Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí

Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Zapečené lilky po italsku

Na skutečnou lilkovou sezonu si ještě chvíli počkáme, ale už teď pojďme využít jeho poměrně příznivé ceny a připravit si zapečený lilek na italský způsob.

  • Obsahuje ingredience typické pro Apeninský poloostrov – rajčata, mozarellu, bazalku a pochopitelně parmazán.
  • Pokud ho v lednici nemáte a nechcete si ho jen kvůli tomuto receptu pořizovat, vynechejte ho. V takovém případě víc osolte rajčatovou omáčku a navrch lilky posypte veganským parmazánem neboli opečenou strouhanku.

2. Kroupový pilaf s brusinkami

Pilaf může být zajímavou přílohou, ale také syté hlavní jídlo. V tomto případě je plný krup, které mu dodají křupavou konzistenci a jídlo obohatí o cenné vitamíny a minerály. Ječné kroupy se vyplatí vařit ve větším množství, proto si jich i v tomto případě připravte víc, zbytek využijete do následujícího receptu.

  • Pilaf lze libovolně obměňovat, místo krup použijte kuskus, bulgur, rýži, nebo jejich mix.
  • Brusinky lze vyměnit za sušená rajčata.

3. Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Základ kroupovky tvoří kuřecí vývar, který připravte z levných skeletů a křídel. Uvařené a obrané maso klidně přidejte do polévky společně se zeleninou.

  • My zvolili mrkev a také vodnici pro její jemnou chuť, ovšem stejně tak bude v polévce chutnat i kedlubna.
  • Jestli pokrm budete servírovat posypaný vypečenou slaninou, škvarky nebo třeba jen jarními bylinkami, necháme na vás.

4. Bramboráčky s uzeným bůčkem a pivním sýrem

Milujete bramboráky, ale neradi je smažíte? Pak pro vás máme recept na bramboráky pečené v troubě. Navíc jsou vylepšené zelenou petrželkou, uzeným masem a pivním sýrem. Ten si můžete snadno už několik dní předem udělat doma podle našeho receptu s velmi jednoduchým postupem.

  • Jako dip jsme zvolili zakysanou smetanu s česnekem, ale vy si k tomu klidně otevřete sklenici kvašeného zelí, nakládané zeleniny nebo láhev dobrého piva.

5. Galetky se špenátem a vejcem

Galetku tvoří palačinka z pohankové mouky, naplněná čerstvým špenátem, modrým sýrem a vejcem. Uznáváme, že pohanková mouka není zrovna běžnou potravinou ve spíži, proto pokud do ní nechcete investovat, připravte palačinky z klasické mouky pšeničné. Recept i postup na základní palačinkové těsto najdete zde.

  • Slané náplně měňte podle chuti, špenát a modrý sýr příště nahraďte pokrájenou šunkou nebo různými druhy sýra a zeleniny.

6. Domácí nudle s mákem

Jak uvádíme v popisku receptu, toto je skutečná „zhmotněná nostalgie“ a víc slov netřeba. Poctivé domácí nudle posypané mletým mákem a zalité rozehřátým máslem jsou dobrota, na které si pochutnají velcí i malí.

7. Kedlubnové zelí s haluškami a uzeným masem

Itálií jsme začali, na Slovensku skončíme. A rovnou jejich národním jídlem – haluškami. Ty jsme trochu pozměnili a klasické kysané zelí nahradili zelím kedlubnovým. Tuto jarní variantu rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Pravé domácí halušky příště vyměňte za špecle nebo noky.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova