Zapečené lilky po italsku
Do 45 minut
Snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Na skutečnou lilkovou sezonu si ještě chvíli počkáme, ale už teď pojďme využít jeho poměrně příznivé ceny a připravit si zapečený lilek na italský způsob.
Pilaf může být zajímavou přílohou, ale také syté hlavní jídlo. V tomto případě je plný krup, které mu dodají křupavou konzistenci a jídlo obohatí o cenné vitamíny a minerály. Ječné kroupy se vyplatí vařit ve větším množství, proto si jich i v tomto případě připravte víc, zbytek využijete do následujícího receptu.
Základ kroupovky tvoří kuřecí vývar, který připravte z levných skeletů a křídel. Uvařené a obrané maso klidně přidejte do polévky společně se zeleninou.
Milujete bramboráky, ale neradi je smažíte? Pak pro vás máme recept na bramboráky pečené v troubě. Navíc jsou vylepšené zelenou petrželkou, uzeným masem a pivním sýrem. Ten si můžete snadno už několik dní předem udělat doma podle našeho receptu s velmi jednoduchým postupem.
Galetku tvoří palačinka z pohankové mouky, naplněná čerstvým špenátem, modrým sýrem a vejcem. Uznáváme, že pohanková mouka není zrovna běžnou potravinou ve spíži, proto pokud do ní nechcete investovat, připravte palačinky z klasické mouky pšeničné. Recept i postup na základní palačinkové těsto najdete zde.
Jak uvádíme v popisku receptu, toto je skutečná „zhmotněná nostalgie“ a víc slov netřeba. Poctivé domácí nudle posypané mletým mákem a zalité rozehřátým máslem jsou dobrota, na které si pochutnají velcí i malí.
Itálií jsme začali, na Slovensku skončíme. A rovnou jejich národním jídlem – haluškami. Ty jsme trochu pozměnili a klasické kysané zelí nahradili zelím kedlubnovým. Tuto jarní variantu rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Pravé domácí halušky příště vyměňte za špecle nebo noky.
Zdroj informací: Apetit