Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

Žemlovka naslano

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT55M
Pečení 0:55
Zelenina Středomořská

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky 
    • 1/2 lžičky drceného sušeného chilli
    • 1 brokolice nebo 1 svazek stonkové brokolice (viz Něco navíc)
    • mořská sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • 6 velkých vajec
    • 250 ml plnotučného mléka
    • 125 ml smetany ke šlehání
    • 250 g italského chleba, den starého, nakrájeného na 2,5cm kostky
    • 100 g strouhaného parmazánu
    • 12 plátků pancetty či jiné sušené slaniny

Příprava jídla

1 Brokolici rozeberte na malé růžičky, stonkovou nakrájejte na 2,5cm kousky. Troubu předehřejte na 175°C. V pánvi na oleji opékejte česnek a chilli asi 30 sekund (nesmí zhnědnout). Pokud máte stonkovou brokolici, přidejte ji teď, osolte a míchejte 2 minuty, až trochu změkne. Pokud máte běžnou brokolici, podlijte ještě 3 lžícemi vody, přiklopte a duste dalších 5 minut. Nechte trochu vychladnout.

2 Mezitím prošlehejte vejce, mléko, smetanu, řádně osolte a opepřete. Přidejte chleba, brokolici, 2/3 parmazánu, polovinu pancetty, nakrájenou na nudličky, a promíchejte. Dejte do zapékací nádoby. Poklaďte zbylými plátky pancetty a posypte zbylým parmazánem. Pečte, až směs zezlátne při okrajích a ztuhne uvnitř; trvá to 45–55 minut.

NĚCO NAVÍC 
Stonková brokolice je speciálně vyšlechtěná pro své jemné křupavé stonky. Koupíte ji třeba v Marks & Spencer v sekci čerstvých potravin.

JAK JEŠTĚ CHLEBA VYUŽÍT

Česneková bageta 

Rozmixujte tyčovým mixérem velkou hrst hladkolisté petrželky, 2–3 stroužky česneku a 200 g změklého máslaOsolte. Bagety rozkrájejte šikmo na plátky, ale nedokrojte. Do mezer rozetřete připravené bylinkové máslo. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 200 °C asi 15 minut. Pak alobal nahoře rozevřete a nechte v troubě 5 minut zezlátnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tyrolské knedlíčky se špenátem a gruyérem

Salát fatuš

Toskánská rajčatovo-chlebová polévka

Pizza bagety

Salát panzanella

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tuhle dělám od doby co jsem dostala zapékací misku skoro pořád.
(něco jako tahle, kdyby někdo chtěl vědět: http://www.decodoma.cz/Pekac-s-poklici-Gourmet-Ceramia-40-x-25-x-11-cm-BANQUET.html)
Obrazek uzivatele
Naprosto úžasná i s obyčejnou houskou! Nebyl italský chléb.

Přidat komentář