0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí

Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Zapečené lilky po italsku

Na skutečnou lilkovou sezonu si ještě chvíli počkáme, ale už teď pojďme využít jeho poměrně příznivé ceny a připravit si zapečený lilek na italský způsob.

  • Obsahuje ingredience typické pro Apeninský poloostrov – rajčata, mozarellu, bazalku a pochopitelně parmazán.
  • Pokud ho v lednici nemáte a nechcete si ho jen kvůli tomuto receptu pořizovat, vynechejte ho. V takovém případě víc osolte rajčatovou omáčku a navrch lilky posypte veganským parmazánem neboli opečenou strouhanku.

2. Kroupový pilaf s brusinkami

Pilaf může být zajímavou přílohou, ale také syté hlavní jídlo. V tomto případě je plný krup, které mu dodají křupavou konzistenci a jídlo obohatí o cenné vitamíny a minerály. Ječné kroupy se vyplatí vařit ve větším množství, proto si jich i v tomto případě připravte víc, zbytek využijete do následujícího receptu.

  • Pilaf lze libovolně obměňovat, místo krup použijte kuskus, bulgur, rýži, nebo jejich mix.
  • Brusinky lze vyměnit za sušená rajčata.

3. Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Základ kroupovky tvoří kuřecí vývar, který připravte z levných skeletů a křídel. Uvařené a obrané maso klidně přidejte do polévky společně se zeleninou.

  • My zvolili mrkev a také vodnici pro její jemnou chuť, ovšem stejně tak bude v polévce chutnat i kedlubna.
  • Jestli pokrm budete servírovat posypaný vypečenou slaninou, škvarky nebo třeba jen jarními bylinkami, necháme na vás.

4. Bramboráčky s uzeným bůčkem a pivním sýrem

Milujete bramboráky, ale neradi je smažíte? Pak pro vás máme recept na bramboráky pečené v troubě. Navíc jsou vylepšené zelenou petrželkou, uzeným masem a pivním sýrem. Ten si můžete snadno už několik dní předem udělat doma podle našeho receptu s velmi jednoduchým postupem.

  • Jako dip jsme zvolili zakysanou smetanu s česnekem, ale vy si k tomu klidně otevřete sklenici kvašeného zelí, nakládané zeleniny nebo láhev dobrého piva.

5. Galetky se špenátem a vejcem

Galetku tvoří palačinka z pohankové mouky, naplněná čerstvým špenátem, modrým sýrem a vejcem. Uznáváme, že pohanková mouka není zrovna běžnou potravinou ve spíži, proto pokud do ní nechcete investovat, připravte palačinky z klasické mouky pšeničné. Recept i postup na základní palačinkové těsto najdete zde.

  • Slané náplně měňte podle chuti, špenát a modrý sýr příště nahraďte pokrájenou šunkou nebo různými druhy sýra a zeleniny.

6. Domácí nudle s mákem

Jak uvádíme v popisku receptu, toto je skutečná „zhmotněná nostalgie“ a víc slov netřeba. Poctivé domácí nudle posypané mletým mákem a zalité rozehřátým máslem jsou dobrota, na které si pochutnají velcí i malí.

7. Kedlubnové zelí s haluškami a uzeným masem

Itálií jsme začali, na Slovensku skončíme. A rovnou jejich národním jídlem – haluškami. Ty jsme trochu pozměnili a klasické kysané zelí nahradili zelím kedlubnovým. Tuto jarní variantu rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Pravé domácí halušky příště vyměňte za špecle nebo noky.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč