Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová roláda s prosciuttem, pestem a krémovou polentou
Vepřová roláda s prosciuttem, pestem a krémovou polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová roláda s prosciuttem, pestem a krémovou polentou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než dvě hodiny Pro zkušené Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7247 kcal
Bílkoviny 455 g
Sacharidy 446 g
Tuky 418 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masová roláda je natolik efektní, že jí oslníte i tu nejnáročnější návštěvu. To, že příprava je vlastně až směšně jednoduchá, bude naše společné tajemství. Vepřové maso je klasika, ale pokud máte možnost, zkuste roládu připravit z jemného telecího masa. Výsledek bude ještě luxusnější. U obou druhů mas dbejte na to, aby se nevysušila. Jako přílohu jsme zvolily krémovou polentu, ale vedle nešlápnete ani s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. 

Suroviny

bazalka 1,5 hrnku
Na pesto
petrželka 1 hrnek
hladkolistá (nebo jiné divoké bylinky, např. mladé lístky bršlice kozí nohy)
tymián 1 ČL
jarní cibulka 3 ks
nasekaná
smetanový křen
česnek 1 stroužek
nasekaný
najemno nastrouhaná z 1 citronu
olivový olej 4 PL
Na maso
vepřová pečeně bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
případně anglická slanina
parmazán ½ hrnku
strouhaný
olivový olej 2 PL
vývar kuřecí
nebo zeleninový nebo voda, na podlití
pepř růžový
podrcený, na posypání
Na krémovou polentu
mléko 800 ml
voda 800 ml
tymián 4 snítky
pepř celý
pár kuliček
oloupaná a rozpůlená
česnek 3 stroužky
rozmáčknuté plochou stranou nože
polenta 160 g
strouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Začněte pestem. Bylinky dejte do robotu se sekacími noži, přidejte jarní cibulku, křen, česnek, citronovou kůru a začněte mixovat. Nechte robot v chodu a přilévejte olej, až vznikne pesto.

2

Maso položte na pracovní plochu tukovým krytím dospod a kratší stranou k sobě. Velmi ostrým nožem udělejte do masa hluboký podélný řez cca 0,5 cm od okraje pečeně, ale neprořízněte maso skrz. Postupujte nožem dále, jako byste maso řezem ‚odrolovávali’ až na konec pečeně. Na konci porcování byste měli mít před sebou plát. Pokud jsou některé části masa výrazně silnější, můžete do nich udělat krátký svislý zářez, aby se slabě rozevřely.

3

Přiložte na maso potravinářskou fólii a jemně rozklepejte. Osolte, opepřete. Natřete plát masa pestem, poklaďte plátky prosciutta či slaniny a posypte parmazánem. Zatočte maso i s náplní od delšího konce jako roládu a vzniklý váleček svažte pevně kuchyňským provázkem. Vrchní stranu osolte a opepřete a potřete olejem. Zapněte troubu na 160°C.

4

Rozehřejte pánev s těžkým dnem (nejlépe takovou, kterou lze dát do trouby). Vložte maso na pánev a opékejte ze všech stran dozlatova. Vložte do trouby, podlijte troškou vývaru, přikryjte alobalem nebo poklicí a pečte 2,5 hodiny, čas od času kontrolujte, přilijte vývar a přelijte maso výpekem.

5

Před koncem pečení masa připravte polentu. Mléko a vodu vlijte do hrnce. Přidejte koření a bylinky, cibuli, česnek a přiveďte společně k varu. Vypněte oheň, hrnec přiklopte a nechte tekutinu 20 minut natáhnout vůni koření a zeleniny. Pak ochucenou tekutinu slijte (nebo děrovanou naběračkou vylovte koření a zeleninu, dejte však pozor, abyste vytáhli všechny kuličky pepře). Přiveďte pomalu k jemnému varu a tenkým proudem vsypejte polentu, přitom míchejte metlou, aby se neudělaly hrudky. Vařte asi 8 minut a míchejte, až polenta začne houstnout, potom stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a parmazán, osolte a opepřete.

6

Hotovou roládu přemístěte na prkénko, zakryjte a nechte 15 minut odpočívat, poté odstraňte provázek a nakrájejte. Podávejte s krémovou polentou a trochou šťávy, posypané drceným růžovým pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín