Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí

Zapečené lilky po italsku
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Zapečené lilky po italsku

Na skutečnou lilkovou sezonu si ještě chvíli počkáme, ale už teď pojďme využít jeho poměrně příznivé ceny a připravit si zapečený lilek na italský způsob.

  • Obsahuje ingredience typické pro Apeninský poloostrov – rajčata, mozarellu, bazalku a pochopitelně parmazán.
  • Pokud ho v lednici nemáte a nechcete si ho jen kvůli tomuto receptu pořizovat, vynechejte ho. V takovém případě víc osolte rajčatovou omáčku a navrch lilky posypte veganským parmazánem neboli opečenou strouhanku.

Zapečené lilky po italsku

Zapečené lilky po italsku

< 45 min
4.1(69x)
Přečíst recept

2. Kroupový pilaf s brusinkami

Pilaf může být zajímavou přílohou, ale také syté hlavní jídlo. V tomto případě je plný krup, které mu dodají křupavou konzistenci a jídlo obohatí o cenné vitamíny a minerály. Ječné kroupy se vyplatí vařit ve větším množství, proto si jich i v tomto případě připravte víc, zbytek využijete do následujícího receptu.

  • Pilaf lze libovolně obměňovat, místo krup použijte kuskus, bulgur, rýži, nebo jejich mix.
  • Brusinky lze vyměnit za sušená rajčata.

Kroupový pilaf s brusinkami

Kroupový pilaf s brusinkami

< 60 min
4.2(9x)
Přečíst recept

3. Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Základ kroupovky tvoří kuřecí vývar, který připravte z levných skeletů a křídel. Uvařené a obrané maso klidně přidejte do polévky společně se zeleninou.

  • My zvolili mrkev a také vodnici pro její jemnou chuť, ovšem stejně tak bude v polévce chutnat i kedlubna.
  • Jestli pokrm budete servírovat posypaný vypečenou slaninou, škvarky nebo třeba jen jarními bylinkami, necháme na vás.

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

Kroupová polévka s kořenovou zeleninou

< 60 min
4.4(17x)
Přečíst recept

4. Bramboráčky s uzeným bůčkem a pivním sýrem

Milujete bramboráky, ale neradi je smažíte? Pak pro vás máme recept na bramboráky pečené v troubě. Navíc jsou vylepšené zelenou petrželkou, uzeným masem a pivním sýrem. Ten si můžete snadno už několik dní předem udělat doma podle našeho receptu s velmi jednoduchým postupem.

  • Jako dip jsme zvolili zakysanou smetanu s česnekem, ale vy si k tomu klidně otevřete sklenici kvašeného zelí, nakládané zeleniny nebo láhev dobrého piva.

Bramboráčky s uzeným bůčkem a pivním sýrem

Bramboráčky s uzeným bůčkem a pivním sýrem

> 60 min
4.1(25x)
Přečíst recept

5. Galetky se špenátem a vejcem

Galetku tvoří palačinka z pohankové mouky, naplněná čerstvým špenátem, modrým sýrem a vejcem. Uznáváme, že pohanková mouka není zrovna běžnou potravinou ve spíži, proto pokud do ní nechcete investovat, připravte palačinky z klasické mouky pšeničné. Recept i postup na základní palačinkové těsto najdete zde.

  • Slané náplně měňte podle chuti, špenát a modrý sýr příště nahraďte pokrájenou šunkou nebo různými druhy sýra a zeleniny.

Galetky se špenátem a vejcem

Galetky se špenátem a vejcem

< 60 min
4.1(19x)
Přečíst recept

6. Domácí nudle s mákem

Jak uvádíme v popisku receptu, toto je skutečná „zhmotněná nostalgie“ a víc slov netřeba. Poctivé domácí nudle posypané mletým mákem a zalité rozehřátým máslem jsou dobrota, na které si pochutnají velcí i malí.

Domácí nudle s mákem

Domácí nudle s mákem

< 45 min
4(24x)
Přečíst recept

7. Kedlubnové zelí s haluškami a uzeným masem

Itálií jsme začali, na Slovensku skončíme. A rovnou jejich národním jídlem – haluškami. Ty jsme trochu pozměnili a klasické kysané zelí nahradili zelím kedlubnovým. Tuto jarní variantu rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Pravé domácí halušky příště vyměňte za špecle nebo noky.

Kedlubnové zelí s haluškami a uzeným masem

Kedlubnové zelí s haluškami a uzeným masem

< 20 min
4(7x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná
Polévka žurek
Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé recepty Jednoduché recepty Vegetariánská kuchyně Ze zeleniny Luštěninová jídla Bramborové recepty Těstoviny Sladká jídla Rodinný oběd

Podobné kolekce receptů