélný řez cca 0,5 cm od okraje pečeně, ale neprořízněte maso skrz. Postupujte nožem dále, jako byste maso řezem ‚odrolovávali’ až na konec pečeně. Na konci porcování byste měli mít před sebou plát. Pokud jsou některé části masa výrazně silnější, můžete do nich udělat krátký svislý zářez, aby se slabě rozevřely.
Přiložte na maso potravinářskou fólii a jemně rozklepejte. Osolte, opepřete. Natřete plát masa pestem, poklaďte plátky prosciutta či slaniny a posypte parmazánem. Zatočte maso i s náplní od delšího konce jako roládu a vzniklý váleček svažte pevně kuchyňským provázkem. Vrchní stranu osolte a opepřete a potřete olejem. Zapněte troubu na 160°C.
Rozehřejte pánev s těžkým dnem (nejlépe takovou, kterou lze dát do trouby). Vložte maso na pánev a opékejte ze všech stran dozlatova. Vložte do trouby, podlijte troškou vývaru, přikryjte alobalem nebo poklicí a pečte 2,5 hodiny, čas od času kontrolujte, přilijte vývar a přelijte maso výpekem.
Před koncem pečení masa připravte polentu. Mléko a vodu vlijte do hrnce. Přidejte koření a bylinky, cibuli, česnek a přiveďte společně k varu. Vypněte oheň, hrnec přiklopte a nechte tekutinu 20 minut natáhnout vůni koření a zeleniny. Pak ochucenou tekutinu slijte (nebo děrovanou naběračkou vylovte koření a zeleninu, dejte však pozor, abyste vytáhli všechny kuličky pepře). Přiveďte pomalu k jemnému varu a tenkým proudem vsypejte polentu, přitom míchejte metlou, aby se neudělaly hrudky. Vařte asi 8 minut a míchejte, až polenta začne houstnout, potom stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a parmazán, osolte a opepřete.
Hotovou roládu přemístěte na prkénko, zakryjte a nechte 15 minut odpočívat, poté odstraňte provázek a nakrájejte. Podávejte s krémovou polentou a trochou šťávy, posypané drceným růžovým pepřem.